Светлана Хаджиева: Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян изпраща една успешна година

Снимка: Радио "Фокус"

Каква би 2019 година за регионалната библиотека в Смолян, кои са по-важните проекти, дарители и дейностите, с които се популяризира дейността й, Радио „Фокус“ – Смолян разговаря с директора на институцията.  

Фокус: Госпожо Хаджиева, каква бе отиващата си 2019 г. за Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян?

Светлана Хаджиева: Гордо мога да заявя, че тази година Регионална библиотека „Николай Вранчев” изпраща една много успешна година. Благодарение на труда на библиотечните специалисти, се реализираха инициативи и дейности, които допринасят за утвърджаване на библиотеката като регионален културен институт в Смолянска област, заемащ достойно място сред библиотеките в страната. През вече изминаващата година много от учителите в Смолян и региона все по-често припознават библиотеката като партньор, където да провеждат изнесени уроци по различни теми. От наша страна през годината се реализира инициативата – „Урок по родолюбие”, в който се отбелязват годишнини на видни личности.  С голям успех се реализира и инициативата – „Лятото, децата и библиотеката”. Традиционно през лятото се проведоха няколко ателиета – „Талантливи художници”, с ръководитела Живка Кисьова, „Народно творчество”, с ръководител Галя Маринова, „Компютърни умения”, с ръководител Росица Ималова, „Природата и нейното опазване”, с ръководител Емилия Коджебашева, „Цветни занимания”, с ръководител Величка Христова, „От раклата на Баба и Дядо”, с ръководител Елена Дурева.

Фокус: През тази година библиотеката отбеляза и своят 60-годишен юбилей, как почетохте тази годишнина?

Светлана Хаджиева: През тази година библиотеката отбеляза 60 години от основаването си. Инициативите стартираха през  март с изложба „Регионална библиотека „Николай Вранчев” – територия на духа”. През май се проведе юбилейна конференция под мотото „Краезнанието – отговорност към миналото и поглед към бъдещето”, в която участваха библиотечни специалисти от цялата страна. Очакваме да бъде отпечатан сборник с докладите от конференцията и библиография за библиотеката.

Фокус: Може ли да обобщите по какви проекти работихте тази година?

Светлана Хаджиева: Преди броени дни приключихме обработването на новите книги, които получихме по проект на Регионална библиотека – Смолян и Министерството на културата в размер на 20 962 лева по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. 1600 тома е новата литература, която постъпи във фонда на библиотеката и която вече се ползва от нашите читатели.

Фокус: Имахте ли дарители на книги през годината и какви дарения получихте?

Светлана Хаджиева: И през тази година получихме много стойностни дарения от институции, фирми и граждани, на които безкрайно благодарим. През тази година се обособиха две самостоятелни колекции, с които много се гордеем и за обработването на които колегите положиха много усилия. Благодарение на наследниците на акад. Кирил Василев и писателя Любомир Левчев в регионална библиотека се откриха две колекции – „Из книжния свят на акад. Кирил Василев” и „Книги с автографи от личната библиотека на Любомир Левчев“.

Фокус: Какви инициативи провежда библиотеката, за да популяризира дейността си?

Светлана Хаджиева: За да популяризираме фонда и дейността на библиотеката, използваме различни инициативи – в дигитална библиотека „Паметта на Родопа планина” са публикувани като дигитални копия всички вестници, списания от най-старата родопска периодика. Дигитализирано е творчеството на едни от видните родопски книжовници – Васил Дечев, Николай Вранчев, Христо Попконстантинов и Стою Шишков. Периодично се подреждат изложби, които представят богатата краеведска литература, свързана с отбелязване на годишнини или празници. Традиционно се провеждат и другите инициативи, стимулиращи четенето – „Смолян чете”, Маратон на четенето и Седмицата на детската книга. В библиотеката функционира Стая за ранно детско развитие – специално оборудвана за най-малките ни читатели, където се провеждат дейности, свързани с насърчаване на четенето в най-ранна детска възраст. Тази година в помощ на всички учащи – като се започне от детската градина, училището, студенти и възрастни е на разположение образователния сайт „Уча се”, за който библиотеката има абонамент. Всеки, който има издаден читателски картон, може да ползва тази услуга напълно безплатно. За нас е изключително важно партньорството, което имаме с различни институции, за да осъществяваме своята дейност както на местно, така и на национално ниво. Общинска и областна администрация,  училища, културни, образователни и здравни институции, читалища, доброволци, читатели, с всички работим много добре. Проведохме творчески срещи, на които бяха представени писатели както от Смолянския край, така и от страната, литературни уроци с младите читатели на библиотеката. Разкрихме Мобилна точка на библиотеката в хотел в с. Триград. Намеренията ни са през Новата година да разкрием филиал и на Стария център в Смолян, за да сме по-близо до читателите. За нашите потребители от третата възраст организираме в партньорство със специалисти от Регионалната здравна инспекция информационни срещи, а на пенсионерски клубове предоставяме възможност за преглед на периодичния печат на място.

Нели ГЕРГЬОВСКА