Светлин Михайлов, началник РС „ПБЗН“ – Свищов: Кризисният център в село Овча могила ще бъде оборудван с техника  по съвместен проект с Община Зимнич

Ежегодно в средата на септември у нас се отбелязва „Седмицата на пожарната безопасност“. През настоящата година в област Велико Търново мероприятията започнаха от Свищов. В началото на седмицата там се проведе работна среща между български и румънски пожарникари, на която бяха обсъдени различни възможности за съвместна работа. За предстоящите инициативи и обмяната на опит в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново разказва началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Свищов Светлин Михайлов.

Фокус: Г-н Михайлов, в Свищов вече започна Седмицата на пожарната безопасност. При Вас се организира първото мероприятие, което е работна среща между български и румънски пожарникари. Какво включва тя?

Светлин Михайлов: Да. Миналата седмица направихме едно посещение в Румъния за работата ни в един съвместен проект по европейска програма за оборудване на центрове за спасителна дейност на територията на община Свищов и на община Зимнич.

Фокус: Можем ли да разкажем малко повече за този проект, който ще осъществявате заедно с румънските си колеги? На територията на Свищовска община вече бе изграден подобен център. Става въпрос за Кризисния център, който е единствен у нас. Предвиждате ли нещо подобно като структура, или този център ще е различен?

Светлин Михайлов: Проектът е на Общината. Не е на Пожарната. Ние само съдействаме и помагаме със съвети, с мнения и предпочитания за оборудване и за техника. Този проект е общински и е спечелен благодарение на ръководството на Общината. Мисля, че е за около 1 млн. евро. Средствата ще се разделят между двете общини. Ще се закупи оборудване и техника, необходима за този Кризисен център в село Овча могила.  Няма да е за нас. Ние само съдействаме за самото осъществяване на проекта. В тази връзка искам да спомена, че Центърът в Овча могила, който е първият такъв в страната, ще бъде модерно оборудван с нова техника и качествено оборудване, което ще е по най-новите европейски изисквания и стандарти.

Фокус: Тъй като той функционира близо от година можем ли да направим някаква оценка на взаимодействието  Ви със служителите в този Кризисен център?

Светлин Михайлов: Мога да Ви дам пресен пример от вчера. Колегите от Овча могила успяха да ликвидират един пожар, който е низов горски, в една борова горичка. Благодарение на тяхната бърза намеса, защото те са близо, успяха да отидат и да предотвратят преминаването на пожара във върхов, т.е. да не се запали короната на дървета. Ние бяхме уведомени, но те толкова бързо реагираха, че не се наложи ние да ходим и да помагаме в гасенето. Те сами ликвидираха произшествието, което щеше да стане изключително голямо, ако не се бяха намесили те.

Фокус: Тоест можем да оценим съвместната Ви работа като положителна?

Светлин Михайлов: Разбира се. Имаме много случаи на гасене на пожари в жилищни сгради, в къщи. Колегите от Овча могила отиват преди нас. Ние докато отидем, те вече са на мястото на произшествието и реагират. Ние, когато отидем, вече поемаме ръководството и основната дейност при гасенето на пожара. За нас са много важни първите минути на развитието на пожара. Ако се ограничи развитието на пожара в неговото начало, щетите за хората са много по-малко. Така че много добре комуникираме и взаимодействаме с тях . Постоянно поддържаме контакт с тях, както и те с нас. При най-малкото съобщение и опасност за произшествие, те ни информират веднага и вземаме определено качествени решения как да се реагира, за да бъдат най-малко щетите за пострадалия, а и да не се правят и прекомерни разходи за ликвидирането на тези произшествия.

Фокус: Вие казахте, че проектът е общински. Вие, от Пожарната, се явявате един вид като координатори за това какво може да бъде направено, каква техника е необходима, кое ще е най-полезно. Така ли?

Светлин Михайлов: Точно така. Ние помагаме за осъществяването на този проект. Не го ръководим ние. Общината си е ръководител на проекта и изпълнител.

Фокус: Предвижда ли се изграждането на подобен център и в Румъния?

Светлин Михайлов: На срещата, която проведохме в Румъния, с техния директор на Областната дирекция на област Александрина, колегите проявиха голям интерес към нашия Кризисен център.  Едно от желанията им е да го посетят, защото те тепърва ще развиват това доброволчество, което при нас вече е започнало. Както знаете ние в Свищов имаме доброволно формирования към Общината, което е от 30 човека. В Румъния тепърва започват да набират доброволци и тепърва започват да сформират такива формирования. Така че в тази насока сме „с едни гърди напред“ и те ще взаимстват от нашия опит.

Фокус: Това доброволно формирование включва ли се в предотвратяването на инциденти?

Светлин Михайлов: Да. Веднага ще Ви дам пресен пример. В село Ореш имаше сериозни пожар на сухи треви, намиращи се в близост до населеното място. Пожарът се разрасна доста бързо понеже и условията бяха подходящи. Имаше силен вятър, който беше в посока към селото. Ние реагирахме с два автомобила и два екипа от Пожарната. Включи се и доброволно формирования от град Свищов. Дойдоха с една цистерна с вода, с тупалки. Бяха около 10-тина човека. От селото също излязоха хора. Трактор с плуг дойде, за да помага в прекратяване на горенето. Така че и съвместно с доброволното формирования имаме вече изгасен пожар.

Фокус: Предвиждате ли другите мероприятия за Седмицата на пожарната безопасност, освен срещата, за която вече споменахме?

Светлин Михайлов: Да. Цяла седмица ще имаме Дни на отворени врати в Пожарната, от 10.00 до 12.00 часа. След това имаме предвидено посещение от децата от Центъра за обществена подкрепа. Имаме организирано посещение в няколко детски градини. Имаме и отворени телефони линии. Ще бъде дадена гласност и по местната кабелна телевизия. Който желае, нека заповяда в Пожарната. Предвиждаме забавления за деца, които искат да се докоснат до техниката, до оборудването. Миналата година също организирахме подобно мероприятие. Имаме опит и се надяваме тази година да бъде също интересно, особено за подрастващите.

Фокус: Какво показва практиката Ви от миналите години? Има ли интерес към Дните на отворени врати от гражданите?

Светлин Михайлов: Да. Освен наши бивши колеги, бивши служители на Пожарната в град Свищов, които идват да ни поздравят и да си припомнят за дните прекарани в Пожарната, идват и много граждани, които може би под влиянието на децата си също проявяват интерес и посещават Службата. Интересно им е да видят къде се хранят пожарникарите, къде дежурят, как излизат при пожар, как се подготвят. Има интересни въпроси от децата и от възрастните. Просто на хората им е любопитно как протича дежурството на един пожарникар. Искат да научат подробности за дейността на Службата.

Надежда КРЪСТЕВА