Светлин Михайлов, РС „ПБЗН“ : Само седем пожара в сухи треви са регистрирани в Свищовска община от началото на годината

Само седем пожара в сухи треви са регистрирани в Свищовска община от началото на годината. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението Светлин Михайлов. В пълния текст на интервюто ще откриете основните препоръки за предпазване от подобни инциденти, както и информация за глобите, които се налагат при установяване на умишлено предизвикване на пожар в сухи треви.

 

Фокус: Г-н Михайлов, тъй като сме в навечерието на летния сезон  и сигналите за пожари в сухи треви вече започнаха, областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова отправи препоръки към всички Районни служби. Нека обобщим някои от тях. Какви са Вашите съвети, за да избегнем подобни инциденти?

Светлин Михайлов: Да, точно така. За нас това е кампанийно мероприятие, което се провежда ежегодно.  Въпреки това все още има произшествия в тази насока. В интерес на истината, специално за тази година, пожарите в сухи треви са малко по-малко като брой и като мащаб. Като цяло от началото на годината до сега имаме регистрирани само седем подобни произшествия. Може би, един от факторите, които влияят на статистиката, е , че годината е благоприятна в това отношение. Всички знаем, че до скоро беше студено и влагата беше много голяма, от там и новата трева изби бързо. Това е, пак казвам, една от основните причини, поради, които има малко причини. Другото, което оказва влияние, е кампанийната дейност, която развиваме – чрез средствата за масово осведомяване, чрез Община Свищов и всички Кметства в региона. Чрез кметовете на населени места се опитваме да достигнем до всеки един жител. Изпращаме бюлетини, писма, препоръки. Освен това ги четем и по общинските радиопрограми. Най-важното е да се спазва добра противопожарна култура за защита на населението.   Тук най-вече се обръщам към пастирите, които са хората, обикалящи пасищата и стърнищата. Понякога именно те са причините за възникване на пожари, когато по непредпазливост хвърлят недогорели цигари или пък палят огньове и след това не ги гасят.

Фокус: Споменахте, че това е кампания, която се организира ежегодно. Можем ли да кажем, че тя има ефект?

Светлин Михайлов: Да, аз съм, сигурен,  че всичко гореизброено, което правим, има ефект. Мога да Ви дам и пример. Преди години стърнищата, след жътва, обикновено се опожаряваха. След като се въведе забрана за това и започна широка кампанийна дейност, а от наша страна и засилена наказателна дейност, вече мога да кажа, че след жътвата все по-рядко имаме изгорени стърнища. Тук се намесват и фондовете по земеделие, които при наличие на опожарено стърнище, не изплащат субсидии. В крайна сметка хората наистина се научиха и спряха да палят стърнищата.

Фокус: Казахте, че са налагани санкции, дали е възможно да припомним колко са били те за миналата година, тъй като за тази е още рано?

Светлин Михайлов: Да, точно така. За тази година още нямаме никакви санкции, тъй като нямаме такива случаи – на умишлено запалени сухи треви. По принцип глобата започва от 200 и достига до 500 лв. Размерът се определя в зависимост от вида на нарушението, дали то е първо и т.н.

Фокус: Имало ли е случаи на глобени през миналата година?

Светлин Михайлов:  Да, разбира се, че имаше. Бяха шест или седем.

Фокус:  Това ли е основният проблем, с който пожарникарите се сблъскват през лятото – пожари в сухи треви, полета, гори?

Светлин Михайлов: Не мога да кажа, че са основен проблем, но тези пожари са много трудоемки,те  отнемат   много голям ресурс. Смятайте, че ако се запали някое землище между селата, както например са на близо и има много пасища, ако тази трева се запали е невъзможно двама или трима човека да угасят пожара. Тогава се мобилизират всички служители , цялата служба с цялата техника. Дори на помощ викаме доброволчески групи от селата, идват и колегите от Горското управление. Работим много добре и доброволците от Кризисния център. Дори през миналата година имахме такъв пожар в село Ореш. Той беше възникнал в района на стадиона и нашите хора се оказаха недостатъчни за потушаването. Дойдоха доброволци, дори от Общинна Свищов бяха изпратени хора, които ни помогнаха с цистерна с вода. Тези пожари, пак казвам, са много трудоемки и много неблагоприятни за техниката, защото при тях се налага обикаляне в горски масиви и труднодостъпни места, което я амортизира.

Фокус:  През миналата година Вие имахте кампания за осведомяване на по-възрастите хора как да се предпазят от пожари и да избегнат инцидентите. Продължавате ли я?

Светлин Михайлов: Това е инициатива на Регионалната дирекция във Велико Търново и там смея да твърдя,че се разви една много сериозна кампания. Ние  също, като част от Великотърновска област, развиваме подобна дейност, но определено Велико Търново са водещи в тази насока. Дори там бяха монтирани датчици за пожар в домовете на възрастни хора, ние не сме извършвали подобно нещо, но продължаваме да работим в тази насока. Нашата кампания си я извършваме в нашите населени места в общината, чрез радио връзка, чрез кметовете и т.н.

Фокус:  Все пак можем да обобщим, че пожарите намаляват?

Светлин Михайлов: Да се надяваме, че тази тенденция ще продължи. До този момент наистина е така, но все пак сезонът предстои. За нас е важно как ще премине той , каква ще е нашата натовареност и натовареността на техниката ни и най-вече какви ще са щетите за населението, Общината и т.н.

Луиза ТРАНЧЕВА