Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията: Проектът „Турски поток“ е геополитически

Проектът „Турски поток“ е геополитически. Това каза за обзорното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията. Според него проектът е геополитическа идея на Кремъл и на президента Владимир Путин да заобиколи Украйна. Руслан Стефанов допълни, че идеята е да се намалят приходите от пренос на газ от Украйна и да направи един нов геополитически проект. Според него, идеята е да се ангажират повече страни в Югоизточна Европа, включително България, Гърция, Сърбия и Унгария. Това е част от стратегията за ангажиране на тези правителства в големи и непосилни за техните финансови и технически възможности проекти, които се реализират и се случват, уточни Руслан Стефанов. Според него има опит да се убедят българските данъкоплатци, че всъщност „Турски поток“ ще бъде изгоден както „Южен поток“ за България.

“Пропуска се дребната подробност, разбира се, че за да се случи този „Турски поток“, някога да дойдат тези транзитни такси, от които ние се отказваме, защото в момента основната част от транзитните такси бяха тези, които отиват за Турция, тоест, имахме договор до 2030 г. да се транзитират 12 милиона кубически метра газ през България до Турция по съществуващия трансбалкански газопровод. Това нещо в момента, доколкото ме увериха, от 1 януари не се случва. Тоест ние в момента транзитираме само за Гърция и за Македония. Забележете обаче това става на доста висока цена. Тоест България, в случая българското държавно дружество „Булгартрансгаз“, ще инвестира едни допълнителни 2,1 млрд. долара. Това ще бъдат в голямата си част заемни средства, това означава, че те ще бъдат връщани в по-продължителен период от време. Тоест, за да се постигнат горе-долу същите транзитни такси, които досега получавахме, може да се говори за по-големи или за по-малки приходи, но кога тези приходи ще започнат да идват, на никой не е ясно”, допълни той.

Руслан Стефанов уточни, че това, което е ясно е, че досега не сме получили уверения нито от „Булгартрансгаз“, нито от българското правителство, че ще продължим да получаваме тези транзитни такси, които България получаваше преди по стария трансбалкански газопровод. Според него, българското правителство и „Булгартрансгаз“ се опитват да ни обяснят, че българският данъкоплатец има изгода от тази транзакция.
“Може би някога след 20 години може да се промени това нещо в зависимост от различни мерки и условия, но сега, тук и сега определено мисля, че за 2020 г. „Булгартрансгаз“ ще има по-ниска печалба, защото прави доста големи разходи по изграждането на тази нова инфраструктура. Докато в същото време приходите, които имаше по съществуващия газопровод, са по-малки или поне няколко месеца няма да бъдат получавани. Така че и в това не може да има някакво съмнение“, коментира Руслан Стефанов.

Росица АНГЕЛОВА