Ръст на нощувките в местата за настаняване са регистрирани във Варненска област през месец август, спрямо същия период на 2018-та година

Ръст на нощувките в местата за настаняване са регистрирани във Варненска област през месец август, спрямо същия период на 2018-та година. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Териториалното статистическо бюро (ТСИ) в града. От там добавиха, че общият брой на нощувките в областта във всички места за настаняване, регистрирани през август  тази година е с 0.5% повече, в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките – с 3.6% се наблюдава в местата за настаняване с 1 и 2 звезди. От общият брой нощувки 241.5 хил. са от български граждани, а 1 311.3 хил. – от чужденци.

През август  в хотелите с  4 и 5 звезди във Варна и региона, са реализирани над 71% от общия брой нощувки на чужди граждани и 25%  на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 23% от нощувките на български граждани и 20%  на чужденци,  докато в останалите места за настаняване с 1 и 2 звезди, те са съответно близо 52%  и 9% .

През август  в област Варна са функционирали 450 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е близо 28 600, а на леглата над 70 000. В сравнение с август 2018 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, остава непроменен, а броят на леглата в тях се увеличава с 0.3%.

Десислава ВАСИЛЕВА