Светлана Куюмджиева, Фондация „Пловдив 2019“: Промяната на логото на проекта „Пловдив – Европейска столица на културата“ беше част от успехите ни през 2017 г.

снимка: Фондация "Пловдив 2019"; Община Пловдив

Артистичният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за успехите на фондацията през изминалите 12 месеца, за съпътстващите ги неясноти и скандали, за силата на общественото мнение и за предстоящите събития през 2018 година.

 

Фокус: Каква беше 2017 година за Фондация „Пловдив 2019“. Какво успяхте да постигнете?
Светлана Куюмджиева: За нас 2017-та беше една от най-трудните години в етапа на подготовка, тъй като по-голямата част от годината премина в преговори с няколко правителства и няколко министъра за отпускане на държавното финансиране към програмата „Европейска столица на културата“. За нас годината премина основно под този знак, но успяхме най-вече във втората половина на 2017-та, най-сетне да приключим процедурите по отворените покани и почти  да изясним основния скелет на програмата „Европейска столица на културата“, на партньорските проекти в тази програма, както и да започнем сключването на договори с партньорите. Занимавахме се интензивно с този процес от месец август до края на годината, като той продължава и в момента.
Също през 2017 година успяхме, въпреки всички затруднения, да реализираме някои основни проекти, които бяхме планирали. В Тютюневия град ние реализирахме пилотно издание на Уикенд на градски игри, съвместно с партньори от Матера – другата европейска столица на културата. Градските игри преминаха неочаквано успешно за нас. Въпреки планирането в последния момент, въпреки неяснотите, в които трябваше да работи, успяхме да реализираме няколко игри в един дълъг уикенд и да привлечем много хора. Интересът беше толкова голям, че хората и в момента питат кога ще са следващите Градски игри.
Успяхме да реализираме и партньорския проект „Училище за спектакли“, посетен на остров Адата, който беше финансиран по програма „Творческа Европа“. 25 артисти работиха в Пловдив в рамките на седмица и създадоха едно представление в центъра на града, което беше изцяло посветено на остров Адата. Въпреки последният момент, наши партньори успяха да реагират много бързо и „One Dance Week” вече премина официално под знака на програмата „Европейска столица на културата“. Събитието протече с много сериозно международно участие. През октомври беше осъществена и първата Седмица на съвременното изкуство в Баня „Старинна“, която също вече е под шапката и е част от програмата на „Европейска столица на културата“. В самия край на годината направихме и Първа координаторска среща на координаторите на доброволци на европейски столици на културата. Представители на 25 града от фамилията на европейските столици пристигнаха в Пловдив, за да обменят опит. Това беше изключително важна среща за нас, тъй като доброволческата програма е едно от големите предизвикателства за всяка европейска столица на културата. Същевременно доброволците са най-видимите представители на екипа в самата година на титлата. Много е важно как цялата програма ще бъде организирана и как ще бъдат привлечени, задържани и развити като умение и капацитет тези доброволци. В Пловдив направихме и Втора нетуъркинг среща – среща за създаване на партньорства по „Творческа Европа“. Първава се проведе през 2016 година, а втората премина през 2017-та с доста положително развитие. Надявам се да бъдат успешни и апликациите, които ще бъдат подготвени като резултат. Срокът за тези апликации е до 18 януари. Самите ние отново ще подготвим кандидатура по програма „Творческа Европа“.
Общо взето,  по-голямата концентрация на събития за нас беше през втората половина на годината. През първата половина на 2017-та, освен интензивните преговори и скандалите, които преминаха, успяхме да осъществим и няколко среши от серията „Форум 2019“. В бившата фабрика „Родопи“ в Тютюневия град организирахме и практически семинар на тема „Индустриална археология“. Семинарът повдигна въобще темата за индустриалното наследство като част от културното наследство, пречупи я през друга необичайна перспектива с лектор Емануеле Курти, който дойде от Матера. Това бяха положителните страни на изминалата 2017 година за нас – една от най-тежките за „Пловдив 2019“. В края на годината започнахме по-сериозни преговори за откриващото събитие през 2019 година и успяхме да постигнем съгласие за наемането на тютюнев склад за нуждите на програмата „Европейска столица на културата“. По този начин направихме ясно заявление, създадохме модел как този район може наново да бъде съживен и възроден чрез изкуство и култура, премествайки се ние самите там.
Фокус: Трудна, но ползотворна година за Фондация „Пловдив 2019“, ако трябва да обобщим. В самият й край, обаче, се вдигна шум около новото лого на „Пловдив 2019“. Какъв е вашият коментар?
Светлана Куюмджиева: За мен промяната на логото беше също част от успехите ни за 2017 година. Това е всъщност, нещо което ние планираме отпреди повече от година и половина, но по ред причини не успяхме да го реализираме по-рано. Обикновено всички  европейски столици на културата стигат до този момент, в който логото на кандидатурата трябва да замени, да се създаде нов знак, който ясно да отличи всички проекти от тази програма, ясно да обозначи партньорите и спонсорите на самата програма „Европейска столица на културата“. Тоест, в чисто практически план, това беше много необходимо за нас. Шумът, който се вдигна, е повече положителен като резултат, отколкото като отрицателен. Очаквахме да има реакция, защото, като публичен, голям и видим проект, той засяга много хора и те реагират всеки по своему. Но в крайна сметка, дори и вариациите на логото, които се появиха, къде иронични, къде успешни и не толкова, за нас бяха най-вече доказателство за неговия богат потенциал да задава цялостна визуална идентичност на програмата ни. Това беше нашата цел. Освен, че променихме логото, ние променихме радикално и уебсайта на „Пловдив-Европейска столица на културата“. Той носи много повече информация за проекта, отколкото предишния ни сайт. В него вече ще може човек много по-лесно и по-успешно да се ориентира за това какво действително представлява „Европейска столица на културата“ и каква е програмата на Пловдив. Тепърва ще допълваме събития на този уебсайт. Засега в него е основния скелет на тази програма, но това е нормално, тъй като цялостната програма и цялостния вид на календара за 2019 година ще може да представим едва в края на тази година. Дотогава програмата в уебсайта ще е по-скоро в работни варианти.
