Сашо Ордановски: Социалдемократите и Заев ще постигнат значителна победа на местните избори

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Сашо Ордановски, политически анализатор, в интервю за седмичния обзор на Радио „Фокус“ „Метроном“

Водещ: На 8 септември Македония отбелязва 26 години от провъзгласяването на независимостта на републиката. На този ден през 1991 г. в бившата югославска република се проведе референдум, на който 72,16 % от гласувалите се обявиха за създаването на отделна държава. За политическата обстановка в исторически контекст ще разговаряме с анализатора Сашо Ордановски. Добър ден и честит празник – макар и с ден закъснение.

Сашо Ордановски: Добър ден от Скопие. Благодаря.

Водещ: Много вода ли изтече от тоя 8-ми септември през 1991-ва година?

Сашо Ордановски: Вижте, като журналист следя политиката от 80-те години и съм се нагледал на какво ли не. И мога да ви кажа, че въпреки всички предизвикателства и промени, вече 26 години Македония е независима. Надявам се и занапред да се развиваме. Може би няма да стане по-бързо, както народът би искал, но мисля, че сме поели по прав път и краят ще бъде добър.

Водещ: През тези 26 години какво се промени във вътрешнополитическата конфигурация? Тогава албанците бяха против независимостта, а днес са част от управлението.

Сашо Ордановски: Албанците не бяха против независимостта. Те бяха против начина, по който се провъзгласи тази независимост и не бяха доволни от своя статут след нея. Иначе в известен смисъл, те бяха повече за независимост от самите македонци. През тези 26 години първо се промени позицията на албанците, не само спрямо Конституцията, но и за общественото им присъствие. Тяхната интеграция ев македонското общество в много напреднала фаза . За съжаление, обаче, икономически Македония още не може да стигне до нивата от времето на бившата югославска икономическа и обществена позиция. Както знаете и в България, либералният капитализъм има и други страни – платихме си цената за всичките приватизации и натрупването на капитала. В края на краищата, свободата е тази, която доминира над всичко и то от последните избори насам.

Водещ: Г-н Ордановски, какво успя да постигне за своите 100 дни правителството на Зоран Заев и как това се вписва в историческия контекст на 26 години независима Македония?

Сашо Ордановски: Първо, несъмнено е, че чувството на свобода, на разтовареност, на освобождението от един много неприятен политически режим, който разви Никола Груевски с неговото управление, това чувство сега преобладава в Македония. Второ, Зоран Заев с неговото правителство постигна в относително кратък период от 100 дни много висока международна видимост. Предходното правителство сериозно разклати нашите позиции пред Брюксел, Вашингтон и т.н. Пред съседите – също. За стотина дни г-н Заев успя да възвърне много от тези позиции, дори мисля, че успя да получи такава подкрепа, каквато през последните 26 години Македония нямаше. Зоран Заев ще участва в заседанията на 72-ата сесия на Генералната асамблея на ООН, която ще започне в Ню Йорк на 18-ти септември и ще има двустранни срещи с много световни лидери – от Гутериш до Тръмп. Такава очебийна подкрепа дава международната общност на Македония. В страната, обаче, остават разочарования заради бавната скорост при разчистването на предходните престъпни прояви и на кадрите на предишната власт. За 100 дни социалдемократите не успяха да направят големи промени в кадровата политика, някои от новите назначения – особено във вторите ешелони – са проблематични. Знаете, как е, очакванията на хората са много високи, като се има пред вид, че излязохме от много неприятен период, който продължи 11 години в Македония. Така че е оправдан натискът върху Заев да извърши повече реформи, много повече, отколкото той реално може да направи. Вярвам, че и в България е същото по закон: тръгне ли се към избори, вече не могат да се правят кадрови промени и т.н. А ние вече сме влезли в предизборен период за местните избори. Това очертава за правителството доста неизгоден период. Да не забравяме и това, че Заев има много сложна коалиция в управлението. Неговото мнозинство в парламента зависи от много партньори в коалицията и налага компромиси.

