Светослав Василев, Община Кюстендил: Община Кюстендил притежава уникален природен потенциал

Зам.-кметът на Община Кюстендил Светослав Василев, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Василев, какви са възможностите за развитие на туризъм на територията на Община Кюстендил, кои видове туризъм имат почва за развитие в региона?

Светослав Василев: Община Кюстендил притежава уникален природен потенциал. Имаме минерална вода с доказани лечебни свойства, туристически локализации и защитени територии. Само на територията на град Кюстендил имаме четири обекта от стоте национални туристически обекта. Говоря за къща-музей „Димитър Пешев”, Регионален исторически музей, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” и средновековната цъква „Свети Георги”. Кюстендил е един от малкото градове в България, който реално може да покаже на совите посетители обекти на културата от всички исторически времена. Говоря за праисторически обекти, през тракийски, византийски и забележителните образци на българското средновековно и възрожденско изкуство. Казвам не случайно това, защото на територията на Община Кюстендил имаме над 145 архитектурни обекта и над 35 художествени обекта. Това е предпоставка за развитието на един от видовете туризъм – културният туризъм. Имаме традиционни ежегодни празници, които са традиционни за нас и характеризират местното население. Тук говоря за първия конкурс за красота и за празника „Кюстендилска пролет”, за Празника на черешата, за Празника на плодородието и за празника „Панагия”. Това представлява една много добра ниша, която може да привлече хора, интересуващи се от този тип туризъм.

Фокус: Какви са възможностите за зимен туризъм в Кюстендил?

Светослав Василев: Възможностите са добри. Планина Осогово има условия за продължително снегозадържане, което е предпоставка за наличие на писти за ски. Мога да кажа, че ски-център „Осогово” разполага с единственото в България постоянно трасе за сноуборд-крос, което привлича хора, желаещи да се занимават с този вид спорт. Към възможностите за туризъм ще посоча и станалите вече модерни балнео и СПА туризъм. Ние имаме предпоставките за това, този туризъм е развит, но все още има възможности за увеличаване на капацитета. Минералната вода има доста благотворно влияние върху хората и има широк спектър на лечение – кожни заболявания и репродуктивни проблеми. През последните години се наблюдава и тенденцията за развитие на уикенд туризъм. Става въпрос за отдалечаване на хората от големия град и напрежението там. Кюстендил е една много благоприятна дестинация за този вид туризъм. Ние сме близо до столицата, близо сме и до Скопие в съседна Македония. Все пак изборът на туриста се повлиява от добрата пътна инфраструктура и относително бързото време. За по-малко от час хората имат възможност да дойдат и да почиват тук.

Фокус: Споменахте Осоговска планина и зимните спортове, но какви са условията за развитие и практикуване на планинския туризъм?

Светослав Василев: Условията са добри. Планинският и еко туризъм се обуславя от наличието на природни ресурси. Имаме разработени пешеходни планински маршрути, които позволяват на туристите да се насладят на нашата неповторима природа. Предлагаме и маршрути за планински и шосейни велосипедни пътувания. Всяка година се провежда и едно състезание по планинско бягане и планинско колоездене. Имаме и състезание по спускане с велосипеди. Разработено е специално трасе, което е много живописно. Освен това предоставяме условия за пара и за делтапланиризъм. Тези условия са в Конявската планина. Може да се говори и за скално катерене. Най-доброто място са „Орловите скали”. Там може да се практикува алпийско катерене. На няколко километра от града имаме и конна база. Освен всичко това предлагаме и условия за картинг. Развит е и селският туризъм. Желаещите имат възможност да се включват и в различни видове атракции.

Венцеслав ИЛЧЕВ