Светлозара Казанджиева, Природонаучен музей – Пловдив: През 2018 г. ще отвори врати зала с динозаври в реални размери, които ще се движат и ще издават характерни звуци

снимка: http://www.visitplovdiv.com

Светлозара Казанджиева от отдел „Връзки с обществеността“ на Природонаучния музей в Пловдив, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за предстоящите инициативи и събития в музея, за отчетения значителен ръст на посетители през годината, както и за иновациите, които предстои да бъдат въведени през 2018 година.

Фокус: Г-жо Казанджиева, нека първо да поговорим за настоящите и предстоящите инициативи или събития в Природонаучния музей. С какво ангажирате вниманието на посетителите към момента?
Светлозара Казанджиева: В момента сме най-фокусирани в организирането на безплатни лекции в Планетариума на музея. Целта ни е популяризиране на науката с лектори от различни сфери, които по интересен и достъпен начин представят своите изследвания и работата си. До момента сме организирали четири лекции, като две от тях бяха на астрономическа тематика. Забелязахме, че има огромен интерес от публиката в Пловдив. Също така имахме и две лекции от членове на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), на които беше представена работата на терен, по-интересни факти за това точно как те работят за опазване на видовете птици в природата. Сега ни предстоят още две много интересни теми. Едната е за изчезналите бозайници, срещани някога на територията на България. Тя ще бъде изнесена от известния проф. Златозар Боев, който е един от най-изявените палеонтолози в България. Следващата ни тема я правим съвместно с Етнографския музей. Биляна Попова, която е уредник там, ще ни представи много интересна тема за етноботаниката. Тя прави изследване на растителните видове и как те са представени във фолклора.
В момента имаме гостуващата изложба на най-отровните змии в света, която ще бъде при нас до 8 декември. Тя е отворена за посещения в зала „Лотос“, която се намира до Природонаучния музей. Там могат да се видят кралска кобра, тайпани, зелена и черна мамба, които са доста ефектни видове.
По отношение на Планетариума, за момента имаме един 3D-филм, който е за праисторически морски чудовища. Има огромен интерес към него, защото наистина преживяването е ефектно. Много деца вече са го гледали. Нашият Планетариум има купол с диаметър 8 метра. Определено изживяването си заслужава и е много атрактивно. За следващата година сме предвидили да поръчаме нов 3D-филм, който да бъде вече на астрономическа тематика и да е свързан с идеята за планетариум.
От 16-ти до 24-ти ноември проведохме конкурс за произведение от рециклирани материали съвместно с район „Централен“, озаглавен „По-малко отпадъци, повече красота“. Конкурсът бе по повод Европейската седмица за намаляване на отпадъците, като право да участват имаха деца до 10-годишна възраст. Най-добрите творби ще бъдат изложени във фоайето на Природонаучния музей от 7 декември нататък. Наградите ще бъдат предоставени от нас и ще включват посещения на новата ни зала „Тропик“.
Фокус: Вие споменахте, че лекциите в Планетариума и изложбата с отровни змии преминават при голям интерес от страна на посетителите. В тази връзка, какво може да кажем за посещаемостта на Природонаучния музея от началото на 2017 година?
Светлозара Казанджиева: Посещаемостта се увеличава, тъй като преди 2 години Природонаучният музей претърпя основен ремонт. Експозициите ни постоянно се обновяват и подобряват. В последните години отчитаме сериозен ръст на посетители. Около 73 000 души са ни посетили от началото на 2017 година. Преди два месеца отворихме новата зала „Тропик“ със живи пеперуди. Тук могат да се видят тропически видове пеперуди, представени в естествена среда, където се поддържат специфичните условия за тяхното съществуване. До момента, за тези два месеца, сме имали над 4000 посетители в зала „Тропик“. Надявам се, че броят на посетителите ще нараства, тъй като ние постоянно обновяваме експозицията, поръчваме различни нови и още по-интересни видове пеперуди.
Фокус: Има ли нещо, което се откроява като най-интересно за посетителите на Природонаучния музей в Пловдив?
Светлозара Казанджиева: Новите ни неща са зала „Тропик“ и 3D-филма, който отскоро прожектираме в Планетариума. Бих казала, че до момента те привличат повече интерес, но се надявам за в бъдеще интересът да бъде насочен към всичките ни експозиции. Към момента терариумът ни също претърпява основен ремонт и до края на годината трябва да е готов, с нови животни. Самите терариуми се ремонтират така, че да представят по-добре местообитанията на животните. Ще имаме също така и нов аквариум с живи медузи. Работим за подобряването във всяка една сфера.
Фокус: Какви планирате за 2018 година? Какви са плановете ви за бъдещото развитие на музея?
Светлозара Казанджиева: В перспектива, нашите бъдещи планове са мащабни. До края на годината се надявам да сме завършили един проект с интерактивни модули. Във всяка зала ще има таблети, върху които хората ще могат да кликат и да виждат повече информация за всеки един от експонатите. В момента това активно се подготвя. Участваме и в проект, с който ще бъдат инсталирани устройства, които се наричат „бийкъни“. По този начин всеки един посетител с мобилно устройство ще може да получава цялата информация за експонатите ни и да се запознава с нея на собственото си устройство. Тази система е разпространена в много от музеите в чужбина. Като цяло много работим върху това да дигитализираме информацията, която имаме, за да може тя да бъде по-леснодостъпна за хората. Другото, за което кандидатстваме, е проект по програма „LIFE“, който ще е свързан със защитените местообитания по „Натура 2000“. Имаме и проект, наречен „Музеят оживява“, където също чрез дигитализиране смятаме да представим някои от експозициите ни със светлина и звук. Целта е да може те да бъдат по-живи и по този начин по-атрактивни за посетителите. Проект, който смятаме да осъществим през 2018 година е за зала с динозаври с реални размери. Те ще се движат и ще издават характерни звуци. Ще се помещават в зала „Лотос“, където в момента е временната експозиция с отровните влечуги. Общо взето, смятаме да изградим нещо като „Джурасик парк“ в музея през следващата година.
Тук искам да добавя, че работим с Кийт Кели, който е впечатляващ  човек с интерес първо в образователните дейности, също в опазването на природата. Той ни предостави правата за прожектиране на филма „Trashed“ с Джеръми Айрънс, който смятаме също да прожектираме в Планетаруима. Целта е да привлечем вниманието на повече хора върху важния проблем с рециклирането на отпадъците.
Фокус: Природонаучният музей в Пловдив се радва на завиден интерес от децата, още повече, че вие стартирате програма за младши стажанти. Какви ви подтикна да осъществите тази своя идея?
Светлозара Казанджиева: Тази идея възникна, след като ни посети 9-годишно дете. То страшно много ни изненада, проявявайки желание да помага в музея, защото има засилен интерес към природните науки. Ние решихме, че ще е хубаво да дадем възможност на всички деца и ученици, които имат такъв засилен интерес, да получат знания при нас. Всяко дете, което иска да има възможност да участва в нашите дейности, да получава повече знания и напътствия от нас, може да се запише в тази програма на място при нас.
Искаме да работим за развитието и на образованието у науката. Искаме нашият музей да бъде възможно най-жив, разнообразен и да предоставя интересна информация на хората.
Тони МИХАЙЛОВ