Свежина Димитрова, НАОП „Николай Коперник“ – Варна: Децата в летните ни ваканционни групи ще търсят космическо съкровище в Морската градина

Директорът на Националната астрономическа обсерватория и Планетариум „Николай коперник“ Свежина Димитрова, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо Димитрова, всяка година в Националната астрономическа обсерватория във Варна се провеждат летни ваканционни занимания за деца. Какви са те тази година? Първата група „Ваканция под звездите“ вече приключи.

Свежина Димитрова: Да, всяка година увеличаваме ваканционните групи поради огромния интерес на родители и деца към тях. Тази година курсовете вече са пет. Първата група беше „Ваканция под звездите“ за ученици от трети до пети клас. Тя ще има второ издание, както казах, поради големия интерес. Второто издание ще бъде от 15-ти до 19-ти юли. Другата група, която Обсерваторията предлага е „Космически моделизъм“. За тази седмица, от 24-ти до 28-ми юни, за съжаление вече местата са запълнени. Но нашите млади любители астрономи могат да се записват за „Космически моделизъм“ – втора част от 19-ти до 23-ти август. Следващата ни ваканционна група е „Занимателна астрономия“, за малко по-големите ученици от 4-ти до 6-ти клас. Като периодът на провеждане на тази лятна група ще бъде от 1-ви до 5-ти юли. Мисля, че имат само още едно място за тази група. Учениците цяла седмица идват в Обсерваторията. В рамките на два часа се занимават по различни теми. Сред тях са „Звезди и Слънце“, „Земя и Луна“, както и запознаване с планетите от Слънчевата система, лятно звездно небе и Млечен път. В групата за космическо моделиране учениците ще конструират и ще правят модели на космически ракети и апарати. Ще се запознаят с това какво е космонавтика, кои са космонавтите, ще отбележим още веднъж 50-тата годишнина от стъпването на човек на Луната, ще има космическо пътешествие в Слънчевата система. Учениците между 4-ти и 6-ти клас ще се разходят по звездното небе в залата на Планетариума, ще се запознаят с това как се върти Земята. Отново ще се запознаят с мисиите на „Аполо“ и пътеводител на Луната. Ще могат да конструират и фазите на луната от бисквитки. Ще наблюдават Слънцето с телескоп, ще се занимават с планетите, ще има забавно състезание, ще изучават станцията „Юнона“ на Юпитер, ще пътешестват със стелариума и ще търсят космическо съкровище в Морската градина. Накрая всеки един от тях ще получи и сертификат за участието в тези летни ваканционни групи.

Фокус: Определено има защо интересът към тези занимания да е толкова висок, но кажете и кои са ръководителите на групите.

Свежина Димитрова: Ръководител на групата „Ваканция под звездите“ е Иванка Гецова, на „Занимателна астрономия“ – Ева Божурова и на „Космически моделизъм“ – Валентин Иванов.

Фокус: Безплатни ли са всички тези занимания за децата? Заплаща ли се някаква такса?

Свежина Димитрова: Абсолютно нищо не се плаща. Тук се предоставят материали за работа на място, те също са безплатни. След това децата си вземат изработеното вкъщи.

Фокус: Вие казахте, че интересът към групите расте с всяка поредна година, могат ли тези деца да се запишат в различните школи и през учебната година, не само през лятото?

Свежина Димитрова: Абсолютно. Болшинството от децата, особено тези след 4-ти клас, се записват в групите. А по-малките всяка година си търсят летните ваканционни групи. Това ни ласкае, че колегите добре са си свършили работата, за да има такъв интерес към постоянните и летните групи.

Фокус: А има ли интерес към посещения в Планетариума? Посещава ли се от български и чуждестранни туристи?

Свежина Димитрова: Тази година отчитаме много голям интерес от страна на български групи, много по-голям, отколкото минали година. Даже, за наша изненада, българските туристи ни посещават повече, отколкото чуждестранните. За първа година са с разменени роли. Вярно, активният сезон все още не е започнал, но не можем да се оплачем от липса на посещения, което също ни радва, че сме толкова популярни сред гражданите и гостите на Варна.

Фокус: Какво друго, освен ваканционните занимания, предстои при Вас през летните месеци?

Свежина Димитрова: Завършва учебната година в постоянните групи и започват наблюдателните експедиции, още по-интересната част за нашите кръжочници. Като предстоят наблюдателни експедиции до Националната лагер-школа „Белите брези“, подготовка на участниците за Международната олимпиада по астрономия, като от Варненската обсерватория имаме четирима представители, които са класирани за подборния кръг. Надяваме се да имаме участници в този международен кръг. Предстои експедиция до базата ни в Аврен. И изобщо предстои едно лято, изпълнено с наблюдения, работа и много положителни емоции. Продължаваме работата с гражданите и гостите на град Варна. Ще запишем наши лекции за летния сезон на чужди езици, за да можем да обогатим набора си от беседи. Те могат да бъдат чути при посещение в Планетариума. Имаме и ново попълнение в екипа. Съвсем младата ни колега Антоанета Аврамова дойде при нас веднага след завършване на университета. Това също е много добре, защото подмладяваме колектива. Тя идва при нас от университетската скамейка, но е и бивша наша кръжочничка.

Диана СТОЕВА