„Светлописците на Шумен края на ХІХ – средата на ХХ век” представят в Габрово

Габрово. „Светлописците на Шумен края на ХІХ – средата на ХХ век” представят в Националния музей на образованието в Габрово. Едноименната изложба проследява развитието на фотографското изкуство в Шумен в посочения период, поясняват за Радио „Фокус“ – Велико Търново от културната институция в столицата на хумора и сатирата.  През 1850 година неизвестен пътуващ фотограф прави в Шумен първата българска снимка, запечатала образа на първия български оркестър. Градът има много свои майстори на обектива, сред които  Христо Златаров, Бохос Бояджиян, Франц Бауер, Самуел Гелч, Врам Маркарян и други. Снимки, отразяващи миналото на Шумен и лицата на града, оставят и Марко Марков, Анастас П. Белковски, фотоателиетата Левски, Светлина, Лукс, Луна.

В изложбата са представени материали свързани с фотографското дело, като изключителна заслуга за неговото развитие има известната шуменска фамилия Маркарян. Основател е Врам Маркарян, който през 1896 година започва да се занимава като самостоятелен фотограф. Неговите синове са продължители на занаята. Арам Маркарян е първият фотограф, който прави снимка върху порцеланова подложка. С изключителна известност не само в България, но и в много държави, се ползва Марк Маркарян. Негови изложби се експонират в Австрия, Виетнам, Армения, Унгария, бившият СССР и други държави. Голяма част от фотографското наследство на фамилията днес се съхранява във фонда на Регионалния исторически музей в Шумен.

Експозицията включва още копирни апарати с пламък, магнезиеви светкавици, печатна машина с воден знак на фотографската фирма, рол преси, различни фотоапарати, майсторски свидетелства.

Има и материали, събрани по време на организираната от Шуменския музей дарителска акция „Последователи на първите светлописци”.

Изложбата остава Националния музей на образованието до края на месец септември.

Луиза ТРАНЧЕВА