Светлана Кръстева, Държавен архив – Видин: Видинският предприемач Тома Лозанов е един от най-големите дарители  на Видин

Светлана Кръстева, директор на Държавен архив – Видин в интервю за предаването „Чудесата на Северозапада“  на радио „Фокус“

 

Радио „Фокус“: Какво трябва да знаем за Тома Лозанов – един от първите български индустриалци, работил съзидателно и с мисъл за родния си град?

Светлана Кръстева: Видинският търговец и индустриалец Тома Лозанов е роден през 1853 г., починал е през 1952 г.  във Видин. Той е бил  читалищен настоятел, църковен настоятел и член на училищното настоятелство. Предприемчивият видинчанин пътува в централно европейските страни по търговските си дела, натрупва освен състояние и богати впечатления и култура и когато се завръща в родния Видин строи красиви сгради, които оформят модерният европейски вид на Видин. Благодарение на такива свои граждани за относително кратки срокове градът се отърсва от ориенталския си характер и бързо се ориентира към нововъведенията в архитектурата. Във Видинския архив се съхраняват свидетелства за строителната активност на Тома Лозанов в края на 19 и началото на 20 век. През 1893 г. той строи дюкяни на ул. „Московска“ в централната градска част на Видин, през 1895 г. в района на площад „Ташкюприя“ строи едноетажна къща, през 1898 г. строи внушителна четириетажна сграда на ул. „Александрова“, а през 1902 г. строи отново дюкяни на ул. „Игнатиева“. През 1905 г. строи склад за дъски, а през 1906 г. заедно със съдружника си Ванчо Джонов  строи модерна спортоварна фабрика. През 1906 г. в центъра на Видин строи внушителна многоетажна сграда известна на видинчани като Търговския .

Радио  „Фокус“: Видин има ценно архитектурно наследство – старите къщи, строени веднага след Освобождението от замогнали се българи. Те са строени  от известните архитекти. С кои архитекти работи Тома Лозанов?

Светлана Кръстева:  Тома Лозанов работи с известния български архитект, родом от Видин Никола Нешов,а така също и с архитект Тома Върхота автор на сградата на Търговския дом и на негови дюкяни, работил е и с инж. Милев.

Радио „Фокус“: Тома Лозанов е направил големи дарения, какво и на кого е дарил големият видински предприемач?

Светлана Кръстева:  Тома Лозанов е един най-големите дарители за Видин в основата на неговата благотворителна дейност стои девиза му – „Печелейки от народа, връщам ги на народа“. На фонда „Епархийска благотворителност“, основан от видинския митрополит Неофит през 1914 г. той дарява 2 големи сгради. По-късно те се продават за повече от 2 млн.лв. Едната е продадена на Българска земеделска банка, а другата е купена от самия Тома Лозанов и е подарена на местното търговско дружество. През 1924 г. прави друго голямо дарение в размер на 5 млн. лева капитал за учредения от митрополит Неофит фонд „За епархийска просвета и добродетелност“. По този начин подпомага изграждането на сградата на Видинска митрополия, Епархийското училище и църквата „Свети Никола“. Красивата сграда на Тома Лозанов в центъра на Видин е дарена през 1920 г. на търговското дружество и е наречена Търговски дом. Днес можем да я видим само в снимки и картички след събарянето и през 1980 г. Големият салон в тази сграда се е използвал дълги години от видинските граждани за обществени събития. Дарителят е провъзгласен заради големите дарения, които прави за почетен председател на търговското дружество. На общинското управление Тома Лозанов прави дарение от 2 млн. лв. през 1924 година, като волята му е дарената сума и лихвите от нея да се употребят за направата на модерна баня във Видин.

Днес тази сграда съществува , но вече с друго предназначение – тя е хотел и се намира в крайдунавския парк на Видин . Една от запазените сгради на Тома Лозанов се намира на  площад „Бдинци“. Използвана е като градски общински съвет,градска поща,  сладкарница и книжарница. Днес в нея са настанени ръководствата на политически организации . Обявена е за паметник на културата от 31 октомври 1975 г.

Радио „Фокус“: Едни от най-красивите видински сгради остават паметник на дарителя Тома Лозанов…

Светлана Кръстева:  В знак на признателност на 24 март 1930 година общината възлага на скулптора Анастас Дудолов да направи бюст на големия дарител Тома Лозанов. Проект на този бюст е изготвен, но каква е по нататъшната му съдба – не е известно.

Анна ЛОЗАНОВА