Светла Ангелова: Добър показател за една библиотека е, когато книги с екземплярност 20-30 броя липсват по лавиците

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Светла Ангелова, завеждащ библиотекар експерт в „Детски отдел“ в Регионална библиотека „П.Павлович“- Силистра, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Г-жо Ангелова, какви инициативи организира РБ „П. Павлович” за децата през лятната ваканция?

Светла Ангелова: „Забавно лято в библиотеката” е инициатива, която се провежда за четвърти път и, в която искаме да  дадем възможност на децата да се позабавляват и четат заедно през летния ваканционен период, оползотворявайки свободното си време. За да посещават летните ателиета условието е децата да са записани  за  читатели на библиотеката. „Лято в библиотеката 2017” стартира на 15 юни и ще продължи до края на месец юли. Провежда се всеки ден от 10.30 до 12.00 часа. Стартът бе даден с литературно ателие „В дядовата ръкавичка”, посветено на 140 годишнината от рождението на Елин Пелин. Включили сме различни литературни игри, четем и се забавляваме заедно. Разпределихме си ролите за драматизация на приказката „Дядовата ръкавичка” от Елин Пелин. Тази седмица в ателие „Сръчко” започнахме с изработването на цветя от хартия и  картички. Изработихме моливници  и цветя от пластмасови бутилки. Във всяка къща се изхвърлят много празни пластмасови бутилки. С повече креативност и изобретателност от тях могат да се направят различни полезни неща и да се създаде забавно хоби за цялото семейство. С децата обсъдихме някои интересните идеи за рециклиране на пластмасовите бутилки. Изработвахме и колажи с изрязване от стари вестници и списания. Този тип колаж предоставя възможност за изготвяне на разнообразни варианти и ние сме се спряхме на темата „Светът около нас”. Днес ателие „Сръчко” приключи с изработването на книгоразделители.

Фокус: Как ще продължи лятната програма на библиотеката?

Светла Ангелова: Продължаваме с работа в ателиетата. Следва ателие „Приключенска екология”, в което ще наблегнем на здравословното хранене, разделното хвърляне на отпадъците и как  да опазим природата чиста. В ателие „Играй и учи”  ще  предложим образователни игри в интернет и информационно търсене. Тук доброволците от клуб „Епсилон” сами предложиха да обучат децата, в ателие „В дядовата ръкавичка” ще изработим кукли за драматизация на едноименната приказка от Елин Пелин. От 17 юли до края на месеца ще предложим Филмов маратон. За втора поредна година заключителният етап на Лято в библиотеката ще бъде на 13септември с Весел карнавал „В дядовата ръкавичка” и тук ще се представи най-доброто от различните ателиета.

Фокус: Какви са основните акценти в заниманията, които предлагат тези ателиета?

Светла Ангелова: С тези занимания ние провокираме децата с разнообразни дейности, където те могат сами да избират къде да се включат. Стимулираме ги към развиване на творческото мислене, искаме да им е интересно, забавно, да работят в екип и да виждат крайния резултат от това, което са направили със собствените си ръце. В началото на месец май проведохме една предварителна среща, където присъстваха деца, родители, учители и доброволци от клуб „Епсилон”, като искахме да  проучим интересите на децата – кое ще бъде интересно и кое ще бъде полезно за тях. И  след тава подготвихме програмата за лятото с различните ателиета. Моите наблюдения са, че децата идват с огромно желание, минимум 20 деца се включват всеки ден в заниманията. Нашата цел е като библиотекари да  изградим у детето любов към книгите и четенето, да разширяваме техните интереси и познания, а уменията, които децата развиват са сръчност,  комуникативност и тъй като са от различни училища се зараждат и добри приятелства, и не на последно място е и любовта към книгата и четенето. Децата се чувстват много комфортно в библиотеката, а още в началото на май месец родители се интересуват от програмата «Лято в библиотеката».

Фокус: Каква е посещаемостта през летните месеци от страна на децата, към какви четива проявяват най-голям интерес?

Светла Ангелова: От началото на лятната ваканция в Детския отдел на РБ „Партений Павлович” се забелязва повишен интерес от страна на малките читатели към литературата, с която разполага. Добър показател за една библиотека е, когато книги с екземплярност 20-30 броя липсват по лавиците и читателите си правят резервация за дадената книга. В Детския отдел на библиотеката могат да се намерят всички книжки за малки и големи включени в списъците за различните класове. А ако нямат такъв препоръчителен списък с литература, винаги може библиотекарят  в отдела да ги насочи и да им препоръча книга за тяхната възраст. 150 са новозаписаните читатели от началото на лятната ваканция, а посещенията всеки ден са над 70 – 80 деца. Най-нетърпеливи, а и най-изпълнителни са, естествено, завършилите първи клас – още след 24 май се втурнаха да търсят книжката за Пипи Дългото Чорапче, за веселите патилански истории и приказките на вълшебниците Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Ран Босилек, Шарл Перо, Андерсен, Братя Грим, Джани Родари и др. Бъдещите третокласници вече трябва да се запознаят с басните на Езоп и Лафонтен и да прочетат самостоятелни книжки като „Ането”, „Тошко Африкански”, „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада”, „Емил от Льонеберя”, „Приключенията на невидимия Тонино”. Не може да си ученик в четвърти клас и да не си прочел „Ян Бибиян”, „Алиса в страната на чудесата”, „Братята с лъвски сърца”, „Мечо Пух”, Петокласници имат сложната задача да изчетат и да се запознаят с българското народно творчество, българската народна митология, старогръцки митове и легенди, приказките за Хитър Петър. В свободното си време читателите на детски отдел могат да намерят и прочетат нови, интересни и нашумели книги от различни заглавия и поредици: „Това е тайна”, „Лили Чудото”, „Момиче на Зодиака”. Децата проявяват интерес към приключенски и забавни четива, комикси, фентъзи. Много точно попадение се оказаха книгите от Националните читателски щафети – книгите на Роалд Дал, Детективи с машина на времето от Фабиан Ленк, Дедективите Агата и Лари от Стийв Стивънсън ,Ужасният Хенри, Малкият Никола. Една от любимите книги е „Дневникът на един Дръндьо” от Джеф Кини. От българските автори мога да спомена книгите на Емил Конрад, Невидим – Станислав Койчев – Стан, книгите на Весела Фламбурари – поредицата за Мина, книгите на Божана Апостолова, на Биляна Траянова. Айнщайн е казал: „Лудост: да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати.”  Надявам се по някакъв начин да сме провокирали нашите малки читатели с тези различни летни инициативи.

Ивелина ИВАНОВА