Светлан Илиев, директор на СУЕО „Ал. С. Пушкин“ във Варна: Запазваме мястото си като водещо училище в национален мащаб

Директорът на СУЕО „Ал. С. Пушкин“ Светлан Илиев в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Илиев, Руското училище навършва 45 години, каква е програмата за отбелязването на празника?

Светлан Илиев: Всяка година ние провеждаме Майски академични празници, като всяко методическо обединение по един или друг начин се представя с постиженията, които има. Тази година проведохме най-напред Ден на таланта, след което направихме Тържествен педагогически съвет с бивши учители на училището. Днес е и концертът  за 45-тата годишнина. Следващото мероприятие е изпращането на абитуриентите и посрещането на 24 май.

Фокус: Колко са в момента възпитаниците на училището?

Светлан Илиев: 1500 са учениците от първи до 12 клас.

Фокус: Управляваното от Вас училище е едно от най-елитните учебни заведения в града, каква е равносметката за тези 45 години?

Светлан Илиев: Спокойно мога да заявя, че запазваме мястото си като водещо училище, не само в област Варна, но и в национален мащаб. Ежегодно имаме лауреати в международни състезания, конкурси. Тази година имаме лауреати на Международната олимпиада по руски език в Москва. Наша ученичка спечели първо място в национален конкурс за превод. Бих казал, че сме съхранили традициите и всичко онова, което правим в момента е надграждане на тези традиции. Т.е. миналото ни дава стимул, учи ни на още положителен опит. Всичко това ни дава възможност да издигаме авторитета на училището.

Фокус: Предвидени ли са нови паралелки за приема след седми клас от следващата учебна година?

Светлан Илиев: Да, две паралелки правим. Всъщност едната беше прекъсната заради това, че специалистите с италиански език са много малко. Но от тази година ще въведем отново паралелка с италиански език. Правим и една от така наречените нови STEM паралелки с английски език. Това е новото за учениците след завършен седми клас.

Фокус: Навръх празника, какво е Вашето пожелание към учениците, към бившите и настоящите преподаватели?

Светлан Илиев: Искам да благодаря на всички. И на настоящия педагогически колектив и на учениците. Да благодаря и на тези, които са поставили основите, началото на нашето училище. Пожелавам здраве и дръзновеност. На колегите, с които работя в момента – да продължават да издигат авторитета на училището.

Диана СТОЕВА