Савина Цонева, РБ „Априлов-Палаузов”-Габрово: Отбелязването на 155-годишнината на библиотеката беше най-важното събитие за нас през 2016 година

Каква беше 2016 година за Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово и какви проекти и инициативи предстоят през 2017 година? На тези и още въпроси за дейността на културната институция, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново, ни отговори директорът Савина Цонева.

 

Фокус: Г-жо Цонева, каква беше 2016 година за Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово и какви проекти и инициативи успяхте да реализирате?

Савина Цонева: Библиотеката отбеляза своята 155-годишнина с Национална кръгла маса, което за нас беше едно от важните събития през годината. Успяхме да издадем една библиография, посветена на годишнината, включваща повече от 2000 публикации от различни източници от 1898 до 2016 година включително. Друго, което беше много важно за библиотека е приключването на проекта „Съвременни подходи за издирване, представяне и достъп до културно-историческото наследство на област Габрово”, който беше финансиран по програма БГ08 и е съвместен проект с Регионалния исторически музей. Благодарение на това, двете институции успяха да се сдобият със собствени дигитални центрове, което ни нарежда сред малкото библиотеки в страната, които имат такива центрове със съответната техника и софтуер. През годината дигитализирахме повече от 35 000 страници. Работихме и по други проекти – един от тях е финансиран по програма „Култура”. Нарекохме го „Бяла спретната къщурка с книги най-отпред”. Благодарение на този проект в различни квартали на Габрово бяха поставени седем къщички за книги. Както личи от заглавието на проекта, това беше по повод 130 години от рождението на габровския писател Ран Босилек. Другия проект, който направихме с „Глобални библиотеки”, се казва „Вдъхновение за зелени идеи”. Той бе реализиран в сътрудничество със СУ „Райчо Каролев”. В библиотеката и в училището оформихме една зелена библиотека с екологична литература и проведохме няколко ателиета с деца и наши читатели, които се научиха да работят с природни и рециклирани материали. Този проект беше финансиран от „Глобални библиотеки”. Успяхме да ремонтираме и една зала в Детския отдел на библиотеката, която след урагана преди 2 години, имаше нужда от ремонт. Със съвместни усилия с читалище „Априлов-Палаузов” беше ремонтирана. Тя е подходяща за ателиета и има обособени места за четене. Надявам се през тази година активно да продължим да работим. Чрез американското посолство и фондация „Глобални библиотеки” бяхме една от десетте библиотеки в страната, които получиха пет робота Финч, които са предоставени за деца. Разработен е специален софтуер, който помага на децата от 1 до 4 клас, а и на по-големите, да навлязат в програмирането по един интересен и атрактивен начин. Мога да се похваля, че купихме малко повече книги и библиотечни медии през годината. Като цяло годината беше успешна. Имахме повече посещения и повече млади хора.

Фокус: А какво ви предстои през 2017 година?

Савина Цонева: През януари започнахме с една нова инициатива наречена „Зимни четения”. Предстои ни отбелязване на 170-годишнината от рождението на габровския художник Христо Цокев. По този повод ще организираме съвместна изложба на двата отдела „Краезнание” и „Изкуство” и ще се подготви библиография на художника. Това ще се случи в началото на май, тъй като Христо Цокев е роден на 3 май 1847 година. Към края на годината ще отбележим още една голяма годишнина, съвместно с Регионалния музей в Габрово. Ще преиздадем книгите на габровския историограф д-р Петър Цончев по повод 150 години от неговото рождение. Той е автор на „Из стопанското минало на Габрово“ и „Из общественото и културно минало на Габрово“ – 2 тома много сериозно проучване. Първата е издадена 1929 година, а втората 1935 година.

Фокус: Вие споменахте програмата по дигитализация. В тази връзка – ще се включите ли в нея и през тази година и ще продължи ли дигитализирането на колекциите на библиотеката?

Савина Цонева: Да, разбира се. До момента сме дигитализирали само старопечатните книги и ръкописите на български език. Имаме фонд на различни старопечатни книги на други езици. Освен това, по проект „Габровския периодичен печат” също ще продължим да дигитализираме периодични издания, които ще допълнят колекцията. Този проект започна през 2014 година и беше финансиран от програма „Култура” на община Габрово. Вече има повече от 100 000 посещения, което говори достатъчно за неговата ценност и полезност.

Фокус: Знаем, че имате постоянни витрини във фоайето на библиотеката. Бихте ли разказали повече за тях? Какво могат да видят габровци и гости на града ако ви посетят?

Савина Цонева: Библиотеката се намира в сграда, която не е строена за библиотека и е доста малка. Във фоайето се опитваме да представим различни габровски автори и да покажем книги, които са библиографска рядкост и интересни издания. Отдел „Изкуство” много активно се включва с виртуални изложби. Акцентът е на това, което ние притежаваме и което можем да предложим на нашите читатели.

Фокус: Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов” се включи във второто издание на националния конкурс „Читател на годината”. Как мина церемонията по награждаването и кой получи приза?

Савина Цонева: За втора година „Читател на годината” стана една дама, която спечели с голяма преднина. Тя се казва Севда Йовкова и миналата година също спечели приза. Отличихме призьорите с книги, безплатна читателска карта, а г-жа Мария Габриел, която е инициатор на тази национална кампания, организира и посещение на Европейския парламент за всички читатели на годината във всички библиотеки в страната. Това е и наградата за читателите на годината.

Фокус: На каква възраст са вашите читатели? Кой е най-младият и кой е най-възрастният?

Савина Цонева: Най-младият е читател с посредник. Той е на 2 години и половина и майка му взима книги от Детския отдел на библиотеката, за да му чете. Много редовно четат вкъщи. Най-възрастните са няколко господа над 90 години. Нашите читатели са в диапазона от 3 до 93 години. Радостно е, че през 2016 година почти половината от нашите регистрирани читатели бяха на възраст до 28, което показва, че българина продължава да чете и да ползва библиотеки, защото знаете, че през последните години повече хора ползват електронни четци и книги. Въпреки това, ние имаме достатъчно читатели, които харесват нашата библиотека и ни посещават редовно.

Фокус: Вие казахте, че повече от половината от регистрираните читатели през миналата година са били на възраст до 28 години. Можем ли да обобщим, че младите хора се обръщат към печатния формат на книгата?

Савина Цонева: Да. Аз мисля, че наистина има едно завръщане към печатния формат. Имаше един бум на електронните носители, но през последните две години ми се струва, че има завръщане кум класическото книжно тяло.

Фокус: Кои са най-предпочитаните жанрове, по Ваши наблюдения?

Савина Цонева: Най-много се търси художествена литература. По-малко се търси отраслева литература. Имаме статистика, която показва, че повечето автори, които се търсят и се четат, са тези от изучаваните в училище, което е логично – те са класици. Има интерес и към фентъзи жанра, както и към приложната психология.

Фокус: Научихме, че организирате творчески ателиета за междусрочната ваканция на учениците, която започна вчера и ще продължи до сряда. Каква е програмата?

Савина Цонева: В новата зала ние предлагаме различни варианти. Първия ден беше представена техниката „Пачуьрк“. Тя бе представена на децата като техника, но с цветни материали, а не самото шиене, за което сме свикнали да говорим, когато се споменава тази техника. Днес целта на заниманията бе да се провокира изграждането на художествени образи и стимулиране на интереса при учениците към пъстрото творчество на Емилиян Станев. Утре темата на ателието е „Валентинки за любими хора“. Децата ще изработват поздравителни картички по повод празника Свети Валентин за развиване на творческите способности. Ателието е подходящи за деца на възраст от 8 до 14 години и ще се проведе от 10.00 до 12.00 часа. Всички регистрирани читатели могат да дойдат и безплатно да работят в ателието. Това са занимания, които правим за втора година по време на ваканцията на учениците, но ателиетата през тази година са различни.

Рени ПЪРВАНОВА