Светослав Малинов: Вече не може да се случи най-лошият вариант за България и за европейските граждани – Великобритания да напусне ЕС без споразумение

Светослав Малинов, евродепутат от ЕНП/ДСБ, в интервю за предаването на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: В трети вот за три дни британските депутати гласуват в четвъртък вечер дали да поискат от Европейския съюз разрешение за отлагане на Брекзит след 29-ти март. Междувременно стана ясно, че премиерът Тереза Мей ще направи трети пореден опит да прокара сделката си за излизане от съюза през парламента следващата седмица. Какъв Брекзит се задава – скорошен с минимални рискове, произтичащи от предпазния механизъм по ирландската граница,  или по-дълго отлагане с твърде неясен изход? Най-важният от всички въпроси обаче е: как ще изглеждат бъдещите отношения Великобритания – ЕС?  Отправяме питанията към евродепутата от ЕНП/ДСБ Светослав Малинов. Господин Малинов, какъв Брекзит се задава?

Светослав Малинов: Има една голяма добра новина от поредицата от гласувания. И дори да не знаем гласуването от четвъртък, и другата седмица пак ще гласуват в Камарата на общините, има една голяма добра новина и тя е, че най-лошият вариант за България, смея да твърдя и за европейските граждани, не може да се случи. Това беше вариантът: на 29-ти март Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение. Говорили сме и преди колко е опасен този вариант, какъв правен вакуум се създава, но вече няма какво да разсъждаваме. Най-лошият вариант няма да се състои. Какъв вариант оттук нататък ще има, зависи наистина от поредица от гласувания в четвъртък и от следващата седмица в Британския парламент: с какъв мандат ще отиде Тереза Мей на срещата на върха. Между другото това е среща на върха на 21-22 март, всички лидери на Европейския съюз ще бъдат на едно място и там те ще трябва да вземат решение относно това, което Тереза Мей ще ги помоли. Тя общо взето трябва да ги помоли за отсрочка. Каква ще бъде тази отсрочка, колко дълга, въз основа на какво, тоест какви ще бъдат основанията, е дълъг разговор. Аз не мога да си представя обаче, след като британският парламент е отхвърлил споразумението и е отхвърлил същевременно Брекзит без споразумение, аз не мога да си представя, че ЕС няма да даде отсрочка на Тереза Мей. Така че можем да отдъхнем най-после спокойно, бяхме на крачка от най-лошия вариант, но гласуването в сряда го преодоля.

Водещ: Отсрочката може ли да продължи след европейските избори? И на европейските избори как ще се яви Великобритания?

Светослав Малинов: Да, напълно е възможно. Между другото, за да може да има отсрочка, която да приключи все едно на 1 юли, а това е денят, в който Европейският парламент се събира и се заклеват евродепутатите, тоест до 1 юли на практика може да има отсрочка без да се участва в изборите. За да стане това, трябва следващата седмица третото връщане на вече два пъти отхвърленото споразумение да доведе до неговото гласуване. Тоест след като два пъти с много голямо, но забележете, намаляващо мнозинство, все пак беше отхвърлена сделката, третият път Тереза Мей ще опита непосредствено преди срещата на върха да я прокара. Ако я прокара, тогава тя ще може да помоли европейските лидери за отсрочка, но за отсрочка наистина без да участва в евроизборите. Тъй като ще бъдат нужни няколко много бързи технически промени в законодателство във Великобритания, но то ще е базирано на вече прието споразумение. Тъй като вероятността за това е минимална, аз съм сигурен, че ще има отсрочка много по-дълга от три месеца, колко точно няма значение, но със сигурност Великобритания ще трябва да участва в евроизборите – така е по договора на Европейския съюз. И ще участва, както си е участвала досега – със своята квота и с правилата, които си има за европейски избори. Те още са валидни и не са отменени във Великобритания.

