Сашо Стоицов: В България в момента няма по- голяма колекция за съвременно изкуство от благоевградската

Сашо Стоицов, организатор на Еко арт фестивал на съвременното изкуство в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

 Фокус: Г-н Стоицов,  фестивал за съвременно изкуство на открито бе открит в парк „Бачиново“ в Благоевград? Какво представлява тази инициатива и за първа година ли се провежда?

Сашо Стоицов: За втори път се прави този фестивал. Миналата година се проведе за първи път. Куратор по идея е  Дойчин Русев, който е известен пърформър и то от първите в България. Идеята е с изкуство някак си да се засили усещането към запазване на природата, темите са в тази посока. Правят се работи на открито в парка и в езерото на парк „Бачиново“. Използват се най- различни техники. Има един автор, който ще се върти в кръг постоянно и по този начин със стъпките ще направи един кръг. Има работи и закачени рисунки със старинни кратки мотиви в тревата, които контрастират със сегашното време. Има от Благоевград автор, който ще слага дървени неща върху дърветата, които са обработени. Една авторка, която в момента снима в София един черен лебед , който е направен от нея и в „Лов и градска среда“ ще го заснеме, а след това и в езерото и ще направи връзка с града и природата.
Фокус: Жителите и гостите на града могат ли да се включат в тази инициатива или само могат да я наблюдават?

Сашо Стоицов: По скоро в разглеждане на работите. Това е провокацията, а не лично , в това издание няма участие на гражданите. Те постоянно гледат как се прави и имат възможност да говорят с авторите?

Фокус: Такъв род фестивали провеждат ли се в останалите градове?

Сашо Стоицов:Не.

Фокус: Това се прави само на територията на Благоевград и за първи път се провежда, така ли?

Сашо Стоицов: Да.

Фокус: Вие като главен организатор как ви се роди тази идея? Как решихте да започнете такова начинание?

Сашо Стоицов: Историята е много по- дълга. Преди четири бе решено Благоевград да бъде център за съвременно изкуство. От тогава се провеждат Пролетен фестивал, а сега вече от две години и този еко пленер, който е концептуален. Имаме най – показваната колекция от съвременно изкуство, защото хората остават по две работи и сега ще оставят пак по две неща. В България сега в момента няма по голяма колекция за съвременно изкуство от благоевградската, която е в галерията. Също така се правят есенни общи изложби, които гостуват. Тази година ще има XXL от „Академията“. Изложбата „Стаички“ във Вароша, като там пак се оставят по две неща. Идеята е да се съберат много работи, а те вече са събрани, и да се направи постоянен музей, колкото имаме възможности, може да не е много голям, но постоянно да има изложено съвременно изкуство, за да знаят хората какво е това. Ние не целим точно да възпитаваме по- младите, но да имат представа. Всъщност и така се роди тази идея. Първо правихме Акция „Реката“, а преди четири години наново се възроди и сега пак тази връзка с природата. Всичко има история в града.

Лора КАЛЧЕВА