Светослав Василев, Община Кюстендил: Отчитаме един много добър летен туристически сезон

Зам.-кметът на Община Кюстендил Светослав Василев, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Василев, какъв беше летният туристически сезон за Кюстендил?

Светослав Василев: От гледна точка на заетост на легловата база, бих казал, че се очертава като един добър сезон. В общината постъпват данни, които обобщаваме към края на годината, но наблюдавайки последната информация, доста добра пълняемост имаме на легловата база, дори миналата седмица на състезанието „Рали Осогово”, организаторите споделиха, че за първа година откакто се прави,  а то беше пето по ред издание, не са успели да намерят места, където да бъдат заедно всички и са се разделили в няколко хотела, тъй като е имало по – голяма пълняемост и заетост на самата база.

Фокус: Какво успя Кюстендил да предостави през лятото туристите?

Светослав Василев: И друг път сме говорили за фестивалния туризъм, за това, че си имаме едни традиционни празници, по време на които имаме пълна натовареност на базата. Работата ни с отделни, различни туроператори, които знаейки нашият календар, могат да посочат и да си разработят техните продукти, което до голяма степен повишава ефективността и заетостта на самата база и ефективността на услугата, която оказваме. Искам да се похваля също, че от една седмица започна да работи и туристическият ни информационен център. В момента е с временен сертификат, тъй като самата процедура изисква така да се осъществяват нещата, което смятам и възлагам на него големи надежди да подобрим още повече ефективността и комуникацията между нас и туроператорите, между нас и собствениците на хотели и други места за развлечение.

Фокус: Каква дейност предлага този туристически информационен център?

Светослав Василев: Пълна информация за целия туристически продукт за град Кюстендил, за местата, които могат да бъдат посетени, правили сме редица рекламни брошури, карти, които показват най – главните, най – съществени неща, които си заслужава да се видят, дори за еднодневен туризъм, а и за по – дълъг период от време. Доста чужденци от преки наблюдения за тази една седмица, откакто функционира туристическия информационен център са го посетили и хора от други градове, които към момента им е липсвала някаква информация, сме успели да дадем, така че именно затова ни дава основание да смятаме, че ще бъде доста ефективна работата на този център.

Фокус: Информация за настаняване, за хотели, за квартири?

Светослав Василев: Да, имаме една брошура, която е направена къде да отседнем в Кюстендил, която я предоставяме напълно безплатно на хората, които се интересуват. Същата брошура сме я раздали по хотелите, по места за настаняване, за да могат хората да се информират, да дават препоръки след това на свои приятели и така да могат да има още посещения.

Фокус: Има ли чуждестранни туристи в Кюстендил?

Светослав Василев: Разбира се, че има, аз реално разполагам към момента с данни за посещения общо като бройки, но до голяма степен, говорейки с отделните представители на хотелите, казват, че се наблюдава едно увеличение на общия брой на чуждестранните туристи, както и на български такива. Тенденцията, която наблюдавам, съпоставяйки данните за последните три години, виждам едно стабилно нарастване на нощувките и на база на тези данни, които имаме към момента, смятам, че тази година ще имаме отново завишение, което ще бъде в рамките на между 3000 и 4000 нощувки повече, в сравнение с миналата година.

Фокус: Минералната вода, с нейните лечебни качества, тя притегателна ли е за хората от други градове, от други страни?

Светослав Василев: Абсолютно, предстои в края на месеца, тук ще бъде поредният конгрес на БУБСПА, което е едно признание за нашия град. Ако ние нямахме тези дадености, едва ли ще изберат точно нашия град да бъде домакин на поредния конгрес. На конгреса ще се обсъждат проблеми, свързани с развитието на балнеотуризма, на спатуризма, ще има презентации на продажби на български спа – продукти и т.н.

Венцеслав ИЛЧЕВ