Румяна Ненчева, старши сестра в УМБАЛ – Бургас: За нормалното съществуване на окръга са необходими около 900 – 1 000 кръводарителя на месец

Снимка: Радио "Фокус" - Бургас

Бургас.  За нормалното съществуване на окръга са необходими около 900 – 1 000 кръводарителя на месец. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Румяна Ненчева, старши сестра в УМБАЛ – Бургас, по повод Световен ден на кръводаряването. „Предния месец имахме 577 човека дарили кръв. Кръводаряването намаля“, каза още Ненчева.

По думите й преди време повече хора са дарявали кръв, защото са имали стимул, тъй като им се плащало и също така им се е давало отпуска. „Сега нито едно предприятие не признава двата дни отпуска, която се явява като болничен“, добави старшата сестра. Според нея друга причина е и, че много малко се говори по медиите за кръводаряване. Споменава се само на 14 юни.

На въпроса какво се случва с кръвта след като се вземе, тя отговори, че след като се вземе в ОТК – Бургас, което е единственото отделение в целия окръг, който отслужва болниците на територията на  Бургас се приготвя кръвта в хладилни кутии и от там пътува за Стара Загора. Там се обработва, етикетира се и се връща обратно в Бургас. Според думите й това става в продължение на 2-3 дни, но може и повече. Ненчева добави и, че това затормозява работата им

По думите й базата в която работят е с много лоши условия. „Новият център е построен, но болницата няма средства и пари , за да се довърши ремонта“, допълни Ненчева. тя каза още и, че недостиг на работна ръка, а повечето работещи са в пенсионна възраст. „Трудна е работа, а отслужваме целия окръг“, добави старша сестра Ненчева.

Деница ДИМИТРОВА