Светла Барякова, Музеен комплекс-Банско: Радоновата къща е принадлежала на известната в Банско фамилия Хаджи Вълчеви, която води началото си от брата на Паисий – известния ктитор Хаджи Вълчев

Банско. Радоновата къща е принадлежала на известната в Банско фамилия Хаджи Вълчеви, която води началото си от брата на Паисий – известния ктитор Хаджи Вълчев. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Светла Барякова, директор на Музеен комплекс-Банско. Тя уточни, че по-късно къщата е откупена от фамилията, начело с Георги Хаджи Радонов, като след това там се настанява фамилията Радонови. „От тях по-късно къщата е откупена от общината за целите на музейното дело в Банско. Самата къща е уникална с архитектурата си. Тя е такава, каквито са всички бански къщи от онова време – с дебели зидове, със скривалища, с огромни чардаци, със здрави порти, зад които сме се опитали да представим богатото историческо минало на селището“, допълни Светла Барякова. Тя посочи, че къщата се радва на посещения, но тъй като тя е един сравнително нов обект и като историко-географски комплекс работи от 2011 година, интересът към нея не е чак толкова голям, а постепенно нараства с всяка изминала година.

Директорът на Музеен комплекс-Банско отбеляза, че тъй като къщата е малко по-отдалечена и през зимния период има малко посетители, работи единствено със заявки за групови посещения. По думите й от месец март до края на месец ноември Радонова къща работи с работно време от 09,00 до 12,00 часа и от 13,00 до 17,30 часа, а почивните дни са неделя и понеделник, като дори и тогава, ако има предварителна заявка, приемат посетители.

Натали СТЕФАНОВА