Румяна Кузева, Община Свищов: Езикови и литературни състезания и посещения на културни институции са само част от инициативите, които предстоят в Свищов

Община Свищов е един от домакините на Националната седмица на четенето, която бе официално открита вчера. Това се случва за пръв път и е изключително престижно за местната администрация. По този повод служителите й са подготвили богата програма. Какво се случи в Свищов и какво предстои разказа в интервю за предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Румяна Кузева, началник Отдел „Образование“ в Община Свищов.

 

Фокус: Г-жо Кузева, нека разкажем как преминаха първите събития от Националната седмица на четенето, кой се включи в тях?

Румяна Кузева: Вчера салона на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ беше изпълнен с развълнувани родители, деца и гости, които станаха свидетели на прекрасна постановка, поднесена по атрактивен начин. Децата и учителите от детските градини срещнаха публиката с любимите на всички приказни герои и спасиха пъстрите книжки от магията на злата баба Яга. Представлението завърши с изпълнение на химна на детските градини, които са продължители на делото на Никола Живков и неговата първа забавачница. За децата и гостите бяха подготвени сладки изненади, освен това те получиха книжки, тениски с логото на седмицата на четенето от Министерство на образованието. Гости на тържеството бяха Ваня Трайкова – държавен експерт в МОН, инж. Розалия Личева – началник на Регионалното управление на образованието във Велико Търново,  Екатерина Миновска – ст. ексерт по предучилищно образование в РУО. Гостите посетиха три от детските градини в Свищов- „Радост“, „Васил Левски“ и „Чиполино“, където участваха в дейности, организирани с деца и родители, четоха на малките малчугани.

Фокус: Какво още предвижда програмата за Националната седмица на четенето?

Румяна Кузева:  Събитията са изключително много и разнообразни, но ще се опитам да обобщя на кратко какво предстои. Родители и публични личности ще четат любимите си приказки на децата в детските градини. Любими приказни герои ще гостуват на най- малките в училищата. Ще се проведат различни езикови и литературни състезания с децата от прогимназиален етап. Учениците ще покажат презентации пред съучениците си, свързани с книгите и четенето. Ще има посещения в библиотеките, както и щафетно четене, състезания по краснопис, маратон на четенето. Предвиждат се още изложби на рисунки на любими приказни герои или илюстрации на приказки. За по- големите ученици ще се проведат дискусии на тема „Възрожденски  писатели” и „Печатните  издания от епохата на Възраждането”.

Фокус: Паралелно с това Вие подготвяте и интересни инициативи за Деня на народните будители, който честваме на 1-ви ноември. Како ще включват те? Кога и как ще се случат събитията?

Румяна Кузева:  На 29 октомври, по инициатива на Община Свищов, ще се проведе кръгла маса на тема: „Образование, бизнес, местна власт“, с участието на Емил Караниколов- министър на икономиката. В мероприятието ще се включат всички средни училища, включително и професионални и Стопанска академия „Д.А.Ценов“. Те ще представят презентации с иновативни практики и реклама на училищата.

На 31 октомври в навечерието на Деня на народните будители ще се проведе традиционното факелно шествие, а на самият 1-ви ноември ще бъдат поднесени цветя на паметниците на будители и дарители, свързали дейността си със Свищов.

Луиза ТРАНЧЕВА