Свежина Димитрова, Обсерватория – Варна: През май организираме Седмица на отворените врати по повод юбилея на институцията

Свежина Димитрова, директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-жо Димитрова, какъв беше интересът към младежката астрономическа конференция?

Свежина Димитрова: От 30 март до 1 април се проведе конференцията, която е включена в националния календар за изяви по интереси на Министерството на образованието. Отново беше много голям интересът към тази конференция, като се включиха над 170 участници от цялата страна, които бяха астрономи, студенти, докторанти и всички те бяха от Института по астрономия към БАН, Софийския университет „Климент Охридски“, обсерваторията в Рожен. Интересно бе представянето на колега-студентка в Университета на Бат във Великобритания. Имахме наш бивш кръжочник, който разказа и представи работата си в обсерваторията в Ла Палма. Имаше интерес и от представители от Истанбулския университет, Тракийския университет, от представителите на всички обсерватории с много интересни лекции и много интересни доклади – наблюдателни, доклади, които те са подготвяли доста дълго време. Тази конференция беше много успешна, много силна, но от няколко години насам забелязваме, че има все по-голям интерес от страна и на преподаватели от висши учебни заведения, които идват и слушат тук младите астрономи и съответно им предлагат позиции в техните университети. Тук намират общ език и ги канят като студенти за работа по техни проекти.

Фокус: На 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. Какви инициативи сте предвидили?

Свежина Димитрова: 12 април традиционно е Денят на авиацията и космонавтиката и се свързва с първия полет на Юрий Гагарин. Обсерваторията отново ще се включи в честването на 12 април, това е датата, от която човек напуска родната си земя и излиза извън пределите на нашата Земя. С нашите кръжочници поднасяме цветя на Алеята на космонавтите и паметника на Юрий Гагарин. От 11.30 часа сме предвидили за най-малките астрономи-любители, за децата между 5 и 12 години, свободно и безплатно „Космическо пътешествие“. От 15.00 часа за по-големите ще има лекция на г-н Иван Иванов по космонавтика, който ще разкаже за историята на космонавтиката, за развитието на космонавтиката и за мечтите на човек за пътуване до по-далечни дестинации. В 17.00 часа също има лекция за гражданите. Ще бъде един ден, в който ние ще се присъединим към международната общност и ще празнуваме Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Фокус: Какво предстои в обсерваторията?

Свежина Димитрова: На 20 април приключва конкурсът „Обсерваторията през нашия обектив“, който е свързан с нашата годишнина и сме поканили всички наши астрономи-любители и професионалисти да представят обсерваторията през техните обективи и да покажат интереса си към тази институция, така важна за нашият град. След това предстои едно награждаване в този конкурс. Очакваме да се включат много млади и не толкова млади любители-астрономи. В обсерваторията даже имахме посещение от ученици от различни училища във Варна, които пожелаха да снимат обсерваторията и да участват в конкурса и с фотоколажи, и фотографии на обсерваторията. След това предстои участие на нашите ученици в олимпиадата по астрономия. Тази година имаме 16 ученици, които ще се явят на националния кръг и се надяваме на призови места и включването им в националния отбор на България за участието им в олимпиадата по астрономия и астрофизика. Има какво да се покаже преди нашия юбилей, а тържественото честване на юбилея ще бъде на датата, на която е открита обсерваторията преди 50 години, а именно 22 май. От 14.00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна са поканени всички наши бивши кръжочници, настоящи, а може би и бъдещи. Ще има официална част за награждаване и поздрави от училища и институции от нашия град, които ще се обърнат с поздрав към нашите колеги. Надявам се, обсерваторията през годините да е показала своята съпричастност към образованието и науката и да е удовлетворила желанията на нашите съграждани и гости на града ни. Предстои интересната част. През май месец ще имаме седмица на отворените врати, много интересни мероприятия, които в момента подготвяме.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА