Светломира Възелова, Народно читалище „Паисий Хилендарски 1928“: Преди десет години празникът на жилищен комплекс „Меден рудник“ бе възобновен след дългогодишно прекъсване

Снимка: Община Бургас

Светломира Възелова, секретар на Народно читалище „Паисий Хилендарски“ в ж.к. „Меден рудник“ в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас по повод провеждането на ежегодния празник на комплекса 

Фокус: Г-жо, Възелова, какво да очакват жителите и гостите на ж.к. „Меден рудник“, където за десети пореден път ще бъде отбелязан празникът на комплекса?
Светломира Възелова: Точно така, да. За десета поредна година ще бъде отбелязан празникът. „Меден рудник“ отново ще бъде огласян от песни и танци. Той ще се проведе през събота и неделя – на 14-ти и 15-ти септември. Първо, в 10 часа в събота ще поднесем венци и цветя пред паметника на основателите на „Меден рудник“, който се намира в Основно училище „Найден Геров“. След това в 10.30 часа започва детската фолклорната ни програма, в която ще вземат участие детска фолклорна група „Звъника“ и школа по гайда при народно читалище „Паисий Хилендарски“, детска танцова група „Медено котле“ от Основно училище „Найден Геров“ с ръководител Анита Яръмова и танцов ансамбъл „Атанас Манчев“ при Народно читалище „Пробуда“. Също така, за доброто настроение на децата ще се погрижи актрисата Ева Трифонова от Драматичен театър „Адриана Будевска“. Това ще продължи до 12.00 часа на обяд. След това ще имаме малка пауза, за да не пречим и на живущите в следобедните часове. В 17.00 часа за нашето добро настроение ще се погрижи ансамбъл „Странджа“ . те са всяка година наши гости и за нас е удоволствие да гледаме и слушаме техните изпълнения. В 17.30 часа ще се проведе надиграване и надпяване на бургаските самодейни танцови групи. Тук отново ще вземат участие танцова група „Медено котле“, но този път групата за възрастни, с ръководител Анита Яръмова. Участие ще вземат и пенсионерски клуб „Демокрация“, който се намира в близост до читалището и с който работим успешно, дамска група „Орхидея“, гайдарите от школата по гайда при читалището. В 18.00 часа ще започне празничният концерт с участието на оркестър „Нашенци“ и странджанските народни изпълнители Жечка Сланинкова, Катя Георгиева, Яна Биюкова, Цветелина и Панайот Стойчеви. Те ще пеят и ще ни веселят. В 22.00 часа сме приготвили празнична заря за завършване на празничния ден – 14 септември. На 15 септември, в неделя, по традиция имаме турнир по борба. Тази година участие ще вземат млади таланти, доказали се бургаски бургаски и национални състезатели. Който обича борбите, може да заповяда на същото място – от 10.00 часа на паркинга пред блок 128 в комплекса.
Фокус: Какви са впечатленията Ви от миналата година?
Светломира Възелова: Хората искат празника и го чакат. Той всъщност е възобновен след дългогодишно прекъсване. Последният път, в който се провежда, преди да го възобновим, е през 1979 г. по спомени на живущите в комплекса. Винаги се е провеждал на 9-ти септември. Ние го организирахме отново след дългото прекъсване през 2009 година. Хората го чакат – забавляват се, приятно им е, канят си гости. Смятам, че са доволни, тъй като всяка година присъстват много хора.
Фокус: Как се роди идеята за турнир по борба?
Светломира Възелова: Това е традиция в странджанския край, доколкото знам. След съборите винаги са се провеждали народни борби. При нас в първите години от провеждане на празника организирахме т.нар. народни борби. Вече ги провеждаме по по-различен начин – организираме истински турнир по борба. Помага ни клубът по борба от залата „Никола Станчев“ в „Меден рудник“. Освен бургаските отбори, участие ще вземат и отбори от другите краища на страната.  Имаме осигурен и награден фонд – купи и медали, със съдийска комисия. Миналата година участниците бяха над 100, предполагам, че тази година също ще бъдат толкова.
Мария ПОПЧЕВА