Руският посланик Анатолий Макаров: Винаги трябва да помним великите страници на общата ни история и жертвите, дадени, за да придобие България свободата

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. Винаги трябва да помним великите страници на общата ни история и жертвите, дадени, за да придобие България свободата. Това каза посланикът на Руската федерация в България Н. Пр. Анатолий Макаров пред Паметника на опълченеца в столицата по повод 3 март, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Скъпи приятели, позволете ми от името на Посолството на Русия в България, от свое име и от целия многонационален руски народ сърдечно да ви поздравя с нашия общ празник – Ден на Освобождението на България от османско иго.
На тази дата преди 141 години се подписва историческият Санстефански мирен договор, който изпълнява мечтите на българския народ и открива път за самостоятелно независимо национално развитие“, заяви Макаров.
Той припомни, че договорът слага край на Руско-турската освободителна война и обърна внимание, че от руската страна документът е подписан от изтъкнатия руски дипломат Николай Павлович Игнатиев, чието име носи една от централните улици на българската столица. „Походът за Дунав получава в Русия мощна подкрепа. Разглежда се като освободителен, а участието в него става почетно задължение“, обясни Макаров.
Той подчерта, че руските воини заедно с българските опълченци проявяват невиждан героизъм, апотеоз, на който стават прочутите сражения при Плевен и Шипка. „Нека да не забравяме поуките на тази война“, призова руският посланик и честити празника.
Деница КИТАНОВА