Сашо Ордановски: Популистката авторитарна власт в Македония пада и това е прецедент

Политологът и журналист Сашо Ордановски в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Управляващата партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ и опозиционният Социалдемократически съюз на Македония са с почти изравнени резултати след вчерашните предсрочни парламентарни избори. Гражданите на Македония гласуваха за депутатите, които ще влязат в 120-местния парламент в Скопие след серия от политически трусове и скандали в балканската страна. За ВМРО-ДПМНЕ са гласували 38,6% от избирателите, а за Социалдемократическия съюз – 36,69%, по последни наши данни. Добър вечер казваме с този анонс на македонския политолог и журналист Сашо Ордановски. Има ли, господин Ордановски, изненади в тези резултати? Беше ли очакван вотът на македонските граждани?
Сашо Ордановски: Първо, в този момент още нямаме официални резултати. Все още се извършва преброяването, сега вече и ръчно, на всички пуснати бюлетини. Появи се информация, че има разлика между изборните списъци и електронните данни в Държавната избирателна комисия и това е от полза на управляващата ВМРО-ДПМНЕ. Така че още нямаме официални резултати и очакваме, може би в края на деня (12.12.2016 г. – бел. ред.) или утре, да имаме окончателни резултати.
Водещ: Това означава ли, че е възможно минималната разлика между ВМРО и Социалдемократическия съюз, за която говорим до момента, да се окаже значително по-голяма?
Сашо Ордановски: Това означава, че ВМРО-ДПМНЕ може да изгуби изборите, защото грешките са направени в тяхна полза. Поне според това, което се говори сега в медиите и социалните мрежи. Но във всеки случай загубата на управляващата партия е голяма. Македония не е демократична държава и когато в недемократична държава постигнете – като опозиция – такъв близък резултат с управляващите партии, които употребиха всички методи и ползи от властта, за да постигнат добър резултат, това е голям успех за опозицията. Това тук никой не оспорва. От друга страна, коалиционният капацитет на ВМРО след изборите, а това означава да привлече някои от албанските партии, за да сформира правителство, е много малък. ВМРО имаше истерична, антиалбанска кампания. Заради това и заради годините, прекарани с тях във властта, ДСИ – основната албанска партия, претърпя тежко изборно поражение и сега за ВМРО ще бъде много трудно да намери партньор от албанска страна, с когото да направи коалиционно правителство.
Водещ: Как оценявате представянето на албанските партии в тези избори?
Сашо Ордановски: В Македония за първи път се случи Социалдемократическият съюз да получи над 50 000 гласа от албанците. Основната партия, която имаше 19 депутати, сега падна на 10 или под 10 депутати. Има голямо разочарование сред албанците от собствените им албански партии. СДСМ има албански кандидати в листата си, така че те гласуваха в парламента да влязат албанци, не само албански партии. Това е разместване на пластовете в македонската политическа реалност, бих казал в много добра посока. То отразява мултиетническия и мултирелигиозния характер на македонската държава и стабилността, която ще се постигне така, а не въпреки това.
Водещ: Според президента на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов формулата на бъдещото правителство на Македония ще бъде 1+2, което означава, че една от двете македонски партии ще трябва да направи правителство, съчетано с две от албанските партии.
Сашо Ордановски: Това е една от възможните комбинации. Другата възможна е да се направи голямо коалиционно правителство с всички вътре. Това може да се случи в резултат от натиска на международната общност, за да се постигне стабилност. Но вижте – каквото и да се случи, следващата пролет, март-април, ще имаме местни избори и резултатите сега са много лоша новина за управляващата партия, тъй като на практика тя е губещата на тези избори. От друга страна, в най-скоро време отново ще имаме извънредни парламентарни избори, тъй като с гласовете на толкова голям брой избиратели беше показано, че те не са доволни от посоката, в която върви държавата. Така че ще се наложи още веднъж изборите да се повторят в много кратък срок – година или две.
Водещ: Още преди около месец, когато започна предизборната кампания, Вашият колега, македонският журналист Александър Дамовски, прогнозира в нашия ефир, че каквито и да бъдат резултатите от изборите на 11 декември, след около година Македония отново ще бъде изправена пред предсрочни избори. Т.е. тази негова теза напълно се потвърждава, така ли да Ви разбирам?
Сашо Ордановски: Това е и моята теза. Има още един фактор, който ще влияе много върху ситуацията – специализираната прокуратура. Специалният прокурор в Македония сега ще отвори още много случаи, които засягат управляващите структури. Досега има около 130 обвинителни акта, но мисля, че ги очакват още поне няколкостотин, в които са включени всички министри, бивши министри, функционери, господин Груевски, шефът на тайната полиция и т.н. Те ще влязат в много неприятна политическа фаза, защото политическата ситуация сега е такава, че вече не могат да блокират работата на специалния прокурор. Очаквам в най-скоро време, още следващата година, да имаме и специален съд, който ще съди по предмета на специалния прокурор. Това ще бъдат само лоши новини за бившето правителство.
Водещ: Провеждането на тези парламентарни избори целеше да сложи край на продължаващата почти 2 г. политическа криза в страната. Може ли днес на базата на резултатите от вота да се каже дали се вижда краят на тази криза?
Сашо Ордановски: Сега сме в началото на края. Има още много работа да се извърши. Но искам да кажа нещо, което много от аналитиците не виждат. Македония е една от класическите страни, може би от първите на Балканите, която има класическа, консервативна, популистка, авторитарна власт. Сега тази власт пада на изборите и това е прецедент. А прецедентът е още по-голям, тъй като в Европа и света тенденциите са обратни. Този тип „путински режим“, „ердогановско управление“ в Македония пада на изборите. Струва ми се, че това е добрата новина за целия Балкански регион, а може би и за Европа. Македония е малка страна. Разбира се, нашето значение не е преголямо и т.н., но това е много добър симптом, който демократите в Европа ще трябва да поздравят.
Водещ: И ВМРО-ДПМНЕ, и Социалдемократическият съюз се обявиха за победители непосредствено след огласяването на първите резултати от изборите. Всъщност кой е големият печеливш от тези избори?
Сашо Ордановски: Най-голямата печалба е за демокрацията. Това е началото на решаването на проблемите. Македония е страна с много големи проблеми, но трябваше да направим тази крачка, за да продължим в посоката към реформа на нашата страна. Защото иначе, както бяхме заседнали, не знам докъде щяхме да стигнем.
Водещ: Да разбираме ли, господин Ордановски, че сте оптимист след проведените избори в Македония, че така или иначе страната тръгва по друг, различен, по-добър път на развитие?
Сашо Ордановски: Трябва да Ви кажа, че се пазя от радикална позиция на оптимизъм и песимизъм. Винаги се стремя да бъда реалист.
Росица АНГЕЛОВА