Румен Христов, управител на транспортна фирма в Бургас: Споделеното пътуване не е алтернатива за малките населени места

Бургас. Споделеното пътуване не е алтернатива за малките населени места. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Румен Христов, управител на транспортна фирма в града, във връзка с предстоящия протест на превозвачите в страната. Според него слабонаселените места, каквито са голяма част от селищата в Странджа, ще бъдат най-потърпевши от предстоящото спиране на линиите поради липсата на алтернативен транспорт.

„В тези райони действат нелегални превози, извършвани от частни автомобили, които обаче не могат да осигурят регулярността, която ние предлагаме. Проблемът, който ще срещнат ползвателите ни там е най-голям“, допълни управителят. Той добави, че фирмата отдавна е алармирала за проблеми, свързани с недофинансирането на тези населени места, което е и една от причините за включване към предстоящия протест на превозвачите.

„Отделно, ние няма как да се борим с нелоялната конкуренция, която за нас представлява например споделеното пътуване. Заставаме на сектора за Варна и сме длъжни да си изпълним курса, който е обявен, например за 8.00 часа, независимо от това колко пътниции ще се качат в автобуса – дали ще бъдат 20, или само един. Споделеното пътуване, за разлика от нас, ще тръгне за Варна само тогава, когато напълни лекия автомобил. Освен това, няма да плати данъци и застраховки, а ще плаща пътя на база винетен стикер в размер на 90 лева на година. Когато държавата я няма в тази наша битка, ние сме обречени на гибел“, каза още Румен Христов.

Мария ПОПЧЕВА