Светлана Кръстева, Държавен архив-Видин: Най- старият документ, който съхраняваме е план на Видин от 1730 г.

Снимка: Държавен архив - Видин

Светлана Кръстева, директор на Държавен архив-Видин в интервю за предаването „Чудесата на Северозапада“ за Радио „Фокус“

Радио „Фокус“: Кога е създаден Държавен архив – Видин?

Светлана Кръстева: Видинският архив е създаден през 1960 г. във връзка с административно териториалното деление на страната. Тогава се създава Видински окръг, създават се съответните институции, сред които е и Държавен архив – Видин. В началото архива започва с един служител, до два-три месеца са назначени още двама души. Интересен факт е, че работят в една стая на едно бюро с два стола. Малко трудно прохожда Държавен архив – Видин. Днес служителите на архива са петима служители, като четирима са експерти, държавни служители и единият от нашите служители е назначен по трудово-правни правоотношения.

Радио „Фокус“: Вече дигитализирате част от информацията?

Светлана Кръстева: Да, приоритетно се дигитализират протоколите на местната власт на управление от Освобождението насам, като сме стигнали до протоколите на Видинския Градски общински съвет от 1893 година. От 1878 г. до 1893 година тези протоколи могат да се ползват онлайн в информационната система на Държавните архиви на страната.

Радио „Фокус“: Колко са фондовите единици, които съхранява Държавен архив – Видин?

Светлана Кръстева: Общата фондова наличност на архива към  1 януари 2019 г. възлиза на 1829 фонда , от които 1621 са учрежденски, а 208 са фондовете от личен произход. Допълнително имаме спомени и частични постъпления , общо фондовата ни наличност е 1501 линейни метра.В Държавен архив – Видин се съхраняват изключително ценни документи, които са от изключително значение за Видин и за националната ни история. Най- старият документ, който съхраняваме е план на Видин от 1730 г., оригинал, който е постъпил като дарение от историка Румен Манов. Видинският архив съхранява и оригиналната диплома на Екзарх Антим I от богословското училище от Халки от 1846 г.Съхраняваме исторически ценни документи за историята на Видинска митрополия, за историята на град Видин, Белоградчик, изобщо от целия регион, както и от всички сфери на обществения живот.

Радио „Фокус“: Кои са дарителите на архива през миналата година?

Светлана Кръстева: Във връзка с Международния ден на архивите – 9 юни, се извършва награждаване на дарител на архива, приятел на архива и на читател. Наградените ще обявим на нашия празник, който ще се състои на 10 юни от 17 часа в сградата на Видинския архив. През миналата година получихме изключително ценни дарения – документалния фонд на покойния Видински  митрополит Дометиан, на архитекта, работил през 30-те и 40-те години на 20 век Майер Аладжемов, на ветерана-инвалид от Първата световна война Стоян Станев. Получихме на два пъти ценни постъпления от покойния видински художник Красимир Кръстев. Постъпление получихме от видинския фотограф Златко Ангелов. Допълниха се колекциите, които имаме от нашите дарители Борис Стасов,  Румен Манов, Иван Стасов. Документи дари и проф. Иванка Нинова, оперна прима и преподавател в Музикалната академия. Допълнително документи бяха дарени и към фонда на Видинския митрополит Неофит. Във връзка с номинацията „Приятел на архивите“ ние имаме голямата подкрепа на  Организацията на евреите в България „Шалом“ и на Камарата на архитектите в България, благодарение на които успяхме да закупим документи за архитект Майер Аладжемов. Друг голям приятел на Видинския архив бе и Община Видин, която ни помогна да проведем нашата IV-та конференция с международно участие – „Модернизационни тенденции във Видинско и Тимошко“. А третата номинация и награда, която ще се получи в израз на нашето признание е за читател, направил най-много посещения в читалнята. Общо през изминалата година читателите в нашия архив са били 145,  от тях 9 чужденци. Те са работили за родови проучвания, разработване на научни трудове, дипломни работи, истории на селища, истории на институции, читалища, училища. Разнороден е интересът към исторически ценните документи.

Радио „Фокус“: На 10 юни предстои да бъде открита изложба за полковник Стефан Илиев и 15 пехотен Ломски полк. Чия е идеята за откриването на тази изложба?

Светлана Кръстева: Идеята е за реализирането на тази изложба е на г-жа Емилия Кожухарова, която живее във Варна, но е родственица на героя на 15-ти пехотен Ломски полк Стефан Илиев. Преди повече от 5 години г-жа Емилия Кожухарова започва да издирва материали за полк. Стефан Илиев, геройски загинал през 1916 г. от рождението на когото през тази година отбелязваме 150 години. Тя прави проучване в музеите във Видин, Лом и Плевен, във Военно историческия музей и след това дългогодишно проучване тя успя да издаде книга за полк.Стефан Илиев. Във връзка с това разкри и много документи, свързани с 15 пехотен Ломски полк. В резултата на нейните усилия тя успя да привлече за съмишленици Държавния военно исторически архив във Велико Търново, Историческия музей и Община Белоградчик, Държавен архив Видин, Регионалните исторически музеи във Видин и Плевен, Историческия музей в Лом и така заедно направихме тази изложба. Основната роля е на г-жа Кожухарова.

Радио „Фокус“: Предстои да представите и един от вашите сборници?

Светлана Кръстева: Част от събитията ни на 10 юни е представянето на сборника с материали от III-тата Международна конференция „Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко“, която проведохме на 21-26 октомври 2016 г. Със съдействието на Община Видин успяхме през тази година да издадем сборника, включително сме благодарни на авторите, а те са 13 български и сръбски изследователи архивисти, учени, като в сборника публикуваме техните материали на работните езици, които са български и сръбски. Трябва да изкажа огромната си благодарност  за реализирането на конференцията и отпечатването на сборника на нашите спомоществуватели – Община Видин, Ротари клуб-Видин, Окръжен съд, Адвокатската колегия в града ни,както и на многобройните приятели на архива. С това и с откриването на изложбата ще приключи нашия празник.

Анна ЛОЗАНОВА