Специален сайт показва историята, стенописа и архитектурата на църквата „Рождество Христово“ в село Арбанаси

църква „Рождество Христово“ в с. Арбанаси

Велико Търново. В абсидата на музей „Възраждане и Учредително събрание“ бе представен проектът „Виртуалната среда на църквата „Рождество Христово“ в с. Арбанаси“, предаде репортер на Радио „Фокус“-Велико Търново. Проектът за дигитализация включва външна и вътрешна разходка и специално разработен проект за виртуална реалност на църквата с патентована технология. Дигитализацията във виртуална среда е извършена от италианска фирма, която инсталира продукта и ще го интегрира с уеб страници и социалните мрежи.

Италианецът д-р Джузепе Джорджани обясни, че работата по проекта е започнала преди три месеца. „Проектът е готов от един месец, но доста трябваше да пътувам, за да представя и други проекти. Ние развиваме много такива сходни проекти, свързани с виртуалната реалност, увеличена реалност или изкуствен интелект. Село Арбанаси е богато на културни забележителности, а Велико Търново е най-известната стара българска столица. Видяхме, че регионът е посещаван от много туристи и чрез тази технология ще го направим още по-популярен“, обясни той.

По проектът вече е активен и сайт, който популяризира село Арбанаси, където може да бъде направена виртуална разходка на църквата „Рождество Христово“, както и да се намери повече информация относно нейната история, стенопис и архитектура.

Рени АТАНАСОВА