Светослав Бенчев, БПГА: Предложените у нас нови изисквания за касовите бележки по бензиностанциите не се прилагат никъде в ЕС

 

Светослав Бенчев, експерт от Българската петролна и газова асоциация в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

 Водещ: Г-н Бенчев, следим цените на горивата у нас. Движат се нагоре. Усетихме го и преди празничните пътувания. Как изглеждат обаче тези увеличения на фона на световните борси в момента?

Светослав Бенчев: Струва ми се, че ние не наблюдавахме едно сериозно увеличение, да не кажа никакво увеличение по време на празниците. Дори напротив. За последния месец дизелово гориво е поевтинялo с около 1 % за разлика от бензина, който наистина е поскъпнал с 3 % за период от 1 месец. Но това не се случи за празниците. Можем спокойно да кажем, че  всъщност празнично увеличение на цените на горивата не е имало. Нямаше и през изминалите 2-3 години. Цените на горивата успешно вървят спрямо международните борси. Цената на суровия петрол поскъпна с 10 долара за период от месец и половина. И в този смисъл е напълно нормално да има известно поскъпване и на нашите бензинови колонки, което вече се случи.

Водещ: Тенденциите на световните пазари веднага ли оказват отражение на цените у нас?

Светослав Бенчев: Не, разбира се. Многократно сме го заявявали. Трябва да има определен тренд в една посока – дали нагоре, дали надолу. И то в рамките на минимум две седмици, за да може той да се отрази на цената на горивата в България. Наблюдаваме нещо подобно и в момента. В последните няколко дни има известно поевтиняване в рамките на два-три долара за барел – от 75 до към 73. И в този смисъл то трябва да бъде с продължителност около 14 дни, за да може то да се отрази на цените на горивата в страната. Но нека не забравяме и още един параметър, който също е важен за определянето на цените в страната. Това е именно какви са котировките на готовите нефтопродукти, особено на борсите в Ротердам и тази така наречената Средиземноморска борса, защото те влияят на цените на горивата. Това го видях между другото при поскъпването на бензина, тъй като за последния месец котировките поскъпнаха с около 8 евроцента на литър, което неминуемо оказва и влияние в страната.

Водещ: Нека кажем кои са и другите международни фактори, които оказват влияние върху цените у нас. Накъде е насочено вниманието на експертите?

Светослав Бенчев: Засега следим какво се случва отново с Иран. Знаете, администрацията на президента Тръмп реши да премахне всички така наречени „облекчения“, които досега имаше при износа на ирански петрол. Знаете, държави като Китай и Гърция дори внасяха без да имат санкции за фирмите, които го правят. От 2 май това няма да е факт. И вероятно петролът, който идва от Иран, ще намалее с още около 200 000 барела дневно. Въпросът е какво ще се случи оттук-нататък. Мнозина считат, че президентът Тръмп ще се опита да окаже някакъв натиск върху Саудитска Арабия, за да може да бъде компенсиран от страна на ОПЕК тези липси, които ще се получат на пазара. Поне официално това няма как да се случи до 25 юни, когато е редовната среща на ОПЕК във Виена. Но ми се струва, че е възможно да стане по неофициални канали. Знаете, че и преди се е случвало някои от държавите да не спазват наложените им квоти. Може би това е вариантът, за да се избегне по-сериозно поскъпване на цените. Разбира се трябва да следим и какво ще се случи с шистовите добиви в САЩ. Те понамаляха преди около месец, но засега възстановяват необходимите количества и предполагам, че това ще е един от новите фактори, които ще повлияят така, че цените да не нараснат шоково на пазара.

Водещ: Помним високите цени в края на миналата година. Серията от протести и впоследствие и понижението, което се отчете по родните колонки на бензиностанциите. Има ли предпоставки за подобни ценови амплитуди или всичко зависи от международната обстановка?

Светослав Бенчев: На първи място отново бих искал да поясня нещо – това, което се случи, а именно протестите в страната, съвпаднаха с понижението на суровия петрол и цените в страната в никакъв случай не се повлияха от тях. Искам да обърна специално внимание на това. Така и ще се случи сега. Каквото стане на международните пазари, това ще се случи и в страната. Ние сме един много малък пазар, който се влияе изцяло от глобалния. И в този смисъл, каквото се случва там, това се случва и тук. Няма начин. Показват го и множеството проучвания, които има. Цените в България на дребно и по бензиностанциите вървят по абсолютно идентичен начин с останалите цени в Европейския съюз. Трендът е абсолютно еднакъв.

Водещ: В тази връзка да разбираме, че понятията, които често у нас употребяваме като „увеличение преди празниците“ или „лятно увеличение“ всъщност не са особено коректни, имайки предвид, че тези цени не се влияят от сезон или празнични дни?

