Светлин Михайлов, Свищов: Натовареността на пожарните служби в последните 20 години се увеличи значително

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Натовареността на пожарните служби в България се увеличи значително за последните 20 години. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Свищов Светлин Михайлов. През миналата седмица той бе награден за професионалната си дейност от Министерство на вътрешните работи. Прочетете повече за приза.

 

Фокус: Г-н Михайлов, през миналата седмица Вие бяхте отличен с награда на Министерство на вътрешните работи за професионалните Ви заслуги. Това се случи по време на професионалния празник на институцията, ще ни разкажете ли малко повече за приза?

Светлин Михайлов: Да, точно така. Аз наистина бях отличен, но това не е лично моя награда, а за всички, които са работили с мен. Това не е индивидуално отличие, защото нашата работа е екипна и не може да е заслужил само един човек.  Това, че аз съм получил наградата, съвсем не означава, че тя е само за мен. В крайна сметка, аз я споделям с всички колеги, с които съм работил през годините. Преди да стана директор на свищовската пожарна,а з бях началник на службата в Полски Тръмбеш 13 години, така, че посвещавам този приз и на колегите от Полски Тръмбеш, и на тези от Свищов. Наградата е резултат от съвместните действия на всички, а не само моя. Това, пак казвам, е приз за екипна работа.

Фокус: Това е почетен знак, който се връчва за навременна и адекватна реакция при евентуални бедствия, така ли?

Светлин Михайлов: Да. Той е за дейността, която съм извършвал през последните 23 години, защото от толкова аз съм част от системата. Това не е отличие само за едно конкретно произшествие.

Фокус: Посочихте, че сте част от системата на МВР през последните 23 години. Може ли да обобщим как се е променил начинът на работа?

Светлин Михайлов: Всички виждаме, че има огромна разлика. Динамиката е доста променена, натовареността на състава също. Техниката е много по – нова. Когато аз започнах работа, използвахме зилове , сега вече в Свищов имаме пет автомобила, които са чисто нови. Променени са въздушните инсталации и личните предпазни средства. Мога да обобщя, че светът се развива както в сферата на безопасността, така и в сферата на опасностите, които възникват. Те са свързани с различни произшествия в предприятия и в населените места. Ние не гасим само пожари. Вашите читатели сами виждат, че в последните години нашата дейност е свързана не само с гасене на пожари, но и с отводняване и т.н. Ние оказваме помощ и на други организации като полиция, Еко-инспекция и много други.

Фокус: Тъй като все пак гасенето на пожари остава основната Ви дейност, а вече се намираме в летния сезон, когато сигнали за подобни инциденти не са рядкост, може ли да обобщим дали техният брой е увеличен и за къде най-често са те?

Светлин Михайлов: Първо искам да кажа, че основната причина за възникването на такива пожари е небрежност при боравене с открит огън. Много често има и случаи на водачи на моторни превозни средства, които минават покрай площи с изсъхнала растителност и предизвикват пожар от неизгасена цигара, например. Що се отнася до стърнищата, мога да обобщя, че самите земеделски стопани, в последните години, взимат много адекватни мерки, с които да опазват продукцията си. Вие ми зададохте въпрос за брой пожари, но искам да вметна, че през миналата седмица, когато температурите рязко се снижиха, при нас имаше много силни бури и градушки и само за този период сме реагирали на 15 сигнала за отводняване на жилища. Така, че макар, че е лято, ние освен , че гасим пожари, се отзоваваме и на много други сигнали.

Фокус: В началото на сезона Вие стартирахме активна информационна кампания за превенция от пожари. Можем ли да обобщим дали тя дава успех?

Светлин Михайлов: Да, разбира се. Преди започване на жътвената кампания, нашите колеги, които работят в областта на държавния противопожарен контрол, приемат земеделската техника, извършват инструктажи на земеделските производители и по-големите кооперации. Освен това проведохме инструктаж и сред по-малките земеделци. Мога да обобщя, че сме спазили всички нужни превантивни мерки и това дава очевидни резултати, поне за сега.

Фокус: Остава единствено да си пожелаем да няма сериозни инциденти до края на сезона.

Светлин Михайлов: Дай Боже! Дано да е така!

Луиза ТРАНЧЕВА