Руслан Стефанов, ЦИД: Никое правителство няма да се задържи дълго на власт без убедителни мерки срещу корупцията

Пари, телефонна измама, подкуп

Никое правителство няма да се задържи дълго на власт без да предприеме убедителни мерки срещу корупцията. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. По думите му неяснотата кой носи политическата отговорност, както и безнаказаността по високите етажи увеличават корупцията и разклащат доверието на европейските институции към страната ни.
„За региона на Югоизточна Европа има два сериозни фактора, които влияят върху действията на българското правителство. От една страна, това е външният фактор и влиянието на ЕС. Най-ниските нива на корупция за България са измерени през 2009 година, малко след влизането в ЕС, когато имаше условия корупцията да се ограничи сериозно, и 2010 година, когато изтече предпазната клауза по Механизма за партньорство и проверка. Когато има външен натиск, съчетан със съответното финансиране от ЕК, това е ефективен механизъм. Другият е икономическият растеж. Ако има нещо ясно за противодействието на корупцията, то е, че икономическият растеж и корупцията са много тясно свързани“, коментира Руслан Стефанов.
Той добави, че би могло да се направи много повече по отношение на съдебната власт, където корупцията е на много високи нива, както и за преследването на корупционните престъпления. Около 5-6% от пазара на обществени поръчки е белязан от неефективност и възможни корупционни плащания, каза още Стефанов и поясни, че сумата възлиза на 250 млн. лв. годишно.