Румяна Христова, аниматор: Над 30 000 туристи са посетили комплекс „Старинно Карлово“ в рамките на три години, увеличава се броят на чуждестранните посетители

снимка: "Старинно Карлово"

Бухаловият хан е една от емблематичните възрожденски къщи в комплекс „Старинно Карлово”. Тя е изцяло реставрирана и се е превърнала в средище на занаятчии и енциклопедия на културните традиции. Комплекс „Старинно Карлово“ включва още четири емблематични пространства, които целогодишно посрещат хиляди туристи. Още за възможностите и атракциите, които се разкриват пред посетителите разказа в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив Румяна Христова, един от аниматорите в комплекса.

Фокус: Г-жо Христова, разкажете ни за комплекс „Старинно Карлово“. В атмосферата на колко възрожденски къщи могат да се потопят туристите? В какви атракции имат възможността да се включат или да наблюдават?
Румяна Христова: Комплекс „Старинно Карлово“ включва пет къщи – паметници на културата. Те са възстановени по проект на Община Карлово и вече три поредни години посрещат туристи. До момента сме посрещнали над 30 000 посетители. Една от най-емблематичните къщи е Бухаловият хан – това е център на занаяти и културни традиции. Тук са обособени различни ателиета в занаятчийски работилници, където посетителите могат да видят тъкачество, плъстене на вълна, изработка на калоферска дантела, също дърворезба. Най-голямата атракция към къщата е кафето на пясък, което се прави на меден мангала и се поднася със сладко от рози, сладко от смокини или бяло сладко. По този начин в една автентична старинна атмосфера в къщата или с красива гледка на верандата, туристите могат да изпият едно кафе с удоволствие и да останат силно впечатлени. В Бухаловият хан има също възстановена читалня, където посетителите могат да си вземат книга и да почетат на спокойствие. Представени са и носии от регион Карлово, които са ни дарение. Имаме и магазинче за сувенири. По времето когато е розобера, обикновено през месеците май и юни, тук ние представяме и демонстрация на варене на сладко от рози. Оказа се, че това представлява огромен интерес, особено за японските туристи. В Бухаловият хан се организират и различни изложби. Има също така представяне на книги, както и коледни, великденски и мартенски базари.
Следваща е Къщата на Райно Попович – прочут учител и книжовник. В тази къща той е преподавал на своите ученици. Интересното е, че тук Левски е изпял и някои от своите първи църковни песнопения. Като атракция в тази къща посетителите могат сами да си отпечатат уникално свидетелство на автентична печатарска преса и да сложат восъчен печат. Също така, особено за по-малките деца, е особено приятно да си направят собствена картичка с различни печати, например с роза и т.н.
Третата къща от комплекс „Старинно Карлово“ е Патевата къща. Това е Къщата на цветята и билките. Тук могат да се научат интересни неща и факти за лечебните качества на билките и за розопроизводството. Разполагаме с една дестилерия за извличане на етерични масла – розови и лавандулови. Тя представлява голям интерес за различните туристи. С помощта на аниматорите в къщата, посетителите могат сами да си приготвят мехлеми от етерични масла. Може да се опита билкова ракия, чай от рози или от различни балкански билки. Обособена е и стая на Мис Роза, където стоят нейните рокля, трон и корона. Тук малките деца могат да облекат рокля, да се превърнат в мини Мис Роза и да се снимат за спомен.
Към края на месец юни организираме и Празник на лавандулата, в който подгласничката на Царица Роза – Лавандуловата фея, взима дейно участие.
Белият двор се нарича четвъртата къща от комплекс „Старинно Карлово“. Самото наименование подсказва, че тя има много красив двор с прелестна градина. Къщата е характерна с вида си за възрожденско Карлово и тук може да се види бита. Посетителите могат да декорират сами дървени кукли, които след това е възможно и да се закупят. Представени са и картини на художника Никола Танев. Тоест, Белият двор е една къща на рисуването, школа, място, където може да се рисува и твори.
Петата къща всъщност представлява информационен център – Патевата мааза.
Фокус: Подготвили ли сте интересни туристически маршрути за посетителите?
Румяна Христова: Тук трябва да отбележим, че имаме изготвени няколко маршрута, които включват както петте възрожденски къщи, така и други обекти и интересни места в Карлово и района. Един от тези интересни обекти е Царския дворец в град Баня.
Ще допълня за петте къщи – паметници на културата, че за разлика от някои други музеи, ние не поставяме ограничения и нямаме опънати въжета пред стаите и експонатите. Туристът може да се докосне до всичко, което вижда, може да седне, да пипне, да почувства в по-голяма степен атмосферата на къщите. В комплекс „Старинно Карлово“ нямам въведен строг режим. Идеята е всеки да може да почувства какво е било времето, атмосферата и бита преди векове.
Фокус: Споменахте, че комплекс „Старинно Карлово“ се посещава изключително много от японски туристи. От кои други страни регистрирате висока посещаемост?
Румяна Христова: Освен японски туристи, при нас идват също посетители от Белгия, Холандия, Русия, Литва, Гърция, Молдова и много други страни. Отчита се огромен интерес от страна на чуждестранните туристи. Освен от българската роза, българските и чуждите посетители се интересуват и от другите неща, свързан с този символ на Карлово. Всеки проявява интерес към сладкото и останалите продукти от роза. Тук може да се опита ликьор и ракия от рози. Интересното е, че туристите могат да видят не само обикновени къщи с обзавеждане и архитектура, а къщи, наситени с атракции. Тук всеки може да пробва сам да си изработи или приготви нещо, да опита, да се докосне до духа на миналото, да се включи изцяло в предлаганите от нас атракции.
Тони МИХАЙЛОВ