Водещ: При това положение, след като бъдат избрани британските евродепутати, ще трябва ли да напуснат Европейския парламент при Брекзит?

Светослав Малинов: Да, абсолютно. В момента, в който Брекзит се осъществи, те напускат. Кога ще се осъществи, между другото, никой не знае. Но няма как с оглед на сегашната ситуация те да не проведат избори. Между другото, така беше по обратната логика, ако си спомняте, и с приемането в Европейския съюз. В момента, в който една държава влезе в Европейския съюз, до три месеца трябва да проведе избори. Така беше и с нас. Ние влязохме 2007-ма и правихме избори частични, ако си спомняте, за Европейски парламент. Частични в смисъл за две години, даже за по-малко от две години. Първите ни избори бяха непосредствено след като влязохме в Европейския съюз. Така че логиката е една и съща – за напускащите – те не могат да имат представителство, а за влизащите, задължително трябва да имат представителство в рамките на няколко месеца.

Водещ: Британските евродепутати обаче ще гласуват при избиране на европейските институции. Те биха ли могли да повлияят в различните избори?

Светослав Малинов: Те ще гласуват и нека да имаме предвид, че това са съвсем сериозни и нормални хора, напълно отговорни, мога да кажа, с малки изключения. По никакъв начин те не представляват заплаха. Идеята, че понеже държавата им води преговори за напускане, те ще се държат много странно и непочтено в Европарламента, е невярна. Ние ги видяхме, две години се водят преговори за напускане и видяхме как се държат колегите. Като изключим крайните националисти, които се държат, между другото, по един и същи начин: независимо какво става, те гласуват против всякакво европейско законодателство; колегите консерватори, колегите либерали, между другото има и двама християндемократи в момента от Великобритания, Зелените всички те се държат по възможно най-добрия и кооперативен начин. Така че няма проблем. Влизат, гласуват комисията, гласуват президента и след година, две, три напускат. Няма никакъв проблем.

Водещ: Господин Малинов, ще има ли последствие за Тереза Мей от тази проточила се във Великобритания около Брекзит парламентарна сага?

Светослав Малинов: О, това е последната ми грижа, ако ми позволите така да се изразя малко непочтително. Последната ми грижа като български евродепутат е съдбата на Тереза Мей. Аз съм доволен първо, че се сбъдна една моя прогноза. Аз бях заявил на много ранен етап, че в това състояние, в което е британската политика и с това мнозинство или с този парламент, няма да може да се осъществи Брекзит в този срок.

Водещ: Да, вие направихте тази прогноза при нас – в интервю за „Това е България“ – и затова ви потърсих.

Светослав Малинов: Благодаря ви. Второто нещо, което ме радва сто пъти повече, е, че не се осъществи Брекзит без споразумение, което щеше да постави десетки хиляди българи във Великобритания на изключителен стрес и много хора щяха да имат разбити житейски планове, невероятни усложнения в своята работа и щеше да създаде една нова атмосфера във Великобритания на крайна нетърпимост към българи, румънци, поляци – нещо, по което ние сме в общуване с британската полиция, която ни казва как се увеличава броят на този тип престъпления. В момента това няма да стане и аз съм най-доволен за това. Тереза Мей е грижа най-вече на британците и на Консервативната партия, която между другото е в ужасна безпътица, въпреки всичките опити на тази жена да запази единството. Не трябваше въобще да й бъде целта това. Целта на Тереза Мей трябваше да бъде да сключи споразумение, което да мине през парламента, а не да брани единството на партия, която е разделена по този въпрос от 50 години.

Водещ: В ситуацията на отсрочка какво ще произлезе за нашите сънародници във Великобритания?

