Руми Петрова, музикант и педагог от Варна: Детското съзнание е отворено към всички музикални стилове

Снимка - ММФ "Варненско лято", Руми Петрова

Руми Петрова, позната на децата като Госпожа Виола от безплатните концерти за деца на „Варненско лято“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо Петрова, в неделя предстои да се проведе поредният безплатен концерт от поредицата „Варненско лято за деца“. Ще излезете на лятната сцена „Ментол“ край морето  с Вашите партньори Страцимир Павлов и Нейко Бодуров. Какво да очаква публиката?

Руми Петрова: Това е един летен проект, много подходящ за „Варненско лято“, но най-вече за нашите варненски деца. Ние вече сме правили подобен формат на същата сцена, но за по-възрастна публика. Сега отваряме малко прозореца към децата и то в 18 часа следобед, когато вече слънцето няма грее толкова силно. Госпожа Виола, като всеки нормален човек, излиза в отпуска и се запознава с една банда джаз музиканти. Те тръгват да обикалят заедно през различните столици. Във всеки един европейски, американски, руски или аржентински град, те се запознават с местната култура. Навсякъде хората имат по един любим композитор с дългогодишна история. В този концерт ние вземаме емблематични музикални теми от произведения на известни композитори, които представяме първоначално в чист вид, но след това се импровизира върху тях. Защото приятелите на Госпожа Виола са всъщност една джаз банда. В нея има тромпет, кларинет, барабани, електрическо пиано и с участието на Нейчо Петров – Реджи, който с гласа си ще наподобява музикални инструменти. Както обичайно, има и много изненади за малките слушатели, под формата на игра с публиката. В един момент на децата ще им бъдат предоставени специални детски музикални инструменти, с които те ще участват в изпълнението. Но за нас е важно да могат да проследят как различните музикални стилове преливат от жанр в жанр, как ритъмът формира музиката и как може една мелодия да прозвучи като валс, а в следващия момент като марш или ръченица. Т.е. ние вземаме тези известни теми и започваме да импровизираме с тях, да ги променяме. Госпожа Виола този път ще свири на електрическата виола. Това е още една точка, по която вкарваме доста съвременно звучене на музиката в този проект. Концертът е озаглавен „Музикална джаз география“ и ще се състои в неделя, на 30-ти юни, след 18 часа, на плажа.

Фокус: А освен Страцимир Павлов и Нейко Бодуров, кои ще са другите музиканти, с които ще свирите?

Руми Петрова: Да, това са Валери Ценков – ударни инструменти и Стоян Роянов Яя, който свири на кларинет, саксофон и всякакви други ударни инструменти. Всички в този състав са мултифункционални. Нейчо Петров – Реджи например, използва понякога гласа си като музикален инструмент. Имаме една такава закачка между електрическата цигулка и гласа на Нейчо. Той всъщност имитира звука на контрабас със своя глас. Така че мисля, че децата ще се забавляват много, а родителите още повече.

Фокус: А досега имали ли сте такава джаз тема във Вашите концерти? Как се приема от малките деца?

Руми Петрова: Ние много погрешно смятаме, че музикалните стилове са трудни за децата. Но истината е, че детското съзнание е толкова отворено за всякакви неща. Това е персонално – на един ще му хареса от пръв поглед и ще се влюби в тази музика, но друг може да не я хареса толкова много. Но детското съзнание е отворено към всички тези стилове. Не мисля, че има възрасти за стиловете и това сме доказали с всички тези детски проекти. Виждаме, че децата реагират позитивно на всеки един стил, който ние им поднесем. Просто всичко това трябва да е поднесено правилно, на детски език, с правилната насока, да е обяснено достатъчно кратко и ясно. Те са наистина много отворени и разкрепостени. Ние възрастните сме тези със задръжките и със спирачките.

Диана СТОЕВА