Светослав Бенчев: Точно така. Със сигурност не се влияят от сезона и празничните дни в България. Поне в последните две години нямаше никакви празнични и сезонни увеличения на цените на горивата. Това е възможно да се случи, ако наистина има сериозно търсене в световен мащаб. Преди около три години се получи подобно нещо. Тогава по време на по-евтиния петрол пътуванията в САЩ, както и в Европа нараснаха доста. И поради тази причина имаше да не кажа недостиг, но сериозно търсене и на бензин, и на дизел – готови нефтопродукти, което доведе до известно покачване на цените. Но поне за момента аз това не го виждам. И ако се стигне до там то наистина се случва, защото се случва в световен мащаб.

Водещ: Извън международните фактори, за които си говорим, често у нас има критики заради липсата на лоялна конкурента среда. Достатъчно ефективно ли според вас косвено се намесва държавата в такива случай? Насърчава ли се по най-добрия начин родната конкуренция?

Светослав Бенчев: Многократно Комисията за защита на конкуренцията е казвала, че на пазара на горива проблеми няма. Това беше казано и в последния секторен анализ, който излезе през месец март тази година. И на второ място аз не считам, че държавата трябва да бъде някакъв участник на пазара на горива. Нейната работа е единствено в това да осигурява добри пазарни условия, като не въвежда тежки изисквания към операторите. Може би тук е и моментът да спомена промените в Наредбата за касовите апарати, наредба 18, където има едни доста странни изисквания за показване от страна на бензиностанциите на доставната или покупна цена на горивото. Нещо, което между другото и КЗК каза, че все пак това противоречи на принципите на конкуренцията. Ето това са нещата, които не трябва да се случват на пазара на горива. Заявяваме го доста отговорно.

Водещ: Знаем, че предложението трябваше да влезе в сила от 1 април. В крайна сметка то се отложи за първи октомври. Тези няколко месеца ще имат ли някакво значение да се коригират може би несъвършенствата в тези предложения?

Светослав Бенчев: Ако това условие беше влязло в сила на 1 април, вероятно голяма част от бензиностанциите щяха да затворят, тъй като технически не бяха готови. По отношение на новия срок – 1 септември – да, вероятно ние ще бъдем технически готови. Въпросът е защо е необходимо тези данни да бъдат на касовата бележка. Отново повтарям – покупната или доставна цена на горивото. Няма подобен случай в Европейския съюз и извън него няма. Единствената държава, в която има нещо подобно е Босна и Херцеговина, но дори там данните остават скрити, тъй като те се изпращат от икономическите оператори директно към държавата. Цялостно ние считаме, че подобно изискване в страната трябва да бъде отменено, тъй като наистина има възможност то да повлияе на конкурентната среда. Не е необходимо на никой, тъй като дори и потребителят няма да може да има никаква допълнителна информация относно цената на горивото, тъй като единственото, което той ще вижда, ще бъде маржът между покупната и доставна цена, а това са стотинки, в които са включени всички разходи на бензиностанциите: заплати, отопление, електричество и така нататък. В този смисъл не виждам абсолютно никакъв смисъл в подобно изискване и апелираме държавата да го отмени, за да не създава допълнителни проблеми на пазара. Има различни възможности, по които подобна информация може да бъде достъпна за потребителя. Например интернет сайт, в който държавата да обобщава цените на горивата, които са й рапортувани от операторите. Има и други варианти. Нека бъде помислено, за да не се създават пречки за конкуренцията.

Водещ: Говорейки си за тези предложения в новия Закон за горивата, има ли други неясноти, които трябва да бъдат изчистени или може би категорично премахнати? Взети ли са под внимание всички сектори и отделни структури, поглеждайки целия роден пазар на горивата?

Светослав Бенчев: Това по-скоро е въпрос, който трябва да бъде зададен към отговорното министерство, което ще прилага закона, а именно Министерството на икономиката. Аз лично като юрист мога да кажа, че едва ли има закон, още повече  секторен, още повече такъв, който се прави за първи път, който да няма някакви пропуски или детайли, които трябва да бъдат доуточнявани. Но най-важното за нас в момента е този закон да влезе в сила, да бъде издадена наредбата към него, което трябва да направи министърът на икономиката, да започнат да се регистрират операторите. И оттам, ако има някакви проблеми, разбира се те трябва да бъдат изчистени. Но този закон е изключително важен за сектора и ми се струва, че той трябва да влезе в сила възможно най-бързо.

Водещ: Очакванията от влизането в сила на този закон са и основно борба с нерегламентираната търговия на горива у нас. Към днешна дата как се движат тези данни? Показват ли се повишение в тази практика?

Светослав Бенчев: Преди законът да влезе в сила, няма някакви особени промени в ситуацията със сивия сектор. Той си е тук и е голяма част от пазара. Някъде около 30-35 %. Всичко ще се види, когато законът влезе в сила. В  този момент ще разберем, тъй като операторите вече ще са регистрирани и всеки ще знае кой какво прави по веригата. В този момент ще можем да оценим какво действително се е случвало, дори и към настоящия момент.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА