Румяна Иванова, директор: Три дни ще продължат събитията по повод 134-годишнината от създаването на Държавната търговска гимназия в Свищов

С богата програма Държавната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов отбелязва 134-годишнината си. Предвидените събития ще продължат три дни – от 6-ти до 8-ми февруари, поясни в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново директорката на школото Румяна Иванова.  Повече за предстоящите събития и дейността на школото, прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-жо Иванова, предстои отбелязването на 134-я патронен празник на Държавната търновска гимназия в Свищов. Нека обобщим за нашите читатели кои са събитията, които сте включили в програмата?

Румяна Иванова: Програмата включва събития, които са разпределени в три дни – 6, 7 и 8 февруари. Предвиждаме да направим една кръгла маса, с участие на работодатели. Темата ще е „Партньорството с бизнеса – гаранция за успех“. Тя ще е на 6-ти февруари, от 17.00 часа, в аулата на нашето училище. На 7-ми февруари сме планирали среща с бивши възпитаници на търговската гимназия. Темата на срещата е „Старт в кариерата“, а мястото – отново е аулата. След което, в 17.30 часа ще направим факелно шествие до Паметника на дарителите. На 8-ми февруари ще бъде тържеството, посветено на 134 години от създаването на гимназията под наслов „Поклон пред дарителя Димитър Хадживасилев“. В същия ден, от 11.00 часа, ще се проведе баскетболен турнир за Купата на Дарителя, в който сме поканили да участват всички средни училища от Свищов.

Фокус: Да се върнем на кръглата маса с работодатели, която стана традиционна за ръководената от Вас образователна институция. Какво ще бъде обсъдено и какви са Вашите наблюдения, има ли полза от подобни форуми?

Румяна Иванова: Да, полза от подобни форуми има, тъй като по този начин ние, заедно с работодателите, се обогатяваме, обменяме знания и опит. Конкретно, за тази среща, са предвидени три основни въпроса – резултати от партньорството с бизнеса, адекватна пригодност за заетост чрез дуалната форма на обучение на учениците и третия въпрос, който ще обсъждаме ще е партньорството – гаранция за младежка заетост. Всички тези теми са много актуални, а ние действително се основаваме на мнението на работодателите и когато заявяваме държавен план прием и когато правим анализ в качеството на нашето обучение, и по-конкретно на професионалните компетенции, които получават нашите ученици. Така, че коректив за нас е мнението на работодателите.

Фокус: Нека разкажем малко повече и за сътрудничеството на гимназията с бизнеса, тъй като то не е нещо ново за Вас и вие често търсите подкрепа и помощ от тях?

Румяна Иванова: Като резултати от партньорството ни с бизнеса можем да кажем, че нашите ученици във всички часове по производствена практика ходят 100% на реални работни места и там провеждат практиката си. Също така, в държавните изпити за придобиване на квалификация по професиите, се включват работодатели, които са членове на  комисиите по оценяване. Съвместно изготвяме програмите за производствена практика и програмите за задължително –избирателна подготовка по професионалните предмети. Също така включваме специалисти и в учебния процес, като лектори по някои от теоретичните въпроси по учебните предмети, пак от професионална подготовка. И като изключителен резултат това е планирането и вече реализирането на дуланата форма на обучение, от тази учебна година в осми клас бяха приети ученици по  две професии – електронна търговия и туризъм. А от следващата година, също ще продължим да приемаме ученици в дуална форма на обучение по две нови професии.

Фокус: Кои са те и започна ли вече подготовката за прием на нови ученици за новата учебна година?

Румяна Иванова: Да, разбира се. Ние направихме заявка и разчитаме тя да бъде удовлетворена, защото е подплатена и с подкрепа от работодатели. Едната от професиите е системен програмист. В нейния учебен план са включени изучаването на визуално програмиране, обект на ориентирано програмиране, уеб дизайн, тестване на системен софтуер. И специалистите, които ще завършат тази професия, ще могат да поддържат и актуализират системен, приложен и специален софтуер. Всички знаят и масово се говори колко е търсена професията програмист и колко добре е заплатена. Да се надяваме, че ще има желаещи ученици, които в момента са седми клас, които ще се запишат и ще я усвоят в нашето училище. Другата нова професия е спедитор – логистик. Изключително важна професия. Спедиторът е доставчик на услуги и посредник. Той всъщност избира най-подходящият вид транспорт и превозвач, за да отговори на нуждите на клиента. В момента, по данни на Националното сдружение на спедиторите голям процент от товарите именно спедитори ги обслужват – 65% от автомобилния транспорт, 95 % от транспорта по въздух, 65% по море. Надявам се да има желаещи ученици, които да изучават професията, защото тя е и защитена.

Фокус: Колко места се заявили?

Румяна Иванова: Заявили сме по 13 ученика от едната и от другата професии, тъй като те са нови в дуална форма на обучение – по половин паралелка. Имаме подкрепа от шест работодатели за логистиките и от двама за програмистите и всъщност те ще приемат учениците от 11 и 12 клас на работа.

Луиза ТРАНЧЕВА