Само един свидетел бе допуснат  до разпит по време на частното съдебно дело срещу Костадин Митев, обвинен за големия пожара в района на Кресненското дефиле

Благоевград. Само един свидетел бе допуснат  до разпит по време на частното съдебно дело срещу Костадин Митев, обвинен за големия пожара в района на Кресненското дефиле, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. В началото на съдебния процес адвокатът на подсъдимия Надежда Римпева поиска от съдебния състав да бъдат изслушани четирима свидетели:  работодателя на Костадин Митев – Емилиян Стойнев; приятелката на подсъдимия – Стефка Георгиева; ветеринарният лекар на стадото, което Митев е пасял в района на пожара и от който се смята, че подсъдимия е взел цигара и бившият кметски наместник на село Мечкул Христо Димитров. Съдебният състав обаче прецени, че единствено Стойнев има отношение към това дали Костадин Митев да остане в ареста. По време на неговия разпит стана ясно, че пастирът е назначен на трудов договор и се грижи за общо 70 животни, като му е предоставено и място за живеене – през летните месеци това е ферма край Мечкул, а през зимните – край Ракитна. Адвокатът на подсъдимия Надежда Римпева заяви пред съда, че поради естеството на работа на Митев няма основание той да се укрие или  да извърши друго подобно деяние. Тя посочи, че с оглед на доказателствените материали и по-специално фасовете намерени на местопрестъплението не може да се заключи, че именно нейният клиент е станал причина за възникването на пожара. Римпева добави, че по-голяма част от намерените фасове нямат следи от изгаряне, което е интересно обстоятелство, имайки предвид мащабите на пожара. Въпреки това съдът реши да остави за постоянно в ареста Костадин Митев, обвинен за големия пожара в района на Кресненското дефиле, мотивирайки се, че е на лица реалната опасност той да се укрие, заради изключително високата обществена опасност от неговото деяние.

„Фокус“ припомня: 

На 24 август в района на село Мечкул възникна голям пожар, който бързо се разрасна и стигна до района на община Кресна, засягайки селата Ощава, Стара Кресна и Влахи. Гасенето на огнената стихия продължи 6 дни, като в него участваха около 600 души – пожарникари, служители на Югозападно държавно предприятие, доброволци, военни и полицаи. В потушаването на бушуващия огън се включиха и три хеликоптера. За овладяването на пожара бяха направени   над 21 км просеки. Нанесените щети от огнената стихия надхвърлят 15 000 декара, а за възстановяването на засегнатите участъци ще са необходими години и милиони левове. На провел се брифинг на 29 август говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че е разкрит, човекът, който е предизвикал пожар. Това е 30-годишният пастир от Симитли Костадин Митев. Основната версия за възникване на пожара е незагасена цигара. Извършени са разпити на повече от 10 човека, както и обиски. Обвиненията са за пожар по непредпазливост, а нанесените щети са за около 3 300 000 лева.

Ливия НИНОВА