Водещ: Г-н Ордановски, как това, което правителството на Заев не успя да свърши, ще се отрази на местните избори през октомври?

Сашо Ордановски: Уверен съм, че социалдемократите и Заев ще постигнат значителна победа на местните избори. Първо, защото стартират от много ниско ниво: имат само неколцина кметове от 86 в Македония. Така че при всички случаи ще успеят да получат повече кметове, десетки повече. Ще бъде важно да се видят гласовете за листите на съветници. Моето очакване е, че социалдемократите ще получат повече гласове от ВМРО. Много е възможна коалицията между Заев и главният албански партньор Демократичния съюз за интеграция.

Водещ: Не е ли прекалено оптимистично това?

Сашо Ордановски: Това сега го договарят. Виждате ли, всичко е възможно в политиката, когато от нещо ще получите лична изгода. И двете партии са в ситуация и имат интерес да се договорят за общи действия, за да победят. Проблемът на Заев е, че той получи много албански гласове на миналите парламентарни избори, а тези гласове ги получи като реакция на онези албанци, които не искаха да гласуват за ДСИ. И такава коалиция може да се отрази на социалдемократите чрез много по-малко албанска поддръжка, каквато имаха. Много интересно ще бъде да се видят резултатите. Защото те ще бъдат решаващи за вътрешнопартийните ситуации – по-малко в социалдемократичния съюз, но особено във ВМРО, защото кариерата на Груевски буквално зависи от резултатите на местните избори. Такава е и картината в ДСИ, но и при някои по-малки албански партии, които могат да изчезнат от политическата сцена, ако получат катастрофални резултати.

Водещ: До края на следващата седмица е срокът на партиите да представят листите си. Социалдемократите имаха амбиция да го направят по-рано, но очевидно не са готови. Ще успеят ли партиите да се вместят в срока?

Сашо Ордановски: Задължително. Ако не спазят срока, не могат да участват в изборите. Проблемът на социалдемократите е този, който ви описах. Те са в сложна игра със своите коалиционни партньори, за да направят такива коалиции, които да бъдат печеливши в различните общини. Това е едно. И другото, за което понасят големи критики, е че те взеха много от депутатите си, за да ги кандидатират за кметове. Това не е добра практика. За такава голяма партия означава, че разполага с група от 50-тина представители, само които могат да заемат всички функции: кметове, депутати, министри и т.н. Заради това всъщност човек не може да бъде никога сигурен, как цялата работа ще завърши.

Водещ: Какво поведение ще има Никола Груевски за тези избори, които очевидно са решаващи за неговото политическо оцеляване?

Сашо Ордановски: Груевски се опитва да повдигне националните теми, той ще остане на същата платформа: етнически проблеми, етнически отношения. Това е неговата платформа. От нея очаква да получи повече гласове. Мисля, че тя няма да му донесе очакваната поддръжка. И второ, той сега е главният фактор, който повишава страховете от бежанците, като твърди, че социалдемократите искат да заселят страната със 100 000 сирийци и африканци. Целта му е да предизвика такава истерия, за да може всеки да се свие в етническия си лагер.

Водещ: Следователно може да се очаква победа на коалицията СДСМ-ДСИ поне там, където я направят?

Сашо Ордановски: Да. Това се очаква. Поне в тези общини, където ще направят коалицията. Важно е също така да се види и групирането на втория тур. Тогава ще станат ясни и най-важните коалиции. Защото на втория тур ще се подели гласуването между максимално 20 кандидати. Тогава ще се види, кой с кого ще се явява за победа.

Водещ: За 26 години  Македония е изминала сериозен път: коалиция между социалдемократи и албанци и отчаяна битка на ВМРО-ДПМНЕ за оставане в политическия живот.

Сашо Ордановски: Твърдя, че начинът, по който падна един твърд популистки режим, какъвто беше този на Груевски, е поука за цяла Европа.

Цоня Събчева