Свлачища и пропаднали пътища затрудняват движението по няколко направления в област Смолян

Снимка: АПИ

Свлачища и пропаднали пътища затрудняват движението по няколко направления в област Смолян, съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Времето е облачно, без валежи. Движението по главният път Смолян – Пловдив, което бе ограничено по-рано днес заради свлачище край Юговското ханче, се осъществява в едното пътно платно като поетапно се пропускат автомобилите. Тази сутрин на около 800 метра преди разклона за село Забърдо е пропаднал част от пътния банкет и пътя и оттам се преминава само в дясната лента. Движението в участък от пътя по пътя Девин – Кричим се осъществява в едната лента, заради наводняване на пътното платно. Остава ограничен трафикът на автомобили над 3.5 тона по пътя Чуруково – Михалково, където също има пропаднал пътен банкет.

Пътят за девинското село Осиково вече е отворен, но трябва да се шофира с повишено внимание в този участък. Пътят съм село Забърдо в община Чепеларе все още затворен заради падащи камъни от активизираното срутище.

Заради валежите от последните седмици и преовлажняването на почвите е повишена опасността от свличане на земни маси и падащи камъни по всички пътища в област Смолян и водачите трябва да шофират с повишено внимание и съобразена скорост.

Пропаднали пътни банкети и пътни платна затрудняват движението по направленията Давидково – Оряховец, Хвойна – Чепеларе – местност Рожен, Широка лъка – Девин, Рудозем – Бяла река, Рудозем – Смилян. Движението по път ІІІ-866 Девин – Михалково, в отсечката от новопостроения път при строителството на язовир „Цанков камък“ собственост на НЕК, която не се поддържа от ОПУ-Смолян се осъществява с повишено внимание, съобразно създадената организация на движение, поради опасност от паднали камъни и свлечени земни маси върху платното за движение.

Остава затворен пътят Смолян – Мадан, край село Тикале заради голямото срутище. Обходният маршрут за автомобили до 12 тона е Влахово – Орешец. Другите алтернативни маршрути на затворения път са Смолян – Смилян – Рудозем за тежкотоварни автомобили и Смолян – Фатово – Рудозем за леките автомобили.

В Смолян пътните настилки са сухи. Автомобилният трафик в края на работния ден е интензивен по бул. „България“, прилежащите към него улици и кръстовища, както и по входно-изходните артерии на града.

Нели ГЕРГЬОВСКА