Румяна Иванова, директор: С богата, няколкодневна програма, Държавната търговска гимназия в Свищов отбелязва 135 години от създаването си

С богата, няколкодневна програма, Държавната търговска гимназия в Свищов отбелязва 135 години от създаването си. Училището е основано с решение на Народното събрание от 9 февруари 1883 година, припомни в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“- Велико Търново настоящият му директор Румяна Иванова.  Проявите започват на 12 февруари, с няколко дни закъснение заради обявената грипна ваканция в областта, с факелно шествие от сградата на гимназията до паметника на Дарителите. Началото ще е в 18.00 часа. Повече прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-жо Иванова, грипната ваканция промени малко датите на честванията на 135 годишнината от основаването на Държавната търговска гимназия в Свищов, но това не означава, че те няма да се случат. Нека представим програмата на нашите читатели.

Румяна Иванова: Да, точно така има промяна, но разбира се всичко предварително планирано ще се случи. Тържественият концерт по случай 135-годишнината от създаването на първото държавно търговска училище ще се състои на 13 февруари от 11.00 часа  в Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д.Аврамови”, което на 30 януари тази година  чества своя 164-ти рожден ден. По време на тържеството ще бъдат връчени награди на победителите в състезанията и конкурсите, посветени на празника, както и плакети за принос на 13 работодатели – партньори в реализация на дуалното обучение и на Сдружение „Институт Перспекиви” за партньорство в създаването на европейско образователно пространство за нашите възпитаници. Преди концерта ще има празничен водосвет пред бюста на Дарителя в сградата на гимназията от 10.00 часа. В навечерието на празничния ден на 12-ти, от 18.00 часа, е предвидено факелно шествие от сградата на Търговската гимназия до паметника на Дарителите.

Предвидили сме и няколко състезания и конкурси. На 10-ти, от 16.00 часа, в аулата на училището ще се проведе състезанието за ученици от 6 до 8 клас на тема „Най-добра идея за мобилно приложение”. Журито включва представители от бизнеса в IT сектора. Осигурени са парични награди в размер на 200 лева от фондация „Димитър Хадживасилев”.

Презентирането  на бизнеспроектите, които участват в конкурса на тема „Свищов – туристическа дестинация за един ден”, ще се проведе на 12-ти, от 15.00 часа, отново в аулата на гимназията. Той бе иницииран от Петър Зашев – професор в Стокхолмската Школа по Икономика. Роден в България, професор Зашев е финландски гражданин – инвеститор и филантроп, който работи в периметъра Хелзинки, Рига, Стокхолм, Санкт Петербург. Неговите научни и бизнес интереси са в сферата на международния мениджмънт и маркетинг, лидерство, предприемачество и бизнес стратегия. Впечатлен от дейността на нашия патрон – българският меценат и предприемач Димитър Хадживасилев, професорът вече втора година  инициира и финансира образователни дейности на гимназията. В тази негова инициатива участват шест екипа, като в състава на всеки са включени ученици, учители и  работодатели от град Свищов. Изготвените проекти бяха изпратени на за оценяване от жури с председател професор Зашев. Три от тях ще бъдат и класирани, като техните автори ще получат награди за първо, второ и трето място. Екипът на победителите ще получи 1000 лева от господин Зашев за реализация на бизнес проекта си. Ще се поощри търговския нюх и креативното предприемаческо решение, което може да доведе клиенти /българи, румънци/ и по този начин пари в града на стоте първи неща. Презентирането на живо ще се оценява от публиката. Наградата на публиката в размер на 100 лева е осигурена от фондация „Димитър Хадживасилев”.

В чест на празника се организира училищен волейболен турнир „За купата на Дарителя” на 11-ти, от 15.00 часа, във физкултурния салон на училището. Освен това  „Алумни ДТГ” ще проведе баскетболен турнир „Мост между поколенията” на игрище „Септември”.

Фокус: Програмата за поредна година е изключително богата, но позволете ми да Ви върна назад във времето и да припомним на нашите читатели историята на училището и на патронния Ви празник.

Румяна Иванова: Търговската гимназия е създадена с решение на Народното събрание от 9 февруари 1883 година. По тази причина празнуваме на тази дата. Създадена, за да задоволи потребността от търговско и икономическо образование през втората половина на 19 век, Търговската гимназия става лидер в областта на икономическото образование и чрез своите възпитаници е фактор за просперитета на младата българска държава и нейното достойно присъствие на европейската икономическата сцена. Ние сме свързани с една 135-годишна кауза, в чиято основа стои крупното дарение на Димитър Хадживасилев. Реализирането на тази кауза изисква  пълно посвещаване, много труд и всеотдайност. Професионалната държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев”  е  вплела в себе си опита на миналото, силата на настоящето и вярата в новаторството на идния ден. Нашето училище съхранява добрите практики на тези, които са поставили началото и онези, които продължават да надграждат през годините. Резултатите от  дейността ни са плод на  иновативността в преподаването и организацията на учебния процес, на постиженията на блестящия ум на учители и ученици, мотивацията за доказване и преоткриване и градивността – гаранция за успехи и уникален стил. Мисията ни е да изграждаме пълноценни личности с висока общообразователна и професионална подготовка, гарантираща успешна реализация на учениците. Нашите делници са посветени на голямата отговорност да следваме завета на Дарителя като работим „за благото и величието на България” чрез продукта на нашия труд – компетентните и предприемчиви младежи, завършили Търговската гимназия, достойни български граждани, които уверено постигат своите цели. Подкрепени сме от родителите на нашите ученици, от Обществения съвет към гимназията, от Училищното настоятелство, фондация „Димитър Хадживасилев”, от работодатели – партньори в професионалната подготовка, НПО и други съмишленици. Обединява ни общия интерес за имиджа и просперитета на уникалната Търговска гимназия, която е плод на възрожденския дух на всеотдайност,  достойнство и чест.

Фокус: Да кажем няколко думи и за близкото бъдеще. Готови ли сте с план-приема за следващата година, какво Ви предстои в следващите месеци?

Румяна Иванова: На първо място искам да кажа, че предстои националното външно оценяване на нашите десетокласници, както и държавните зрелостни изпити за абитуриентите, подготовката, за които стартира. Очакваме утвърждаване на държавния план-прием за 2020/2021 година. Заявили сме обучение по професия  „Системен програмист”, специалност „Системно програмиране”  и професия „Организатор интернет приложения”, специалност „Електронна търговия”. Тази учебна година реализирахме прием в  дуална система на обучение по професия „Системен програмист” и по защитената професия „Спедитор – логистик”. Имаме високо квалифицирани учители –  модерна компютърна техника и отлични партньори работодатели. Реализираме и проект по „Еразъм +“ – „Съвременни тенденции в дуалното обучение”, по който предстои 12 педагози да проучат образователните практики в Испания. Следваме държавната политика в областта на професионалното образование и изискванията на пазара на труда  в икономиката на знанието. Най-голямото предизвикателство е  да събудим интерес към завещаните ни ценности  и да привлечем под купола на Меркурий, ученици със солидно основно образование, професионално ориентирани и мотивирани за отговорен учебен труд.

Луиза ТРАНЧЕВА