Руска Бояджиева, зам.-кмет на Община Бургас: Проектът „БулевАрт“ е с цел да превърне централна градска част в новия творчески квартал на града

Снимка: Община Бургас

Във връзка с проекта „БулевАрт“ на Община Бургас Радио „Фокус“- Бургас разговаря с Руска Бояджиева, зам.-кмет по „Европейски политики и околна среда“ на Община Бургас.

Фокус: Г-жо Бояджиева, какво представлява този проект или инициатива „БулевАрт“?

Руска Бояджиева: Въпросът е доста коректен, защото и ние се колебаем как да го наречем – дали инициатива или проект. Нещата клонят по-скоро към инициатива, защото се надяваме, че няма да има край като проектите, а по-скоро да играе ролята на един акселератор, който ще задвижи далеч повече процеси в централна градска част. Идеята на Общината беше и е  освен физическото обновяване на пространства, които прави, да се опита да им създаде и придаде едно по-творческо и по-различно съдържание , което да обединява усилията както на бизнеса, така и на творческите индустрии.

По този повод Общината възложи едно проучване и анализ, за да се опитаме да създадем представа за това какви са нагласите на бизнеса да си сътрудничи с културните и творчески идеи и каква е нагласата да създаваме творчески проекти, които да осмислят и изпълват със съдържание тази територия.

Фокус: Какви бяха резултатите от това проучване?

Руска Бояджиева: В резултат на това проучване, което беше направено с много усилия, с анкетни проучвания и фокус групи, ние открихме един списък с проблеми, които има на тази територия. Голяма част от тях не бяха изненада. Едно от тези открития е, че тази територия колко и да е старото историческо ядро в града, до голяма степен умира през зимния сезон. Другото е, че хората които анкетирахме изтъкнаха като проблем, че тази територия няма собствен бранд, тоест – няма общо послание.

Освен това булервад „Богориди“ е улица, схващана като улицата за движение, т.е. онази транзитна артерия и освен търговските обекти, които са свързани с обществено хранене, няма какво да задържа  хората около нея.

Това, което каза бизнеса по време на проучването е, че той има готовност да играе ролята на „задръжка“  и да превърне  тази територия в изпълнена с живот и с идеята да се преодолее онази лятна сезонност, която е характерна за Бургас.

Така се роди идеята за „Мрежата на сетивата“, която брандирахме  с името „БулевАрт“, защото така е познат основният уличен гръбнак – бул. „Богориди“, като го комбинирахме с една творческа думичка – АРТ. Вече процесът на събиране на членове на „Мрежата на сетивата“ е стартирал,  общите условия са публикувани и всички кандидати могат да подават апликации в две посоки. Едната е да кандидатстват с проект или инициатива идея, която да им позволи да станат членове на Мрежата и това да им позволи да използват всички възможности , които тя дава – по отношение на възможности, на общ бранд и на подкрепа от Общината. Втората посока, която не изключва първата, е да се използва една частична финансова подкрепа, която Общината с решение на Общински съвет може да предостави.

Фокус: Какви са изискванията към кандидатите?

Руска Бояджиева: Има няколко основни изисквания за кандидатстване, макар че ножицата за това е доста широко отворена. Първото е, че това е една инициатива насочена към микро и малък бизнес. За да кандидатстваш обаче за Мрежата, този бизнес задължително трябва да е обвързан с творчески личности или институции и да предложат общ продукт,  който гарантира включване на различни публики и участници, които посещават района. Второто голямо  изискване е, това което се предлага като инициатива или проект, да не бъде еднократно, а с продължителност минимум 1 година. Третото е този проект да промотира устойчиво използване на ресурсите, тоест едно зелено поведение. Основното, на което залагаме е, че това ще са проектни идеи, които ще намаляват образуването на отпадъците и ще правят превенция на използването на пластмасите.

 Фокус: А сроковете за кандидатстване какви са?

Кандидатстването е  текущо, като в момента сме сложили срок до 20 август за оценка на първите кандидатури, които ще подадат идеи, за да може  в края на летния сезон да се покажат първите членове на Мрежата. Има идея кандидатстването да е текущо като през годината ще се обявяват няколко сесии за оценка и приемане на новите членове.

Това е инициатива изцяло на Община Бургас и тя не се финансира нито по Оперативна програма, нито по друг финансов механизъм. Така, че финансирането е насочено по-скоро към тези проекти, в които малкия и средния бизнес, в комбинация с творческите индустрии, ще кандидатстват за  включване в мрежата. С решение на Общински съвет – Бургас за тази година (2018-а) е определен  бюджет в рамките на Програмата за подкрепа на малките и средни предприятия в рамките на 25 000 лв.

 

Рано е да се каже какъв е интересът . към този момент предвид това, че кандидатстването е активно малко повече от седмица. Радваме се на интерес като запитвания, а и вече има три проектни идеи, които вече са подадени на електронния сайт.

 

Веселина НИКОЛОВА