Светлана Хаджиева, РБ „Николай Вранчев“: Голям е интересът на децата на Смолян към книгата и четенето

Снимка: Радио "Фокус"

Директорът на Регионалната библиотека в Смолян в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян:

 

„Фокус“: Госпожо Хаджиева, с какъв фонд разполага Регионална библиотека „Николай Варанчев“ – Смолян и обогатява ли се той чрез дарения и от бюджета на институцията?

Светлана Хаджиева: Фондът на Регионална библиотека „Николай Вранчев” наброява 249 134 библиотечни единици. През 2019 г. са обработени 1384 тома на стойност около 15 000 лв. Като дарение през тази година досега сме получили 748 тома. Най-големите ни дарители са Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, УниБит, сдружение за градски читални, много местни автори и граждани. В момента Регионална библиотека обработва дарение, което получихме от дъщерята на вече покойният почетен гражданин на Смолян Любомир Левчев. Това са книги с автографи на различни писатели, сред които Вера Мутафчиева, Свобода Бъчварова, Камен Калчев, Николай Христозов и много други. Тези произведения ще бъдат обособени в колекция „Любомир Левчев” и ще бъде на разположение на нашите потребители.

„Фокус“: По какъв начин библиотека в Смолян привлича май-малките читатели към институцията?

Светлана Хаджиева: През лятната ваканция традиционно в библиотеката се провежда програма „Лятото, децата и библиотеката”. Тази година се организираха и проведоха ателиета „Компютърни умения”; „Природата и нейното опазване”; „Цветни занимания”, „От раклата на Баба и Дядо”, „Млад художник” и „Народно творчество”.  Интересът към дейностите в ателиетата беше изключително голям от страна на децата. Участваха над 100 деца на възраст от 1 до 4 клас не само от Смолян, но и деца от страната също и от чужбина, които са гости при своите баба и дядо. Разбира се, интересът не само към ателиетата, а изобщо към книгата и четенето от страна на децата е голям. Ние ще продължаваме с инициативи за децата, които ще се провеждат целогодишно.

„Фокус“: Какви други събития се случват при вас, знаем че през октомври предстоят няколко интересни, какви са те?

Светлана Хаджиева: За поредна година през месец октомври в периода от 5 до 20 ще се проведе Европейската седмица на програмирането под мотото „Вдъхнете живот на вашите идеи”. Фондация „Глобални библиотеки – България” и тази година ще е координатор за библиотеките в страната. Регионална библиотека – Смолян ще предложи на своите потребители различни инициативи съобразени с възрастта им. Ще гостуваме и в малките населени места с роботчето Финч. Редица събития организира библиотеката през този месец.  По повод 1 октомври – Ден на възрастните хора и Световния ден на сърцето, съвместно с  експерти по профилактика на болестите от Регионална здравна инспекция ще се проведе Здравно-информационна среща с хора от третата възраст в пенсионерски клуб „Смоляни“ на 9 октомври. Същия ден откриваме фотографска изложба  „Природен свят” от Венци Огнянов. На 10 октомври съвместно с Държавен архив – Смолян ще отбележим 110 г. от рождението на почетния гражданин на Смолян „Асен Василев” с документална изложба. Съвместно със студенти от ПУ „Паисий Хилендарски”, филиал – Смолян същия ден от 18 часа в  Детски отдел предстои едно интересно събитие – „Нощ в библиотеката”. За нашите малки читатели организираме детски празник „Хелоуин“ в библиотеката”, който ще се проведе на 31 октомври . Това са само част от събитията през този месец. Всички предстоящи събития се публикуват на сайта на библиотеката и нашите потребители могат да се информират оттам какво предстои да се  случи при нас.

„Фокус“: По какви проекти работите в момента?

Светлана Хаджиева: Регионална библиотека „Николай Вранчев” спечели проект на стойност 20 962 лв. за нови книги по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”- 2019 г. обявена от Министерството на културата. На разположение на читателите на библиотеката ще бъдат 857 нови заглавия, от които 412 на български автори и 443 на чужди автори. В проекта са включени книги издадени в 101 български издателства, а библиотечният фонд ще се обнови с 1 660 библиотечни единици.

Нели ГЕРГЬОВСКА