Свищовските средни училища представиха възможностите за образование в гимназиален етап за 2019/2020 година

Снимка: Радио "Фокус" - Велико Търново

Велико Търново. За поредна година Община Свищов организира събитие, на което свищовските средни училища представиха пред родители и ученици възможностите за образование в гимназиален етап. На проведената „Панорама на средното образование в община Свищов“ представителите на петте свищовски училища обявиха броя паралелки и видовете профили, които предлагат за прием 2019/2020, съобщават от пресцентъра на местната администрация.
Домакин на събитието, което се проведе в заседателна зала „Ректорат“, към СА „Д. А. Ценов“ беше зам.-ректорът проф. Марияна Божинова, която заедно с основните организатори в лицето на зам.-кмета Анелия Димитрова и началник отдел „Образование“ Румяна Кузева, дадоха старт на тазгодишната инициатива.
„Панорама на средното образование в община Свищов“ цели да представи възможностите за обучение в гимназиален етап в нашата община, така че родители и ученици да направят информиран избор, който да е адекватен на техните очаквания, на техните потребности и изисквания“, каза в приветствените си слова зам.-кметът Анелия Димитрова. Тя благодари на проф. Божинова за това, че Стопанска академия отново е домакин на събитието и подчерта, че това е съвсем закономерно, предвид факта, че свищовското висше училище е естествено продължение на образованието в община Свищов и негов следващ етап.
Проф. Божинова също изрази удоволствие да приветства всички с „Добре дошли!“ в сградния фонд на СА „Д. А. Ценов“, за провеждане чудесния форум. Тя подчерта, че това е една прекрасна инициатива на община Свищов и отдел „Образование“, която според нея, е съвсем естествена, имайки предвид факта, че град Свищов от столетия се слави със своите образователни институции. „Убедена съм, че ръка за ръка, общинското ръководство, академичното ръководство и ръководствата на училищата можем да постигнем много неща по отношение разнообразяване  и подобряване живота на младите хора, за да останат в общината и да продължат висшето си образование в град Свищов“, категорична бе тя.
След официалното откриване на форума, всяко от училищата направи представяне на своя прием за 2019/2020 година, както следва:
– ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ предоставя възможност за обучение в 1 паралелка с профил „Организатор на туристическа агентска дейност“ и две дуални форми на обучение с професии: „Спедитор-логистик“ и „Системен програмист“;
– СУ „Николай Катранов“ предлага обучение в 2 паралелки с профил „Чужди езици“;
– Свищовска ПГ „Алеко Константинов“ предоставя избор между 6 професии: „Готвач“, „Техник на компютърни системи“, „Техник по транспортна техника“, „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“, „Оператор в производството на облекло“ и „Ресторантьор“;
– СУ „Димитър Благоев“ – 2 паралелки с профили: „Софтуерни и хардуерни науки“, „Предприемачески“ и една професия: „Компютърен график“;
– СУ „Цветан Радославов“ – 1 паралелка с профил „Природни науки“.
На всеки от щандовете посетителите имаха възможност да направят директни консултации за приема и да получат брошури и флаери, които да подпомогнат за техния избор.
За пореден път талантливите момичета от клуб „Естрада“ допринесоха със своите песни за доброто настроение на присъстващите и създадоха приятна атмосфера за непринудени разговори между участниците във форума.