Свищовските читалища взеха решения за разпределението на субсидиите за читалищна дейност

Велико Търново. Свищовските читалища взеха решения за разпределението на субсидиите за читалищна дейност, съобщиха за Радио „Фокус“-Велико Търново от пресцентъра на Община Свищов. Това се случи вчера по време на заседание на 16-членната комисия, назначена със заповед на кмета на общината, на основание чл. 21 и чл. 23(1) от Закона за народните читалища, на която бяха взети решения за разпределението на средствата за делегираната държавна дейност „Читалища“ за 2020 година.

На заседанието присъстваха кметът на Свищов Генчо Генчев, директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, читалищни служители, председатели и секретари на читалищата, читалищни настоятели и кметове на кметства.

Градоначалникът поздрави читалищните дейци и им пожела през новата година да продължат да работят съвместно с местната общност и кметовете на населените места за развитието на читалищното дело в цялата община, като подчерта, че както досега, така и занапред ще могат да разчитат на пълна подкрепа от страна на общинското ръководство. „Ремонтите на трите читалища в селата Ореш, Царевец и Вардим вече са факт и ще продължим в тази посока да подобряваме материалната база във всички читалища на територията на нашата община.“, категоричен бе той и допълни, че вече са насочени усилия към реализирането на проекти, свързани с Първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, посочи Генчев.

На проведеното заседание, освен разпределението на средствата за делегираната държавна дейност за 2020 година, бе направен избор на работна група за следващите 3 години и бяха приети теглата на критерии за разпределение на средствата за делегирана държавна дейност „Читалища“. Също така беше уточнено къде и кога ще се проведе Общинският празник на читалищната художествена самодейност, и бе конкретизиран срокът за номинации на активни читалищни деятели по случай 24 май.

Луиза ТРАНЧЕВА