Румен Христов, управител на транспортна фирма в Бургас: От 13 януари спираме обслужването на линиите си

Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с Румен Христов, управител на транспортна фирма в града, във връзка с предстоящия национален протест на превозвачите, който ще се състои на 13 януари

Фокус: Г-н Христов, какви са основните причини за ефективния протест, който ще се проведе на 13 януари, и в какво ще се изрази той?

Румен Христов: Протестът първоначално бе обявен от Конфедерацията на автобусните превозвачи с три основни искания. Първо, борбата с нерегламентираните превози, недостатъчният размер на субсидиите и компенсациите, неправилния начин за разпределението им, както и размерът на тол таксите. Последният проблем е основен и е причината, поради която по-късно към протеста се присъединиха и товарните превозвачи.

Фокус: Във Вашия случай, много ли ще се увеличи цената на превоза при прилагането на новите тол такси?

Румен Христов: В зависимост от маршрута, т.е. от това какъв пътен участък ще ползваме, каква категория е той, както и броят на курсове, които ще бъдат изпълнявани, разликата може да бъде между 3 до над 30 пъти. Веднага Ви казвам защо. Ако за един ден по направлението Бургас – Слънчев бряг един автобус извършва 5 курса, т.е. за 30 дни той извършва 150 курса, сега заплащаме 80 лева винетен стикер за месец. С новите промени, ако се приложат средни тарифи от 0,05 лева на километър, само за едно отиване и връщане до Слънчев бряг ще заплащаме 4 лева винетка. За един месец това са 150 курса по 4 лева, сумата става 600 лева – разликата е голяма. Ако автобусът се движи по направлението Бургас – Варна, по който се извършва един курс дневно, разликата в цената ще бъде 3-4 пъти. Големият проблем обаче не е в това колко пъти ще се увеличи нашият разход, а в това, че ние няма откъде да компенсираме тази разлика. Ние не можем да кажем на пътниците, че ще увеличим цената на билета заради размера на увеличения разход – тол таксите, тъй като ние предоставяме социална услуга. Тя трябва да е общодостъпна и да е предоставена на ниска цена. Тя трябва да предоставя възможност на нископлатежната част от обществото да я ползва. Когато ние се опитаме да компенсираме увеличението на тол таксите през цената на билета, това прави услугата недостъпна за голяма част от обществото. Отделно, тя вече става неконкурентна, тъй като ние няма как да се борим с нелоялната конкуренция, каквато представлява за нас, например споделеното пътуване.  Заставаме на сектора за Варна и сме длъжни да си изпълним курса, който е обявен, например за 08.00 часа, независимо от това колко пътниции ще се качат в автобуса – дали ще бъдат 20, или само един. Споделеното пътуване, за разлика от нас, ще тръгне за Варна само тогава, когато напълни лекия автомобил. Освен това, няма да плати данъци и застраховки, а ще плаща пътя на база винетен стикер в размер на 90 лева на година. Когато държавата я няма в тази наша битка, ние сме обречени на гибел.

Фокус: Фирмата обяви, че е регистрирала големи загуби в района на Малко Търново. За тези места алтернатива ли е споделеното пътуване?

Румен Христов:  Споделеното пътуване не е решение за населението на малките селища. Ние алармирахме за проблеми, свързани с недофинансирането на тези места. Те ще бъдат най-потърпевши, тъй като там няма кой да предостави алтернатива на това, което ние предоставяме. В тези райони действат нелегални превози, извършвани от частни автомобили, които обаче не могат да осигурят регулярността, която ние предлагаме. Проблемът, който ще срещнат ползвателите ни там е най-голям.

Фокус: Организиран ли е вече протест на място в Бургас на 13-ти януари?

Румен Христов: Ръководството на Конфедерацията на автобусните превозвачи, заедно с колегите от товарния сектор, обявиха, че Бургас е един от градовете, които трябва да имат базирани на място автобуси и камиони, но все още това не е организирано докрай. Единственото сигурно е , че в понеделник нашите автобуси, както и тези на колегите ни от Царево, Слънчев бряг, Поморие и Созопол, няма да пътуват.

Фокус: Какви ще бъдат последващите действия на протестиращите, ако исканията им не бъдат чути?

Румен Христов: Ако не се чуят нашите искания, какъв извод трябва да си направим? Че някой не се интересува. Това значи, че управляващите не смятат, че има проблем, че са отписали населението в малките селища, както и че не смятат за нужно да се развиват тези места. И без това са останали без магазини, аптеки, здравни служби, нямат училища и дестски градини, сега няма да имат и транспорт. Удряме кръста на 80% от държавата и развиваме само София и още 3-4 града. Според мен, това е изводът. Това, което аз искам да кажа, е, че съзнаваме какво неудобство създаваме на пътниците, но разчитаме най-после на проява на солидарност, защото нашата битка, в крайна сметка, е в техен интерес.

Мария ПОПЧЕВА