Светослав Малинов: Нищо. Това е хубавото – те си остават при абсолютно същите условия. Те и при приемането на споразумението имаха защита, но тя вече беше защита, която беше свързана с преходен период и т.н. Но в момента те си остават със същите условия. Казано още по-буквално – никакво специално отношение към тях от страна на британската полиция и Вътрешно министерство, няма да кандидатстват за оставане и за нов статут, няма да предлагат документи, таксите в университетите си остава същите, каквито са били миналата година, или каквито са обявени в началото  на тази – никакви проблеми. Това е хубавото. Добре познатата ситуация си остава, никакви промени не се очертават.

Водещ: Може би този въпрос да звучи малко – как да кажа – авангардно или екзотично, но възможен ли е втори референдум и оттеглянето от Брекзит на Великобритания?

Светослав Малинов: Аз съм сигурен, че ще има втори референдум, но той ще дойде, когато сегашното поколение – млади британци и млади професионалисти – осъзнаят, какво представлява Брекзит. Те ще го разберат по контактите си, сравнителна перспектива с европейските граждани, с ограничените си възможности. И ще има след 20-25 години втори референдум за връщане в Европейския съюз. Младите британци сега ще си поискат европейското бъдеще обратно. Но ако говорим за референдум тази година, другата, по-другата, не мисля, че това дори е разумно, защото разделението във Великобритания не позволява подобен тип политически процес. А и аз съм убеден, че през следващите месеци ще се намери ново споразумение, което да събере мнозинство в Британския парламент. Това го дължат британските политици на своите граждани. Те поискаха да излязат от Европейския съюз и това трябва да им се осигури. После ще поискат да се върнат, но затова ще поговорим като му дойде времето.

Водещ: Не мога да не ви задам и още един въпрос, г-н Малинов, който е вън от темата „Брекзит“, но също е свързан с европейските избори. Осъществим ли е призивът на председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол всички десни партии у нас, включително и ГЕРБ, да се обединят в общ фронт за Евроизборите?

Светослав Малинов: Не. В България този призив не е възможно да се осъществи. Между другото на всички Европейски избори, доколкото аз си спомням, има желание на ЕНП във всички държави партиите членки на ЕНП да се явят заедно в една листа. Това е разумно, но само там, където партиите имат много сходни виждания, и там, където те са заедно в опозиция или в правителство – ние сме в опозиция на това правителство, заявили сме го много отдавна, отношенията ни с ГЕРБ от много дълго време са отношения между правителство и опозиция. Основанията ни за това са изказани през годините, но казано съвсем накратко – това е един от призивите, които наистина трябва да бъдат отправяни от ръководството на ЕНП и ние трябва учтиво да ги отклоняваме с оглед на българската специфика. Само искам да отбележа, че в момента – и това се знае вече от публиката – има разговори за обща листа между членовете на ЕНП, имам предвид ДСБ, ДБГ и СДС. Не се знае, как ще завършат тези преговори. Но в много голяма степен импулс за тях  даде поведението на ГЕРБ и опитът им да променят избирателния закон заедно с ДПС. Така че ГЕРБ в момента обединява членовете на ЕНП и десницата, но срещу себе си. Това е тъжната истина.

Водещ: В този състав на Европейския парламент вие бяхте част от българската делегация в Европейската народна партия. Представяте ли си такава конфигурация в следващия Европарламент? Защото в тази делегация бяха и са все още и евродепутатите от ГЕРБ.

Светослав Малинов: Да, да. ЕНП се представлява наистина в Европейския парламент от така да се каже група на ГЕРБ и моя милост. Ние ще продължим работата си. Разликите ни на ниво Европейски съюз не са толкова големи, но има ги и там. Доколкото ми е известно, още не съм проверил, но имаше резолюция за прекратяване на преговорите с Турция, прекратяване на преговорите за членство. Мисля, че с колегите от ГЕРБ сме се разделили. Аз съм категорично „за“ да се прекратят преговорите с оглед на събитията в Турция през последните 2-3 години. Колегите от ГЕРБ мисля, че са се въздържали или нещо подобно. Но все пак такива разлики на европейско ниво не са толкова драматични, колкото в националната политика.

Цоня Събчева