Светослав Василев, зам.-кмет на община Кюстендил: Нито една детска градина няма да затваря врати през летния сезон

Радио "Фокус" - Кюстендил

Зам.-кметът на Община Кюстендил с ресор „Култура, образование, туризъм, младежки дейности и спорт” Светослав Василев, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Василев, по какъв начин работят детските градини на територията на Община Кюстендил през летните месеци ? Предвиждате ли затваряне на детски градини за лятото?

Светослав Василев: Както и през изминалите години детските градини в Община Кюстендил ще работят през лятото, всички детски градини. Имаме персонал за нормалното протичане на процеса в самите детски градини, тъй като лятото е сезонът, в който персоналът в тези заведения трябва да чисти отпуски. Така че имаме пълна готовност да бъдат пълни групите, но през лятото и родителите излизат в отпуск, техните братя е сестри също не са на училище, дечицата в детските градини са по – малко, така че имаме готовност да правим и така наречените сборнигрупи.

Фокус: Няма да се стигне до затваряне на детски градини?

Светослав Василев: В Община Кюстендил не затваряме нито една детска градина  и така си продължават нещата. Всяка детска градина си има собствен план за работа с децата, има предвидени посещения на забележителности, повече децата да бъдат на въздух.

Фокус: Има ли промяна в таксата за ползване на детска градина през лятото?

Светослав Василев: Няма промяна, всички такси, които са си записани в наредбата, заинтересованите родители могат да прочетат на сайта на общината или да отидат във всяка една от детските градини, където директорът или персоналът могат да ги запознаят. Да не забравяме и факта, че родените след първи януари 2013 деца са освободени, не заплащат такса при условие, че двамата родители живеят на територията на общината, имат трудови договори или бележка от Бюрото по труда, че са безработни.

Фокус: Деца, които идват от друго населено място през лятната ваканция, тук на гости в Кюстендил или пък родителите се връщат в Кюстендил, там как стои въпросът, могат ли да посещават детска градина?

Светослав Василев: Могат, но заплащат таксата, която е предвидена за дечицата, които са от Кюстендил, цялата такса, не говорим за преференции, които могат да се ползват, тоест процент от пълната такса.

Фокус: Това е и периодът, в който протичаше записването в първи клас, какви са данните към момента?

Светослав Василев: Към този момент приключи първи етап на записване на първокласниците, в момента имаме записани 387 деца в първи клас като това е една динамична бройка. Към 15 септември ще имаме крайния брой на дечица които ще бъдат записани на територията на нашата община.  Ще се опитаме да обхванем всички деца, отново ще тръгнат групи, така че ако има деца, които не са записани до момента, ще се предприемат действия те да бъдат записани. Тъй като вече и санкциите са по – сериозни и нещата трябва да ги правим така, че децата да бъдат в училище.

Фокус: Имате предвид тази организация, която през миналата година за първи път се прави, едни съвместни групи обикаляха различни райони на Кюстендил, селата в общината, на проверяваха за незаписани в училище деца?

Светослав Василев: Точно така. Представители на полиция , социални служби, на инспекторат, учители , директори на учебни заведения, представители от общината, всички те заедно обикаляха по адреси. Това нещо ще продължи и тази година,  очакваме да има промени в нормативната база, но общо взето този  принцип ще продължи, това нещо ще се запази и тази година.

Фокус: Миналата година имаше ли резултат?

Светослав Василев: Абсолютно. Направихме една карта, намерихме колко деца не са записани, имаше записани деца. Тези, които не бяха записани, съответно им бяха наложени санкции и определено има резултат.  За съжаление,  доста  от децата, за които бяхме получили информация, че не са записани, просто бяха в чужбина, така че от тази гледна точка няма какво общината да направи, за да накара тези деца да бъдат записани в училище.

Венцеслав ИЛЧЕВ