Светлин Абаджиев, СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“: В момента тече кампанията за прием на ученици в първи клас и предстои кампания за учениците след седми клас

Светлин Абаджиев, директор на Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Господин Абаджиев, какво трябва да знаят родителите на първокласници за приема в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ – Благоевград?

Светлин Абаджиев: В момента тече кампания за прием на ученици в първи клас за учебната 2019 – 2020 година. От 31 май до 19 юни е приемане на заявления за записване. Искам да кажа, че добре върви подаването на заявления и има интерес от страна на родители като те ежедневно идват да подават заявления.

Фокус: Кои са основните въпроси, които родителите задават към вас, а и към учителите на учебното заведение?

Светлин Абаджиев: Основните въпроси са по-скоро свързани със самата организация на учебния процес. Те питат за материалната база на училището. Ние има какво да покажем и има с какво да се гордеем. Както знаете училището е едно от учебните заведения с чудесна локация, защото се намира в центъра на Благоевград, което е едно от предимствата. Да си в центъра на областния център е все пак един голям плюс. Също така ние разполагаме с може би най-модерната база в Благоевград като сме едно от най-новите построени училища в града. При нас са доста добре оборудвани компютърните кабинети и имаме кабинетна система по определените предмети. Гордеем се с това, че в начален етап на обучение от първи до четвърти клас предлагаме групи за целодневна организация на учебния ден като всеки клас си има отделна група. Това дава възможност за една по-добра приемственост и работа между началния учител, който преподава на децата и учителя, който преподава по занималня. На обяд се приемат децата от другия учител. Също така по този начин се осигуряват и по-добри работни места. Гордеем се с това, защото така всеки клас си има отделна група.

Фокус: Колко паралелки ще бъдат открити за новата учебна година от първи клас?

Светлин Абаджиев: Обявили сме прием за две паралелки от първи клас. Доволни сме, че интереса е голям като са много повече подадените заявления. Има комисия, която ще осъществи разглеждането на заявленията.

Фокус: Какво трябва да знаят кандидатстващите след седми клас, които избират СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ – Благоевград?

Светлин Абаджиев: След седми клас имаме обявен прием от една паралелка с профил чужди езици. Тя е с интензивно изучаване на английски език. Първият чужд език е английския, а вторият чужд език е руски. Отличава ни това, че доколкото съм наясно на територията на цялата област няма паралелка с английски и руски език. Това ни прави уникални и интереса към този профил е много голям. Доста родители идват и се интересуват за самия прием, което ме радва. В отношение на материалната база е много добра като имаме богата библиотека, модерни компютърни кабинети, модерна спортна площадка, която бе изградена от община Благоевград в двора на училището. Училището ни разполага с ресурсен учител, който е щатен към училището, логопед, психолог и педагогически съветник, които също са на щат.

Фокус: Въпреки, че основният им език е английски, какви са постиженията на възпитаниците на учебното заведение по руски – избират ли те за втора матура руския език и състезават ли се в олимпиади по този език?

Светлин Абаджиев: Учениците проявяват интерес към руския език. Още повече, че тази година имаме лауреат на Национална олимпиада – наш ученик се класира на четвърто място. Отворени сме веки ден, който има желание може да посети училището, да се запознае с материалната база, учителите са на разположение и могат да бъдат в полза на родителите като им представят учебното заведение и начинът на обучение.

Денис НИКИФОРОВ