Световноизвестни артисти изрисуваха двора на Хуманитарната гимназия в Пловдив

снимка: Фондация "Пловдив 2019"

Пловдив. Световноизвестни артисти изрисуваха двора на Хуманитарната гимназия в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Фондация „Пловдив 2019“. Върху площ от 5000 м² френските графити артисти Ела и Питр рисуваха три дни своето изображение в двора на хуманитарна гимназия. Днес те го показаха пред обществеността със своеобразен флашмоб. В него се включиха всичките 120 участници на Фестивала на студентите франкофони от Централна и Източна Европа “ Да творим заедно“, в рамките на който се случва и рисуването. Въображението на артистите бе провокирано от мотото на Европейска столица на културата заедно и мотото на фестивала „Да творим заедно“.
Елла и Питр излизат на сцената на уличното изкуство през 2007 г. като няколко години по-късно  започват да рисуват огромни хора, които наричат „Спящите великани“. Те стават тяхна запазена марка.
Преди да пристигнат в Пловдив, дуото артисти рисува най-голямото графити изображение в Европа на площ от 2,5 хектара върху покрива на Павилион 7 на Пари Експо – Порт дьо Версай.
Събитието се реализира в партньорство между Френският институт в България, Университетската агенция на Франкофонията и Фондация „Пловдив 2019“.