Румяна Панова, Сдружение „Хора и традиции“: Преди 10 години започнахме организирането на Празник на брежанския кестен, за да привлечем вниманието на обществото върху проблемите, свързани с него

Pixabay

Румяна Панова, председател на Сдружение „Хора и традиции“, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Панова, съвсем скоро предстои 10-то юбилейно издание на Празник на брежанския кестен. Първо да започнем с това защо започнахте да организирате този празник?

Румяна Панова: На 19 октомври наистина ще направим, ще организираме 10-то юбилейно издание на Празник на брежанския кестен. Организирането му започна малко на шега преди 10 години, като целта не бе самото тържество. Основната ни идея бе чрез този празник да привлечем вниманието на обществото, на община Симитли, на населението в Брежани към проблемите на брежанския кестен и към това, че той боледува. Този кестен всъщност е истинско богатство, дар от природата за жителите на селото. Преди 10 години обаче брежанският кестен боледуваше, той просто умираше. Това всъщност бе и нашата цел – чрез организирането на празника да „събудим“ обществения интерес и загрижеността, но и да направим нещо за справяне с проблема. И така, с много усилия, успяхме да запазим брежанския кестен, като ще подчертая, че и днес продължаваме да се борим. Бих казала, че успехът идва бавно, но все пак може да се похвалим с добри резултати в битката за запазването на брежанският кестен.

Фокус: Какво подготвяте за юбилейното издание на празника?

Румяна Панова: Както вече казах празникът и по-точно неговата кулминация ще се състои на 19 октомври. Мястото за неговото провеждане е площадът на село Брежани. Тъй като изданието тази година е юбилейно, то предварително сме организирали серия от празници, тоест по-малки празници, които предхождат кулминацията. Като цяло хората знаят, че нашите празници преминават особено интересно. В програмата винаги имаме хубава народна музика, хубави фолклорни танци, кулинарна изложба, която представя уменията на брежанската домакиня да приготвя ястия от кестени. Празникът наистина е много обичан и привлича много хора, не само от Община Симитли, но и от цяла България. А най-хубавото е, че много от местните жители се прибират от чужбина, за да станат част от празника.

Фокус: А може ли малко по-детайлно да ни представите самите събития, които ще се случат на 19 октомври, но и преди това?

Румяна Панова: Да, разбира се. Програмата ще започне около седмица по-рано с детски празник, който ще се състои на 13 октомври. По време на него ще се опитаме да създадем празнично настроени у нашите деца. За тази цел сме организирали интерактивни игри със съдействието на нашите приятели и съмишленици от Югозападно държавно предприятие. Тук ще отворя една скоба, за да кажа, че те много ни помагат в цялостната организация на празника. Оказват ни също финансово съдействие, за да може да направим един още по-хубав празник. Те ни помагат още за организирането на един пленер с художници от нашия регион, които ще рисуват картини на теми, свързани с българската гора и природа, и брежанският кестен. В навечерието на самият празник и по-конкретно на 18 октомври ще проведем хубава поетична вечер „На чаша вино и печени кестени с поетесата Надежда Захариева“. Чрез това събитие ще се докоснем до магията на нейната поезия, но и до великият поет Дамян Дамянов, който е бил нейни съпруг. Кулминацията в тържествата е на 19 октомври. Наши гости ще бъдат „Огражденска четворка“ и „Щуро маке“. Ще има също фантастична кулинарна изложба. Винаги на празника има чудесно настроение, единственото, което може да си пожелаем е хубаво време. Подготвили сме и още много други изненади. Всичко това е възможно и благодарение на съдействието, което ни оказват от Община Симитли и кметството в село Брежани.

Ливия НИНОВА