Светла Барякова, Музеен комплекс – Банско: Къщата на Никола Вапцаров е първият музеен обект в Банско

Банско. Къщата на Никола Вапцаров е първият музеен обект в Банско. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Светла Барякова, директор на Музеен комплекс – Банско по повод 110-та годишнина от неговото рождение.

Тя припомни, че музеят е открит през 1952 година, като тогава за посещение са били отворени само жилищните помещения или така наречената битова част.„Къщата веднага предизвиква интерес, защото всеобщата любов на българите, но и не само, към Вапцаров е неоспорима. Интересно е, че в подредбата на музея участва майка му Елена Вапцарова, която дарява вещи  от къщата, за да изглеждат стаите автентично. От тогава експозицията претърпява много промени, за да се стигне до днешната“, каза още директорът на Музеен комплекс – Банско.

Светла Барякова допълни, че идеята за нея е на режисьорът Въло Радев, който за съжаление не е сред нас. „Но и до днес експозицията е изключително актуална и въздействаща. Направена е така, че да въздейства. Посетителите някак си попадат в атмосферата, в която е живял Никола Вапцаров. Пренасят се в неговия поетичен свят. Съпреживяват това, което той е чувствал и преживявал“, уточни директорът на Музеен комплекс – Банско.

Според Светла Барякова, затова експозицията е изключително интересна, а мненията на посетителите са възторжени.

Ливия НИНОВА