Светлана Стефанова, РЗИ – Смолян: 35 % от учениците в Смолян на възраст 14-18 години спортуват ежедневно

Интервю на Радио „Фокус“ – Смолян със старши експертът „Здравно образование“ в Регионалната здравна инспекция – Смолян, по повод Световният ден, посветен на движението 10 май.

 

„Фокус“: Госпожо Стефанова, от кога 10 май се отбелязва като Световен ден, посветен на движението?

Светлана Стефанова: Световният ден за насърчаване на физическата активност се отбелязва от 2002 година с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

„Фокус“: Какви са ползите за човешкия организъм от двигателна активност?

Светлана Стефанова: Ползите от ежедневната двигателна активност са много. Тя повишава самочувствието, подобрява настроението и намалява стреса, подобрява производителността на труда. Чрез активността се поддържат костите, ставите и мускулите в добро състояние, тъй като тя подобрява обмяната на веществата и повишава устойчивостта на организма. Физическата активност оказва благоприятно въздействие върху стойностите на кръвното налягане, телесното тегло и серумния холестерол, като допринася за нормализиране на нивата на глюкозата в кръвта и подобрява функционалната годност на организма, което е особено важно за старите хора, за да живеят пълноценно без чужда помощ. Ежидневната активност намалява риска от остеопороза при лицата, които от ранна детска възраст са се занимавали с физически упражнения, защото имат по-масивна и по-малко чуплива костна система. Тя повишава костната плътност и намаляват риска от счупвания при жените, които преди менопауза за повече от една година са били физически активни. Физическото натоварване намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и то два пъти при физически активните хора в сравнение с този при лицата, неупражняващи физическа активност.

„Фокус“: Колко време е необходимо да се спортува седмично, за да се постигнат тези ползи?

Светлана Стефанова: Резултат може да се постигне чрез минимум 150 минути умерена физическа активност  седмично за хората във възрастовата група 18-64 години, включваща ходене или каране на колело, работна дейност, домашни задължения, практикуване на спорт или планирани ежедневни занимания, такива свързани със семейството или участие в обществени мероприятия. Препоръчваната  от Световната здравна организация физическа активност за учениците е минимум 60 минути на ден. Направено проучване в страната ни обаче показва, че с такава активност са само 24 % от анкетираните деца, а 35 % от учениците са физически активни по-малко от два дни в седмицата. Като сериозен фактор за обездвижването се  посочва времето, прекарано пред екрана на телевизора, компютъра, таблета или мобилния телефон.

„Фокус“: Разполагате ли данни за физическата активност на децата в Смолян и какво показват те – спортуват ли достатъчно подрастващите в нашия град?

Светлана Стефанова: Проведено през 2017 г. проучване сред смолянски ученици на възраст 14 – 18 години  показа, че имат добра физическа активност – 35 % спортуват ежедневно, а 20 % един или два пъти в седмицата. 70 % от анкетираните предпочитат да ходят на училище пеш, а 8 % правят това с велосипед. Добре информирани са за ролята и значението на физическите упражнения и спорта за укрепване на здравето, но 12 % въпреки това остават пасивни в свободното си време, аргументирайки се с подготовка на уроците за следващия ден или мързел.

„Фокус“: Как физическата активност се отразява върху концентрацията на учениците и оказва ли влияние върху техните резултати в училище?

Светлана Стефанова: Децата са родени да играят, да тичат, да се движат. Проучвания сочат, че тези, които са били физически активни 20 минути преди тест или контролно, постигат по-добри резултати от съучениците си.  Участващите в краткотрайни забавни упражнения успяват по-лесно да се фокусират върху своята домашна работа, в сравнение с останалите, а дори само 5 минути умерена физическа активност може значително да подобри концентрацията им в час. Според специалистите физически активните класове подобряват своите резултати в сферата на математиката, хуманитарните науки,  четенето и правописа, а общото физическото благосъстояние може да повиши успеха им в училище с до 40 %.

„Фокус“: С какви инициативи в Смолян ще бъде отбелязан Световният ден на физическата активност?

Светлана Стефанова: За да насърчи учениците към повече двигателна активност, РЗИ – Смолян ще проведе 3 спортни празника под мотото: „Спортът възпитава, а движението забавлява„ – на 22.05.2018г. в ОУ „Стою Шишков” – Смолян, на 25.05.2018г. в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Смилян и на 01.06.2018г. в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” – Смолян. Забавните игри ще се проведат в две категории – за ученици от 1 до 4 клас и за ученици от 5 до 7 клас. Спортните празници под мотото: „Спортът възпитава, а движението забавлява„ ще бъдат осъществени като част от Седмицата на физическата активност и спортa – MOVEWeek, която се провежда в страната от 2012 година и е мащабен празник на физическата активност, като в нея се включват общини, спортни клубове, НПО и доброволци. Инициативата в България се координира от сдружение BG Бъди активен. Не забравяйте – животът изисква движение!

Нели ГЕРГЬОВСКА