Светослав Василев, зам.-кмет на Община Кюстендил: Необходимо е да се препокриват нуждите на бизнеса и кадрите, обучавани в професионалните гимназии

Заместник-кметът на Община Кюстендил Светослав Василев, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Василев, Община Кюстендил беше домакин на Четвъртия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, какви изводи може да се направят от изложеното там?

Светослав Василев: Самият факт, че този годишен конгрес се проведе в Кюстендил е една положителна атестация за Община Кюстендил. Темата на конгреса, свързана с иновациите и развитието на българските СПА дестинации, както и с проблемите пред общините и бизнеса, е достатъчно красноречива сама по себе си. Чуха се доста проблеми, с които се сблъскват всички общини, всички представители на бизнеса. Мога да кажа, че всичко беше изключително интересно и полезно за участниците. Беше представен и положителният опит от страна на чуждестранните гости.

Фокус: Един от въпросите беше свързан с включването на частни или общински бази в програмата за лечение, финансирана с държавни средства, каква е точната идея?

Светослав Василев: Да, много полезно за нас беше изложението и на представителите на здравното министерство. Това е нещо, което касае и нас като община, но в близко бъдеще. Идеята е да се признава и да се позволява рехабилитация на български граждани в частни бази, медико-балнеологични комплекси и други. За момента имаме само около десет бази в България, където това нещо се разрешава. Беше даде пример от Унгария, където нещата са доста добре уредени. Там е дадена възможност на работодателите да предоставят ваучери за възстановяване в подобни центрове. Там обаче има и изключително силна държавна подкрепа в това отношение.

Фокус: Да ви разбирам, че за България се предлага същото, да се ползват не само държавните бази, но и към частните?

Светослав Василев: Да, по този начин са решени нещата в европейските страни. Може би има малко по-дълъг път, който ще трябва да извървим. Не говоря за Община Кюстендил, а като цяло за държавата. Да може да се срещне частният интерес и държавният интерес, което да позволи на хората да се лекуват там, където има възможности.

Фокус: Какви други проблеми бяха обсъдени ?

Светослав Василев: Единият от проблемите е свързан с Наредба №2, която се оказа, че е действително много добра наредба, даваща минимум изисквания за използване на абревиатурата СПА. Тук се предложи да се налагат санкции, ако съзнателно се прескачат изискванията, но в същото време един хотел или една база се обявява като СПА.

Фокус: Темата за кадрите, по-скоро това проблем ли е за този сектор?

Светослав Василев: За съжаление проблемът с кадрите е навсякъде. Много малко са обучените кадри, които остават в страната. Повечето мениджъри, повечето специалисти след един кратък период на работа и натрупване на опит се ориентират към западните пазари. Явно ние обучаваме добри специалисти, но поради по-конкуренти условия, специалистите отиват извън България. В Община Кюстендил също имаме Професионална гимназия по туризъм, но е хубаво ние да направим така, че изучаваните професии да са по-примамливи за учениците. Ние да успеем да подсигурим възможности на тези хора да останат в страната и да предоставят една качествена услуга.

Фокус: Това означава ли, че трябва да се върви към преобразуване на тази гимназия или да се търсят някакви по-атрактивни специалности?

Светослав Василев: Определено е търсенето на по-актуални специалности. Миналата година за първи път ние се опитахме да въведем една такава специалност, но учебните планове се утвърждават от Министерство на образованието и науката, ние може да даваме само препоръки. Всъщност към министерството трябва да бъдат насочени разговорите. Идеята е да се препокриват нуждите на местния бизнес с това, което излиза като кадри от гимназиите.

Венцеслав ИЛЧЕВ