Фокус: Дали хората вече осъзнават какво наистина ще се случи през 2019 година?
Светлана Куюмджиева: Не съм сигурна дали хората все още осъзнават какво ще се случи през 2019 година. Според мен те най-ясно ще разберат характера на този проект в самата година на титлата или може би година-две след това, като усетят, преживеят и участват в събитията и самите остатъчни ефекти от проекта „Европейска столица на културата“. С различна степен  и по своебразен начин, доста индивидуално понякога, проектът променя градовете, променя светоусещането на хората в тях. Хората ще могат да ви отговорят какво е „Пловдив – европейска столица на културата през 2019“ през 2020 година, след като преминат през този опит на проекта. Сега това, което е сигурно, е че сме създали всички предпоставки интересуващите се и имащите положително отношение  да разберат повече за този проект, да има къде да го намерят. Това сме го създали като основа – нещо, което наистина липсваше в първите години на подготовка. Аз го отчитам като успех и знам какво усилие беше за нас да се справим с всички тези задачи, които си бяхме поставил в началото на годината, при все организационните трудности и всички преговори, през които трябваше да преминем.
Освен това, през 2017 година успяхме да приключим и един проект, който отне една цяла година. Това беше партньорски проект с Тимишоара – една антология за десет години членство на България и Румъния в ЕС. Това са 10 теми от културната сфера за десет години, които бяха дадени на 10 автори да пишат за тях, да разкажат за промените, случили се в последното десетилетие, за това как членството на ЕС е повлияло на културата в двете страни. Интересното сравнение между България и Румъния, това взаимно опознаване, вече е издадено в електронен вариант и на книга. Това също е един от успехите ни за 2017 година, с който много се гордеем. Мисля, че имаме постигнати много положителни резултати, извън събитията, които сме успели да реализираме. Ние направихме и пикник край реката, направихме специална карта с веломаршрутите в Пловдив – неща, които са изцяло обърнати към хората в града и с цел да подобрят по някакъв начин градската среда. Направихме мобилни работилници за поправка на велосипеди в града. Изцяло сме се движили по основните концепции на предварителната си програма при изпълнението на тези дейности и събития.
Фокус: Сега да насочим поглед към 2018 година. Кои са проектите, които планира да осъществи Фондация „Пловдив 2019“?
Светлана Куюмджиева: За нас първата половина на годината е по-сложна по отношение на подготовка на основните ни документи, отчети за изминалата дейност, също програма за 2018 година, която трябва да бъде представена на Общински съвет, както и мониторингов доклад. Тази година е втория последен мониторинг на Пловдив пред международното жури на Европейската комисия. Той ще е ключов и решаващ за това дали градът ни ще бъде отличен с наградата „Мелина Меркури“ като успешно справила се европейска столица на културата. До март-април ние ще сме ангажирани основно с това. Но през 2018 година започва също резидентна програма. В Пловдив се очаква да пристигнат между 30 и 50 артисти от България и чужбина, които да работят специално по проекти, свързани с наследство, монументи, сгради от социалистическия период, също застъпен в нашата програма. Тази резидентна програма тепърва ще се разгръща през 2018 година. Освен това, ние сме обещали, че ще направим още една отворена покана за малки проекти, с която да дадем възможност на малки организации от Пловдив и региона да се включат в програмата ни. И това предстои, освен действащата вече покана за читалищата. Събития и по-наситена програма ще има от месец май нататък с публични събития, като ще стартираме проекта си за кирилската азбука „Кирилизация“, който е много важен фокус по програмата. През 2018 година ще продължи провеждането на големите фестивали, които започнаха през 2017 година, сред които „Hills of Rock“, продължаваме да имаме „Opera Open“, „Plovdiv Jazz fest“. Това са събитията, които поддържат огъня и публиките до 2019 година.
Фокус: Какъв ресурс ще ви е необходим за финансиране на културните проекти?
Светлана Куюмджиева: Бюджетите ни са публични. Това, което е планирано по отношение на тази година, е около 10-11 млн. лева, необходими за осъществяване на дейностите ни. Приблизително толкова ще са ни необходими и през 2019 година. Топката е в ръцете на Общината по отношение на бюджета. Работим също по привличане  на частни спонсорства, имаме и доста добър гръб от страна на наши партньори от чужбина, които се включват със собствен ресурс.
Фокус: Много предизвикателства стоят пред вас през следващите 24 месеца.
Светлана Куюмджиева: Много работа ни предстои през тази година. Изключително много ще е сгъстена и програмата ни, особено в самото начало на годината. През месец май ще посрещнем тук цялата фамилия на европейските столици на културата. Тоест, малко след като се върнем от Брюксел след мониторинг, ще трябва да приготвим тази среща, която е много важна. Впечатлението, което Пловдив ще остави у представителите на другите градове, е също толкова важно, колкото впечатлението от откриващото ни събитие през 2019 година. Тази „фамилна“ среща е много ключово събитие. След тези срещи, така да се каже, от уста на уста се пренася мълвата дали градът е успешен или не. Тази година ще най-наситена и най-динамична за нас. Понеже се наложи някои отворени покани да ги отлагаме поради бюджетни неясноти, сега ще трябва всичко да се случи наведнъж и накуп. Буквално от първия ден на годината сме в много интензивен график и действаме по въпроса.
Тони МИХАЙЛОВ