Румен Стоянов, СУ „Паисий Хилендарски“ – село Първомай: С откриването на паметника на Св. Паисий Хилендарски в двора ни създадохме място за отдаваме почит към героите на България

Румен Стоянов, директор на Средно училище „Паисий Хилендарски“ – село Първомай в интервю за предаването „Петрич – древен и вековечен“ на Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Стоянов, в началото на нашия разговор припомнете за слушателите и читателите ни малко повече за историята на учебното заведение, което ръководите?

Румен Стоянов: Любопитното е, че училището възниква през 1947 година, което всъщност е 8 години преди да бъде създадено село Първомай. Тук е имало няколко малки къщи, в които са живеели семейства. Те се обединили около идеята, че имат нужда децата им да учат тук на място, защото до този момент се е налагало да пътуват до съседни населени места. От 16 септември 1947 година учебния процес започва, а 8 години по-късно село Първомай е признато за населено място. През 1957 година е открита първата сграда на училището, която е изградена със съвместни усилия на населението и подкрепата на Община Петрич и държавата. Най-напред училището започва да действа в една класна стая, но по-късно се разширява и така години по-късно учениците стават над 700. В момента при нас се обучават 416 ученици в дневна форма на обучение, като са разпределени в класове от 1 до 12 клас. Всички паралелки са двойни, с изключение на 7 клас. В общи линии справяме се доста добре и показваме високи резултати в националните външни оценявания, също така и в Държавните зрелостни изпити.

Фокус: Как отбелязахте 70-ата годишнина от създаването на училището?

Румен Стоянов: 70-ата годишнина от създаването на училището отбелязахме с богата двудневна програма, която се състоя на 30 и 31 октомври. В рамките на тези дни имахме различни мероприятия. По-рано проведохме и няколко конкурса за литературни произведения и рисунка. Тържествата започнаха на 30 октомври с откриването на паметник в двора на училището, който е на нашия патрон – св. Паисий Хилендарски. На 31 октомври пък проведохме тържествено шествие по централните улици на село Първомай и завършихме с прекрасен празничен концерт. Мисля, че с всичко което направихме, отбелязахме кръглата ни годишнина по един подобаващ начин.

Фокус: В предишен разговор с Вас, Вие споменахте, че този паметник е сбъдната мечта за цялото ръководство на училището. Днес, когато паметника е вече факт, както това ще спомогне на училището?

Румен Стоянов: Мисля, че не само училището, но и цялото село Първомай имаше и ще има потребността от място, където ще може да отдава почитта си към националните герои. Паметника ще ни помогне много по отношение на възпитанието на подрастващите в ценностите на родолюбието и патриотизма. За нас беше важно да направим този паметник, защото до сега по време на националните ни празници нямаше място, където да отдадем почитта си към героите на България. Смятам, че начина, по-който бе приет паметника е доказателство за това, че в бъдеще той ще има важно място в нашия живот.

Фокус: Всъщност той е дарение към училището. В тази връзка мислите ли, че българите имат все по-голямо желание да помагат?

Румен Стоянов: Сигурен съм, че е така, защото всички наши инициативи, които провеждаме през годините винаги са били подкрепяни от хората. Дори сега има много жители на селото, които идват при нас и казват, че искат да ни помогнат с нещо. Така, че мисля, че нещата по отношение на оказването на помощ от страна на хората се развиват в добра посока.

Ливия НИНОВА